Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

23

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / Kλαρκ Όλοφσον – Σύνδρομο της Στοκχόλμης: Η ιστορία πίσω από το φαινόμενο
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Kλαρκ Όλοφσον – Σύνδρομο της Στοκχόλμης: Η ιστορία πίσω από το φαινόμενο

Kλαρκ Όλοφσον: Ο εγκληματίας που ενέπνευσε το «Σύνδρομο της Στοκχόλμης»

Ο Κλαρκ Όλoφσον είναι μια από τις πλέον αμφιλεγόμενες περιπτώσεις στον σκοτεινό κόσμο του εγκλήματος. Άκρως γοητευτικός, μυστηριώδης και με ανεξάρτητο χαώδες πνεύμα που αρνείται κάθε συμβιβασμό, ο Σουηδός μικροαπατεώνας, που εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους κακοποιούς κι έγινε έως και ίνδαλμα, αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης των πιο “ψυχό” επιστημόνων. Ο λόγος είναι ότι ένα από τα πιο διάσημα σύνδρομα, το «σύνδρομο της Στοκχόλμης», οφείλει την ύπαρξή του στη δική του προσωπικότητα. Χαρακτηριστικό του εν λόγω συνδρόμου είναι ότι το θύμα αισθάνεται για τον κακοποιητή του βαθιά έλξη, έρωτα, ακόμα και αγάπη. Μερικές φορές μάλιστα τα θύματα φτάνουν στο σημείο να υπερασπίζονται, ή να δικαιολογούν τους θύτες τους για τις πράξεις, τους, ενώ συμφωνά με το FBΙ σε περιπτώσεις απαγωγής, το 8% των ομήρων νιώθουν ευγνωμοσύνη για τον απαγωγέα τους, επειδή δεν τους έβλαψε σωματικά.

https://twitter.com/BilliamSkars/status/1523692175707365378

Ο πρώτος που προκάλεσε θετικά συναισθήματα στα θύματά του είναι Κλαρκ Όλοφσον, ο οποίος δικαιωματικά θεωρείται και «πατέρας» αυτού του ιδιαίτερου φαινομένου, που βρήκε ένα όνομα μετά από τη ληστεία στο υποκατάστημα της σουηδικής τράπεζας Kreditbanken στη Στοκχόλμη στις 23 Αυγούστου του 1973. Ιθύνων νους της επίθεσης ήταν ο Γιαν-Έρικ Όλσσον, ο οποίος εισέβαλε ένοπλος στην τράπεζα, κρατώντας ομήρους υπαλλήλους και πελάτες. Εκείνος ζήτησε από την αστυνομία να φέρει ως διαμεσολαβητή τον παλιό του συγκρατούμενο Όλοφσον, ο οποίος τότε ήταν στη φυλακή.

“Τα έκανα όλα με εντολή των Αρχών”

Για έξι μέρες, ο Όλφσον βρισκόταν κλειδωμένος μαζί με τους ομήρους στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας. Φαίνεται πως μαζί τους ανέπτυξε μια ιδιαίτερη σχέση, σε σημείο που οι ίδιοι αργότερα όχι μόνο να αρνηθούν να καταθέσουν εναντίον του, αλλά μάζευαν έως και χρήματα για να τον βοηθήσουν να ξεμπλέξει. Μάλιστα πολλοί εξ αυτών είχαν δηλώσει πως περισσότερο φοβούνταν την αστυνομία, παρά τους εγκληματίες, με τους όποιους ένιωθαν μεγαλύτερη ασφάλεια. Μέχρι και ο πρωθυπουργός της Σουηδίας ο Όλουφ Πάλμε δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που συνέβαινε.

Τελικά, ο Όλοφσον καταδικάστηκε, αλλά αργότερα αθωώθηκε. Ο ίδιος ισχυριζόταν πως είχε ενεργήσει με εντολή των Αρχών και στόχος του ήταν να προστατεύσει τους ομήρους. Γι’ αυτό όταν οδηγήθηκε πίσω στη φυλακή, ζήτησε χάρη από την κυβέρνηση. Η αίτησή του όμως απορρίφθηκε, μαζί με το αίτημά του να σπουδάσει νομικά. Όμως ο Όλφσον ήταν ήδη διάσημος και ασκούσε μεγάλη επιρροή στην κοινή γνώμη ενώ οι γυναίκες σχεδόν παραληρούσαν…

Η προσωπική ζωή

Στην προσωπική του ζωή, υπήρξε εξίσου ταραχώδης. Είχε αμέτρητες ερωμένες, ενώ συχνά έμπλεκε σε παράλληλες σχέσεις. Στις 7 Ιουλίου 1967, αρραβωνιάστηκε τη Madiorie Britmer, αν και φυλακισμένος, ενώ το 1976 παντρεύτηκε τη Marijke Demuynck από το Βέλγιο. Ο γάμος τους έληξε το 1999. Έχει έξι παιδιά και αυτή τη στιγμή είναι αρραβωνιασμένος ξανά, σύμφωνα με τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης «Expressen» και «Aftonbladet». Το 2018, αποφυλακίστηκε και έκτοτε διατηρεί καθαρό ποινικό μητρώο.

Με αφορμή τη νέα σειρά «Κλαρκ» του Netflix, η εκπομπή «Ελένη» μας παρουσιάζει σε ένα βίντεο, την πραγματική ιστορία πίσω από το φαινόμενο του «Συνδρόμου Στοκχόλμης».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις