Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Βουκουρέστι – πρώην δήμαρχος: Σύλληψη στη Γλυφάδα με ευρωπαϊκό ένταλμα
ΕΛΛΑΔΑ

Βουκουρέστι – πρώην δήμαρχος: Σύλληψη στη Γλυφάδα με ευρωπαϊκό ένταλμα

Βουκουρέστι – πρώην δήμαρχος: Είχε καταδικαστεί σε κάθερξη 8 ετών και 6 μηνών για δωροδοκία, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ξέπλυμα.

Εντοπίστηκε στη Γλυφάδα και συνελήφθν από την Αστυνομία, ο πρώην Δήμαρχος Βουκουρεστίου Σορίν Οπρέσκου, 71 χρόνων, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης από τις ρουμανικές αρχές για υπόθεση διαφθοράς. Μόλις πριν από λίγες ημέρες το Εφετείο στη Ρουμανία, τον είχε καταδικάσει σε κάθειρξη δέκα ετών και οκτώ μηνών για υπόθεση διαφθοράς, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, κατάχρηση εξουσίας και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ο 71χρονος Οπρέσκου, κατηγορήθηκε ότι το 2015 έλαβε στην κατοικία του στο Τσιοπλάνι το ποσό των 25.000 ευρώ από υφιστάμενό του, πρώην Διευθυντή της Διοίκησης Κοιμητηρίων, χρήματα που φέρονταν να προέρχονται από παράνομες ενέργειες.

Αρχικά, κατά τα ίδια στοιχεία, το Δικαστήριο του Βουκουρεστίου (Πρωτοδικείο) καταδίκασε τον Oπρέσκου, τον Μάιο του 2019, σε φυλάκιση 5 ετών και 4 μηνών. Η ποινή, ωστόσο, αυξήθηκε από το Εφετείο του Βουκουρεστίου σε 10 χρόνια και 8 μήνες, αφού οι δικαστές, σ αυτή τη δίκη, τον έκριναν ένοχο και για το αδίκημα της σύστασης οργανωμένης εγκληματικής ομάδας. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, ο Οπρέσκου καταδικάστηκε σε 6 χρόνια και 6 μήνες κάθειρξη για τη διάπραξη του εγκλήματος της σύστασης οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, 6 χρόνια για δωροδοκία, 3 χρόνια φυλάκιση για κατάχρηση εξουσίας και 3 χρόνια και 6 μήνες φυλάκιση για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Οι ποινές συγχωνεύτηκαν.

Αγορά σπιτιού

Οι δικαστές, φέρονται να αποφάσισαν επίσης, την κατάσχεση ενός κτιρίου που βρίσκεται στο Βουκουρέστι, στην οδό Herastrau, και το οποίο αγόρασε ο πρώην Δήμαρχος μέσω της φίλης του Aντριάνα-Eλένα Νίκα, αλλά και ενός κτηρίου ιδιοκτησίας Οπρέσκου στο χωριό Τσιολπάνι. Ο πρώην δήμαρχος πρέπει επίσης να πληρώσει 50.000 λέι (10.000 ευρώ) σε δικαστικά έξοδα στο κράτος. Ενώ ο πρώην Δήμαρχος πρόκειται να οδηγηθεί ενώπιον των Ελλήνων δικαστών για να αποφασιστεί η εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος και η έκδοσή του στη Ρουμανία, η Αστυνομία, προχώρησε στην πάρα κάτω ανακοίνωση για το ζήτημα:

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Συνελήφθη το απόγευμα στη Γλυφάδα, από αστυνομικούς του Τμήματος Αναζητήσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 71χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των Ρουμανικών Αρχών. Ο ανωτέρω κατηγορείται για τα αδικήματα της δωροδοκίας, της σύστασης οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, της διαφθοράς και του ξεπλύματος χρημάτων. Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην αρμόδια Εισαγγελία».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις