Σουηδία - Φινλανδία ΝΑΤΟ: «Είναι καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας»
Η Φινλανδία και η Σουηδία κατέθεσαν σήμερα επισήμως αίτημα για την προσχώρησή τους στο ΝΑΤΟ. Ετσι, από σήμερα ξεκινά και τυπικά η διαδικασία για την ένταξή τους στη Συμμαχία, η οποία εκτιμάται ότι θα διαρκέσει λίγες εβδομάδες. O πρεσβευτής της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, Άξελ Βέρνχοφ, και ο Φινλανδός ομόλογός του, Κλάους Κορχόνεν, υπέβαλαν επίσημα από κοινού την αίτηση προσχώρησης στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο στο αρχηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Τις αιτήσεις παρέλαβε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάνοντας λόγο για «ιστορικό βήμα». «Είναι καλή μέρα σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας», πρόσθεσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. «Ευχαριστώ για την επίδοση των αιτήσεων της Φινλανδίας και της Σουηδίας για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ. Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του», συνέχισε.
#BREAKING: Sweden Ambassador Axel Wernhoff and Finland Ambassador @Korhonenklaus deliver letters expressing their countries interest to apply for NATO membership pic.twitter.com/AxzuNioNGv
— Amichai Stein (@AmichaiStein1) May 18, 2022
«Καλωσορίζω θερμά τα αιτήματα της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Είστε οι πιο στενοί εταίροι μας και η ιδιότητα του μέλους θα αυξήσει την κοινή ασφάλεια», διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας. Επισήμανε ότι οι σύμμαχοι θα αξιολογήσουν τα επόμενα βήματα της διαδικασίας για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών κι ότι τα συμφέροντα για την ασφάλεια όλων των συμμάχων θα ληφθούν υπόψη.
«Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα»
«Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σε όλα τα ζητήματα και να καταλήξουμε σε γρήγορα συμπεράσματα», κατέληξε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Η υποψηφιότητα Φινλανδίας και Σουηδίας θα πρέπει να μελετηθεί από τα 30 κράτη μέλη της Συμμαχίας, μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες, παρά τις επιφυλάξεις της Τουρκίας. Εάν κατευναστούν οι ανησυχίες της Άγκυρας και προχωρήσουν όπως αναμενόταν οι αιτήσεις, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ σε λίγους μήνες. Η διαδικασία διαρκεί γενικά έως και δώδεκα μήνες, αλλά το ΝΑΤΟ θέλει να κινηθεί γρήγορα εν προκειμένω λαμβάνοντας υπόψη την απειλή που θέτει η Ρωσία για αυτές τις δύο χώρες. Ο Καναδάς έχει ήδη δεσμευτεί να επιταχύνει τη διαδικασία: «Είμαστε υπέρ, και είμαστε υπέρ όχι μόνο μιας ένταξης, αλλά και μιας ταχείας προσχώρησης», δήλωσε τη Δευτέρα η Καναδή υπουργός Εξωτερικών, Μελανί Ζολί.
Σήμερα η συνάντηση Τσαβούσογλου – Μπλίνκεν
Ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ προκειμένου να αρθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας, με τον Ερντογάν να μην αποκλείεται να ζητήσει ανταλλάγματα για να άρει τις ενστάσεις του από άλλους συμμάχους στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο ή ακόμη και από την ΕΕ, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα υποδεχθεί αύριο Πέμπτη στον Λευκό Οίκο τον Φινλανδό ομόλογό του, Σάουλι Νιινίστο και την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, και θα στηρίξει το αίτημά τους. Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντάται σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν και στο τετ-α-τετ αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα.
Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Τσαβούσογλου θα εξηγήσει στον Αμερικανό ομόλογό του τις ανησυχίες της Άγκυρας κι ότι στο τραπέζι θα πέσουν επίσης το θέμα των S-400, των F-16, της Ανατολικής Μεσογείου, το Κυπριακό κι οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία.
A historic day!
Today, Sweden and Finland hand in letters expressing their countries’ interest to apply for @NATO membership to SG @jensstoltenberg #SwedenNATO pic.twitter.com/ZbdfJW3xtu— Sweden at NATO (@SwedenNato) May 18, 2022
Σουηδία και Φινλανδία μπαίνουν στο ΝΑΤΟ μετά από δεκαετίες ουδετερότητας
Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν επίσημα σήμερα το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, αφήνοντας πίσω τους δεκαετίες στρατηγικής ουδετερότητας για να προσχωρήσουν στη στρατιωτική συμμαχία σε μια εκπληκτικά γρήγορη αλλαγή στάσης που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι Φινλανδοί και Σουηδοί απεσταλμένοι παρέδωσαν επιστολές που εξέφραζαν το ενδιαφέρον των εθνών τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ στον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Ο κ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα επιδιώξει να δεχτεί και τα δύο έθνη με μια ταχεία διαδικασία.
Τα δύο σκανδιναβικά κράτη, τα οποία είχαν στενές σχέσεις με το ΝΑΤΟ αλλά παρέμειναν επί μακρόν στρατιωτικά αδέσμευτα, είδαν την κοινή γνώμη να αλλάζει άποψη υπέρ της ένταξης στη συμμαχία από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ανέτρεψε τα δεδομένα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Εάν γίνουν δεκτές και οι δύο χώρες, αυτό θα σηματοδοτήσει την πιο σημαντική επέκταση του ΝΑΤΟ εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, αυξάνοντας τα μέλη του οργανισμού σε 32 κράτη και προσθέτοντας εκατοντάδες επιπλέον χιλιόμετρα συνόρων με τη Ρωσία.