Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Σχέδιο Κομισιόν για ενέργεια: Τηλεργασία, Κυριακές χωρίς ΙΧ υπό τον φόβο του black out
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχέδιο Κομισιόν για ενέργεια: Τηλεργασία, Κυριακές χωρίς ΙΧ υπό τον φόβο του black out

Σχέδιο Κομισιόν για ενέργεια: Προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας

Προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά και μέτρα στήριξης των καταναλωτών αναμένεται να παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με προσχέδιο, το οποίο έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Κομισιόν αναφέρει ότι η μείωση της ζήτησης στην ενέργεια μέσω αλλαγής στις συνήθειες των πολιτών αλλά και μέσω μέτρων fast-track για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα θα μειώσει τον όγκο της έλλειψης φυσικού αερίου και πετρελαίου σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία. Ως εκ τούτου, αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη σταθεροποίηση των αγορών και την αποτροπή περαιτέρω αστάθειας των τιμών, επισημαίνεται στο προσχέδιο. Aπό τη μία πλευρά, υπάρχει η προσέγγιση για άμεση εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της εθελοντικής αλλαγής της συμπεριφοράς και των συνηθειών, ενώ από την άλλη υπάρχει η προσέγγιση για ενίσχυση και επιτάχυνση των δομικών, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα.

Όσον αφορά στις βραχυπρόθεσμες επιλογές, εστιάζουν στη θέρμανση των νοικοκυριών και των υπηρεσιών, στις μεταφορές και τις μετακινήσεις και έχουν εθελοντικό χαρακτήρα. Οι ημέρες χωρίς αυτοκίνητο, η μείωση των ορίων ταχύτητας, αλλά και το να είναι κλειστή η θέρμανση σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Έμφαση δίνεται επίσης στην ηλιακή ενέργεια. Όπως αναφέρει προσχέδιο των προτάσεων της Κομισιόν, το οποίο έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας στα κτίρια είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Η ηλιακή ενέργεια

Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να προσφέρει σημαντικό μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας και της θερμότητας σε ένα κτίριο, είτε μέσω ηλιακών συλλεκτών θερμότητας, ηλιακών φωτοβολταϊκών (με αντλίες θερμότητας) ή συνδυασμού αυτών των δύο. Παράλληλα, σύμφωνα με άλλο προσχέδιο, γίνεται αναφορά στην προετοιμασία για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα, για την αντιμετώπιση ενός σοκ στον εφοδιασμό, υπάρχουν τα εθνικά σχέδια έκτακτης ανάγκης, τα οποία έχουν αναπτυχθεί υπό τον κανονισμό για την εφοδιαστική ασφάλεια, εθνικά και περιφερειακά μέτρα, ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και συμφωνίες αλληλεγγύης.

Όμως, σε περίπτωση που επηρεαστούν πολλά κράτη-μέλη μαζί θα μπορούσαν να ληφθούν επιπλέον μέτρα, όπως μια μέγιστη τιμή για το φυσικό αέριο που παραδίδεται στους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις εταιρείες για την κάλυψη της περιόδου έκτακτης ανάγκης.

Τα μέτρα ανακούφισης για τις τιμές της ενέργειας μπορούν να παραταθούν και μετά τις 30/6

Οσον αφορά στην ηλεκτρική ενέργεια, υπό το πρίσμα των προοπτικών για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τους επόμενους μήνες και την ανάγκη να διατηρηθούν τα μέτρα ανακούφισης των καταναλωτών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η Επιτροπή θεωρεί ότι τα μέτρα μπορούν να παραταθούν πέραν της 30ής Ιουνίου 2022 για να καλυφθεί η επόμενη περίοδος θέρμανσης. Οι προτάσεις της Επιτροπής αναμένεται να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 30 και 31 Μαΐου, έτσι ώστε να ληφθούν από κοινού αποφάσεις.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «el Pais», το σχέδιο το οποίο καλύπτει, τουλάχιστον θεωρητικά, και την περίπτωση ενός μπλακάουτ στην εισροή ρωσικών υδρογονανθράκων στην ευρωπαϊκή αγορά.

Μεταξύ των δράσεων που εξετάζονται, περιλαμβάνονται:

Τηλεργασία έως τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών πετρελαίου. Μια ημέρα τηλεργασίας ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.

Κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους και ήπια οικονομική ενίσχυση σημαίνει 470.000 λιγότερα βαρέλια.

Μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα ισούται με 430.000 βαρέλια λιγότερα.

Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις σημαίνει 380.000 βαρέλια λιγότερα, ενώ η χρήση μονών – ζυγών στις πόλεις εξοικονομεί 210.000 βαρέλια πετρέλαιο.

Περιορισμός των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους, χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.

Άρχισαν να.. σβήνουν τις λάμπες στη Γερμανία!

Θέλοντας να περιορίσουν το συνεχώς αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, κάποιοι δήμοι και κοινότητες στη Γερμανία αρχίζουν να εφαρμόζουν περικοπές στον δημόσιο φωτισμό, αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle παραθέτοντας τις πρώτες ενέργειες δήμων με τη διακοπή του φωτισμού στη διάρκεια του καλοκαιριού. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα «οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας επιμένουν. Ένα ακόμη πρόβλημα για την τοπική αυτοδιοίκηση στη Γερμανία, όπου δήμοι και κοινότητες χρηματοδοτούνται κυρίως από φόρους και εισφορές των μονίμων κατοίκων και συχνά αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. Κάποιοι δήμοι αρχίζουν τώρα περικοπές στον δημόσιο φωτισμό, σε μία προσπάθεια να περιορίσουν τα έξοδα. Τα φώτα ανάβουν λίγο πιο αργά το βράδυ ή σβήνουν λίγο πιο νωρίς το πρωί. Σε άλλες περιπτώσεις απλώς μειώνεται η ένταση του φωτισμού».

Η πόλη της Βαϊμάρης αποφάσισε να λάβει μέτρα ήδη από την 1η Ιουνίου: στη διάρκεια του καλοκαιριού ο δημόσιος φωτισμός θα ενεργοποιείται τριάντα λεπτά αργότερα και θα σβήνει τριάντα λεπτά νωρίτερα. Για τους χειμερινούς μήνες η δημοτική Αρχή θέλει να μειώσει τον συνολικό χρόνο φωτισμού κατά δέκα λεπτά την ημέρα. Υπολογίζει ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να εξοικονομηθούν 70.000 έως 100.000 κιλοβατώρες σε ετήσια βάση, κάτι που ισοδυναμεί με οικονομικό όφελος μεταξύ 30.000 και 40.000 ευρώ.

Στην πόλη του Μάιντς, στο δυτικογερμανικό κρατίδιο Ρηνανία-Πφαλτς έχει αποφασιστεί να μειωθεί η ένταση του φωτισμού ανάμεσα στη μία και στις πέντε το πρωί σε πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη κίνηση. Τώρα η δημοτική Αρχή εξετάζει κατά πόσο είναι τεχνικά εφικτό να ενεργοποιείται ο φωτισμός μόνο κατά παραγγελία, δηλαδή όταν ένας πεζός ή ποδηλάτης θέλει πραγματικά να διασχίσει τον συγκεκριμένο δρόμο. Στην πόλη Ντάρμσταντ έχουν εγκατασταθεί ειδικοί αισθητήρες που αντιδρούν στην κίνηση και ανεβάζουν την ένταση του φωτισμού μόλις εμφανιστεί πεζός ή ποδηλάτης, ενώ με τον ίδιο αυτοματισμό μειώνεται η ένταση όταν ο δρόμος παραμένει άδειος.

brown building during daytime
«Επιχείρηση θερμοστάτης»

Από την 1η Μαϊου στην Ιταλία ισχύουν νέα μέτρα, τα οποία θέτουν πιο αυστηρά όρια στη θερμοκρασία των κλιματιστικών, με στόχο να μειωθεί η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Σχολεία και άλλα δημόσια κτίρια στην Ιταλία απαγορεύεται να βάζουν το κλιματιστικό κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου. Οι νέοι κανόνες για τα κλιματιστικά θα παραμείνουν σε ισχύ έως τις 31 Μαρτίου του 2023. Η θέρμανση στα δημόσια κτίρια τον χειμώνα δεν θα επιτρέπεται να ξεπερνά τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα διασφαλίζεται η εφαρμογή του μέτρου, αλλά επιθεωρητές από το υπουργείο Εργασίας θα μπορούσαν να αναλάβουν τους ελέγχους, ενώ σε εκείνους που δεν τηρούν τα όρια θα επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 3.000 ευρώ. Το μέτρο δεν αφορά νοσοκομεία. Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Ρενάτο Μπρουνέτα, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία είναι ένα θετικό σημάδι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξοικονόμηση 2-4 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου τον χρόνο. Περίπου το 57% του ενεργειακού κόστους για τα δημόσια κτίρια προκύπτει από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας.

yellow and black motor scooter parked beside brown concrete building during daytime
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις