Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης ΗΠΑ: «Η Ελλάδα πάντα ήθελε ειρήνη και πάντα τείνει χείρα φιλίας»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης ΗΠΑ: «Η Ελλάδα πάντα ήθελε ειρήνη και πάντα τείνει χείρα φιλίας»

Μητσοτάκης ΗΠΑ: «Δεν θα δεχτούμε καμία πράξη που θα παραβιάζει την κυριαρχία μας. Ούτε τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, που πρέπει να σταματήσουν άμεσα».

Ο Πρωθυπουργός ήταν απόλυτα σαφής μιλώντας στην ιστορική ομιλία του στο Κογκρέσο: «Η γλώσσα του αναθεωρητισμού, της νοσταλγίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μια ανοιχτή πληγή που έχει προκαλέσει στον Ελληνισμό έναν ατελείωτο πόνο. Αναφέρομαι στην εισβολή και διχοτόμηση της Κύπρου. Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Κανείς ποτέ δεν θα δεχτεί τη λύση δύο κρατών στην Κύπρο. Το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφεριεακές διαμάχες».

«Η Ελλάδα πάντοτε αναζητούσε την ειρήνη και τείνει χείρα φιλίας προς τους γείτονές μας, πάντα είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο. Το πλαίσιο για να λύσουμε διαφορές είναι το διεθνές δίκαιο και οι αρχές της σχέσης καλής γειτονίας. Θα ήθελα να είμαι απολύτως σαφής: Εμείς δεν θα δεχτούμε πράξεις επιθετικότητας που παραβιάζει την κυριαρχία μας, αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις που θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα. «Το τελευταίο στοιχείο σε μια εποχή που είναι στραμμένη η προσοχή μας στη βοήθεια των Ουκρανών και στη μείωση της ρωσικής επιθετικότητας, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι μια πηγή αστάθειας στο ΝΑΤΟ. Σας ζητώ να το λάβετε υπόψη», είπε και τόνισε πως οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο και ότι είναι σημαντικό να παραμείνουν στην περιοχή με εταίρους, με τους οποίους μοιράζονται κοινές δραστηριότητες, αλλά και αξίες.

Για την δημοκρατία

«Υπάρχουν τρεις βασικές δυνάμεις που συλλογικά ενώνουν τις πετυχημενες δημοκρατίες. Το κοινωνικό κεφάλαιο, οι ισχυροί θεσμοί και οι κοινές ιστορίες που σφυρηλατούν μια ενοποιημένη ταυτότητα. Και τα τρία στοιχεία απειλούνται σήμερα. Τα απολυταρχικά καθεστώτα προσφέρουν μια ψευδεπίγραφη συμφωνία, ανταλλάζουν τα ατομικά δικαιώματα με ασφάλεια και επίπλαστη ευημερία. Εύχομαι να είχα τις απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη δυσπιστία και τον θυμό, να μετασχηματίσουμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να είναι λιγότερο διαβρωτικοί παράγοντες για την κοινωνία. Και πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους νέους μας για να δράξουν τις ευκαιρίες της δημοκρατικής ιδιότητας του πολίτη. Ακολουθώντας το ιστορικό μας παρελθόν θα ήταν χρήσιμο. Η σωστή λήψη αποφάσεων με βάση όχι το συναίσθημα, η λογοδοσία, ήταν βασικές αρχές του Μάντισον. Εμπνεύστηκε από τον Περικλή, που έλεγε για την σκοτεινή πλευρά της Δημοκρατίας.

»Είμαστε μια ελεύθερη δημοκρατία, αλλά υπακούμε στους νόμους μας που προστατεύουν τους αδυνάτους, αλλά και τους άγραφους νόμους. Κάθε φορά που ατενίζουμε τα θαύματα του Παρθενώνα, κάποια όχι εκεί που πρέπει, θυμόμαστε τα διδάγματα της ελληνικής δημοκρατίας. Τριάντα χρόνια μετά από αυτό η Αθήνα ήταν σε πόλεμο. Η αποστολή της γενιάς μας είναι να τα καταφέρουμε. Καταλήγω κάνοντας μια ειδική μνεία που θα μας ενώνει πάντα – την ελληνοαμερικανική κοινότητα. Είναι ιδιαίτερη στιγμή, γιατί βλέπω πολλούς εδώ μαζί μας. Τα τελευταία 120 χρόνια η χώρα σας υποδέχτηκε και υποστήριξε τα κύματα των μεταναστών, αλλά και τους φοιτητές, όπως εμένα».

 

Ικανοποίηση από Πελόζι

«Είναι μεγάλη μου τιμή να καλωσορίζω τον πρωθυπουργό στο Καπιτώλιο. Η Ελλάδα έχει υπάρξει η πηγή των δημοκρατικών αρχών από την αρχαιότητα. Ήταν η πηγή εμπνεύσεως για τους προπάτορές μας και μετά εμείς αποτελέσαμε πηγή έμπνευσης για εκείνους», ανέφερε στην αρχή η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι, για να προσθέσει: «Θα γιορτάσουμε διπλά φέτος. Ο πρόεδρος χθες καλωσόρισε τον κ. Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο σε μια τελετή που υποδεχόμαστε ένα φίλο. Με αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδος γιατί έχει βοηθήσει σημαντικά τους Ουκρανούς πρόσφυγες και έχει ανταποκριθεί στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και του κορονοϊού. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα, αλλά θέλουμε να πούμε ότι είμαστε με τους Έλληνες και με χαρά καλωσορίζουμε τον Έλληνα πρωθυπουργό».

Η συνάντηση με Καμάλα Χάρις

Ο πρωθυπουργός στον «λόφο» του Καπιτωλίου είχε συνάντηση με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία είναι πρόεδρος της Γερουσίας, ενώ συνάντησε και τα προεδρεία των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και της Βουλής, της οποίας πρόεδρος είναι ο εμβληματικός γερουσιαστής Μπόμπ Μενέντεζ, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας ήταν παρών και στη δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του κ. Μητσοτάκη ο Αμερικανός πρόεδρος στον Λευκό Οίκο.

 

 Θωρακίζεται η Ελλάδα με Rafale και F 35

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ήταν σαφής: «Θα συνεχίσουμε τη μακροχρόνια συνεργασία μας μεταξύ των αμυντικών μας βιομηχανιών. Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35. Και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας Την Παρασκευή η Lockhead Martin εξέφρασε το ενδιαφέρον της να επενδύσει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται να αγοράσει μία μοίρα F – 35 μετά το 2028, όταν και, όπως ειπώθηκε με έμφαση, θα υπάρχει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για μία τέτοια κίνηση. Ήδη η εταιρεία παραγωγός των F – 35, Lockheed Martin ενημέρωσε και εγγράφως για το ενδιαφέρον της να ενταχθεί η Ελλάδα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η θετική ανταπόκριση της Αθήνας θα διαβιβαστεί εντός των επομένων ημερών. «Εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε όλες τις παραμέτρους τα συγκεκριμένα αεροσκάφη θα αποκτηθούν μετά το 2028, ενώ θα αναζητηθεί και ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης μίας τέτοιας μακρόχρονης επένδυσης για την Ελλάδα του 2030», σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές και αποκαλύπτουν το ενδιαφέρον της Lockheed Martin να επενδύσει προσεχώς στη ΕΑΒ με την απαραίτητη διευκρίνιση πως δεν γίνεται λόγος για το πλειοψηφικό πακέτο, έτσι ώστε το ελληνικό κράτος να διατηρήσει τον δημόσιο έλεγχο της ΕΑΒ.

 

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη-Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκαναν από κοινού δηλώσεις. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε μεταξύ άλλων: «Σήμερα η φιλία μας βρίσκεται στο απόγειό της. Αρέσουμε ο ένας στον άλλον. Οι λαοί μας εργάζονται μαζί στην ενέργεια, την κλιματική αλλαγή και σε πολλά ακόμα. Είναι μία σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας. Η Ελλάδα είπε όχι στον Β’ Παγκόσμιο και ενέπνευσε τον κόσμο. Σήμερα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουν γίνει φρικαλεότητες εκεί. Σκοτώνουν παιδιά. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη σαφή θέση που δείξατε από την αρχή, κύριε πρωθυπουργέ. Όχι στην ιδέα ότι οι απολυταρχικές κυβερνήσεις θα επικρατήσουν. Ο Πούτιν θα λογοδοτήσει. Ακόμη και οι ζοφερότητες περίοδοι, θα πρέπει να μας υπενθυμίζουν ότι πάντα υπάρχει ελπίδα. Η λέξη κλειδί είναι η αξιοπρέπεια. Να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας έναν καλύτερο κόσμο. Αδημονούμε να τα πούμε και στην Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Είναι προνόμιο για μένα να είμαι εδώ. Η Ελλάδα, όπως και οι ΗΠΑ, σφυρηλατήθηκε από οραματιστές. Οι ηγέτες της Ελληνικής Επανάστασης άντλησαν δύναμη και έμπνευση από τον αγώνα των ΗΠΑ για τη Δημοκρατία. Η κοινή ιστορία θυσιών δένει τα δύο έθνη. Έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε αυτήν την ιστορία. Σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Μία υπενθύμιση ότι όσα θεωρούσαμε δεδομένα στην Ευρώπη, δεν ισχύουν. Οι νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις ανήκουν σε άλλες περιόδους. Οποιαδήποτε παραβίαση θα απαντηθεί με ωμό τρόπο. Γι’ αυτό, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ να σταθούν αλληλέγγυες σε οποιαδήποτε χώρα βρεθεί σε αυτή τη θέση. Ως προς την ενέργεια, μπορούμε να κάνουμε πολλά, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ από κοινού, για να μειώσουμε τις τιμές, καθώς προχωρούμε προς την απεμπλοκή από το ρωσικό αέριο.

Η Αλεξανδρούπολη αποτελεί έναν κόμβο ενέργειας και η Ελλάδα είναι πύλη εισόδου για πηγές ενέργειας από τον ήλιο. Στο Κυπριακό, παρακαλώ να χρησιμοποιήσετε όλη σας την επιρροή. Κανείς δεν θα δεχθεί μία λύση δύο κρατών. Η Ελλάδα είναι πυλώνας για την ευημερία και την ασφάλεια στα Βαλκάνια. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις ένοπλες δυνάμεις μας και δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της εδαφικής μας ακεραιότητας. Θα προχωρήσουμε στην επένδυση των F-35 και ελπίζουμε σύντομα να αποκτήσουμε το υπέροχο αυτό αεροπλάνο».

Από Μπάιντεν… Μπαϊντενόπουλος

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι του κόλλησαν το παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» από τότε που έπαιρνε το 92% των ψήφων της ελληνικής ομογένειας, από την εποχή που ήταν βουλευτής του Ντελάγουεαρ. «O ελληνικός λαός γνωρίζει, όπως και ο αμερικανικός λαός γνωρίζει, ότι η ελευθερία και η δημοκρατία αξίζουν θυσίες, όπως ακριβώς τα ιδανικά των αρχαίων Αθηναίων ενέπνευσαν τους “Ιδρυτές Πατέρες” της Αμερικής. Η Αμερικανική Επανάσταση -είναι τολμηρό να το πω- έδωσε έμπνευση στους Έλληνες πατριώτες να αγωνιστούν για τη δική τους ανεξαρτησία πριν από 201 χρόνια. Και η Ελλάδα θυμάται ότι όταν δικτάτορες και ισχυροί άνδρες επιζητούν να κυριαρχήσουν στους γείτονές τους, υπάρχει μόνο μία απάντηση: Όχι, όχι, όχι. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις δυνάμεις του Άξονα του φασισμού που σάρωναν την Ευρώπη η Ελλάδα είπε “όχι”, εμπνέοντας τον κόσμο με την αντίστασή της.

Σήμερα, ο πόλεμος και η παραπληροφόρηση έχουν επιστρέψει στην Ευρώπη με τη βάναυση και απρόκλητη επίθεση της Ρωσίας στη γείτονά της, την Ουκρανία. Βλέπουμε φρικαλεότητες και εγκλήματα πολέμου, παιδιά να θάβονται σε ομαδικούς τάφους, εκατομμύρια πρόσφυγες να επιχειρούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο του Πούτιν, και την Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες να στέκονται σαν μια γροθιά για να υποστηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και να επιβάλουν σοβαρό οικονομικό πλήγμα στη Ρωσία, για να καταστήσουν τον Πούτιν υπόλογο. Και θέλω να σας ευχαριστήσω, κύριε πρωθυπουργέ, για το θάρρος και την ξεκάθαρη στάση που δείξατε από την αρχή αυτής της κρίσης. Υψώσατε τη φωνή σας αμέσως καταδικάζοντας την επιθετικότητα της Ρωσίας, καλωσορίσατε Ουκρανούς πρόσφυγες, αποτελώντας προπύργιο ασφάλειας του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο.

Μαζί, επιδεικνύουμε τη δύναμη και την ικανότητα των δημοκρατιών να μπορούν να ενεργούν από κοινού. Και βοηθάμε τους Ουκρανούς να πουν “όχι” στη ρωσική επιθετικότητα. Και λέμε “όχι” στην τυραννία και στην ιδέα ότι οι απολυταρχίες θα ξεπεράσουν τις δημοκρατίες κατά τον 21ο αιώνα, γιατί αυτό είναι που διακυβεύεται εδώ, κατά την άποψή μου».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις