Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Φοροελαφρύνσεις: Στον «πάγο» η μονιμοποίησή τους το 2023
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοροελαφρύνσεις: Στον «πάγο» η μονιμοποίησή τους το 2023

Φοροελαφρύνσεις: Η διατήρηση της ρήτρας διαφυγής ανατρέπει το κυβερνητικό σχέδιο.

Εμπόδια στο σχέδιο της κυβέρνησης για μονιμοποίηση της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους και της μείωσης κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών από το 2023 βάζει η Κομισιόν με την επέκταση της ρήτρας διαφυγής, της αναστολής δηλαδή του Συμφώνου Σταθερότητας, για ένα ακόμη έτος, απόφαση η οποία αναμένεται να «κλειδώσει» στο Eurogroup της Δευτέρας.

Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη ρήτρα απαγορεύει ρητά τη λήψη μόνιμων μέτρων το οικονομικό επιτελείο αναζητά παράθυρο προκειμένου να περάσουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Η απαλλαγή από την εισφοράς αλληλεγγύης ισχύει μόνο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και ο σχεδιασμός πριν από την ενεργειακή κρίση προέβλεπε μονιμοποίηση από το 2023 για όλους τους φορολογούμενους. Η πλήρης κατάργησή της εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα όσο και για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους έχει ετήσιο κόστος 1,2 δισ. ευρώ ενώ για τις ασφαλιστικές εισφορές το κόστος ανέρχεται σε 850 εκατ. ευρώ.

Πρώιμη η όποια συζήτηση

Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν ότι είναι πρώιμη η όποια συζήτηση αυτή τη στιγμή αλλά δεν αποκλείουν την υποχρέωση μιας νέας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για την τύχη αυτών των μέτρων, με το επικρατέστερο σενάριο να συμπεριληφθούν στον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς ως έκτακτα μέτρα. Σημειώνεται ότι η Kομισιόν πρόσφατες στις εαρινές προβλέψεις της επισήμανε ότι πρόκειται για δύο φιλικές προς την ανάπτυξη φορολογικές περικοπές που σχεδιάστηκαν από τις Αρχές, οι οποίες αρχικά θεσπίστηκαν το 2021 και το 2022 για την ανακούφιση των επιπτώσεων της πανδημίας και επρόκειτο να λήξουν στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Ένα πρόσθετο εμπόδιο για το οικονομικό επιτελείο είναι και το γεγονός ότι παράλληλα με την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων, σε χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος όπως είναι η Ελλάδα θα εφαρμοστεί ένα ειδικό καθεστώς σφιχτής δημοσιονομικής παρακολούθησης ενώ θα απαιτηθεί από αυτές τις χώρες να κρατήσουν τον ρυθμό αύξησης των τρεχουσών δαπανών τους κάτω από τον ρυθμό αύξησης του δυνητικού ΑΕΠ τους. Πριν από λίγες ημέρες μάλιστα, ο Ιταλός επίτροπος για την Οικονομία είχε σπεύσει να διευκρινίσει ότι, ανεξάρτητα από τον τρόπο εφαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων γενικά στην Ευρώπη, ειδικά για την Ελλάδα, στις συστάσεις που θα διατυπώσει η Κομισιόν θα ληφθεί υπόψη η συμμόρφωση στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ.

Το κυβερνητικό σχέδιο

Βούληση της κυβέρνησης είναι η πλήρης κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία έχει ανασταλεί το 2021 και το 2022 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, τόσο για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα όσο και για το Δημόσιο και τους συνταξιούχους. Το σύνολο των φορολογουμένων που έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ-που επιβαρύνονται από την εισφορά -θα έχει όφελος από 22 ευρώ ετησίως, το οποίο φθάνει έως και τα 676 ευρώ για εισόδημα 30.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές προωθείται η μονιμοποίηση των μειωμένων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Να σημειωθεί ότι το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, πριν από την εμφάνιση της πανδημίας , προέβλεπε σωρευτική μείωση της τάξης των 5 ποσοστιαίων μονάδων, ώστε οι εισφορές να φτάσουν στο 35,56% μέχρι το 2023.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις