Ένα νέο ξεκίνημα δίπλα στην νεαρή Σοφίας Καρκάντιμ από την Ουκρανία κάνει ο 29χρονος Βρετανός Τόνι Γκάρνετ. Ως εδώ όλα καλά. Οι… λεπτομέρειες “κρύβονται” στην οικογενειακή κατάσταση του αν μη τι άλλο επιπόλαιου Βρετανού, αλλά και στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το φλερτ. Ο 29χρονος, παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών – έξι και τριών ετών -και η ξανθιά Ουκρανή έγιναν πρωτοσέλιδο στον βρετανικό Τύπο μιας και η “πέτρα του σκανδάλου” ήταν πρόσφυγας και το ζευγάρι των Βρετανών προσέφερε φιλοξενία ακολουθώντας τις οδηγίες της κυβέρνησης Τζόνσον για προσφορά στέγης σε πρόσφυγες από την εμπόλεμη Ουκρανία.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε το πρόγραμμα «Homes for Ukraine» σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση ενθαρρύνει τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις να προσφέρουν στέγη σε Ουκρανούς πρόσφυγες. Οι Βρετανοί που μπαίνουν στο πρόγραμμα αποζημιώνονται με 350 λίρες τον μήνα υπό την προϋπόθεση πως θα παράσχουν φιλοξενία σε πρόσφυγες για, τουλάχιστον, έξι μήνες. Το ποσό είναι αφορολόγητο. Στις αρχές Μαΐου η νεαρή Ουκρανή από την πόλη Λβιβ, μετά από συνεννόηση με τον Γκάρνετ μέσω Facebook ταξίδεψε αρχικά στο Βερολίνο και όταν εγκρίθηκε η βίζα της βρέθηκε στο Μπράντφορντ και φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Τόνι και της Λόρνα Γκάρνετ, οι οποίοι έδωσαν στην 22χρονη το ένα από τα δύο δωμάτια των παιδιών τους.
Θαμπώθηκε αμέσως
Όμως, μόλις μέσα σε 10 μέρες από την άφιξη της Σοφίας στην οικία της οικογένειας Γκάρνετ ο Τόνι δήλωσε ερωτευμένος με την νεαρή γυναίκα και την πήρε για να ζήσουν τον έρωτά τους μακριά από την σύζυγο και τα παιδιά του. Όπως ο ίδιος δήλωσε στον βρετανικό Τύπο το ερωτευμένο ζευγάρι έχει μετακομίσει στους γονείς του 29χρονου άνδρα ενώ παράλληλα αναζητά δικό του σπίτι. Η Σοφία, που είναι IT manager, δήλωσε πως μόλις είδε τον Τόνι, που εργάζεται ως φύλακας σε κτήριο, αμέσως της άρεσε και υποστήριξε πως τώρα οι δυο τους ζουν το δικό τους «love story». Από την πλευρά της η 28χρονη απατημένη σύζυγος, που μετά από 10 χρόνια γάμου βλέπει την οικογένειά της να διαλύεται, δήλωσε πως αισθάνεται προδομένη και υποστήριξε πως από την πρώτη στιγμή που η 22χρονη πήγε στο σπίτι του ζευγαριού «έβαλε στο μάτι» τον 29χρονο.
«Έβαλε στο μάτι τον Άντονι από την αρχή, αποφάσισε πως τον ήθελε και τον πήρε»
«Έβαλε στο μάτι τον Άντονι από την αρχή, αποφάσισε πως τον ήθελε και τον πήρε», δήλωσε η Λόρνα Γκάρνετ στην Sun της Κυριακής. Η ίδια, ανέφερε στην εφημερίδα πως αρχικά είχε ενδοιασμούς για να δεχτούν στο σπίτι τους πρόσφυγες από την Ουκρανία αλλά γνωρίζοντας πως στην εμπόλεμη χώρα η κατάσταση είναι τραγική για τους ανθρώπους αποφάσισε να κάνει το σωστό και να προσφέρει στέγη και βοήθεια σε κάποιον που βρίσκεται σε ανάγκη. «Και με αυτό τον τρόπο με ξεπληρώνει η Σοφία…», δήλωσε η σύζυγος.
Η Λόρνα Γκάρνετ ανέφερε πως ολόκληρη η ζωή της ανατράπηκε μέσα σε λίγες μέρες ενώ υποστήριξε πως δεν ξέρει τι θα έκανε αν δεν είχε στο πλευρό της τους φίλους της, οι οποίοι την στηρίζουν κάθε λεπτό στις δύσκολες στιγμές που περνάει. Η Λόρνα περιέγραψε πώς ήταν η ζωή στο σπίτι μετά την άφιξη της 22χρονης Ουκρανής. Ο Τόνι μιλάει την σλοβακική γλώσσα που μοιάζει με τα ουκρανικά και έτσι εκείνος και η νεαρή φιλοξενούμενη μιλούσαν μπροστά στην σύζυγό του χωρίς εκείνη να καταλαβαίνει τι λένε, παρόλο που η Σοφία μιλάει πολύ καλά αγγλικά.
Τα… έριξε στη σύζυγο
Πάντως, ο 29χρονος επέρριψε ευθύνες στην σύζυγό του για τον χωρισμό τους αφού την κατηγόρησε πως έκανε σκηνές ζηλοτυπίας όταν η Σοφία του μαγείρευε ή όταν εκείνος φλέρταρε με την 22χρονη. «Στο σπίτι βρίσκαμε δικαιολογίες για να αγγίζουμε και να χαϊδεύουμε ο ένας τον άλλο, υπήρχε πολύ φλερτ αλλά δεν συνέβη τίποτα περισσότερο από αυτό το πρώτο διάστημα», δήλωσε στον βρετανικό Τύπο ο Τόνι. Ο ίδιος, αποκάλυψε πως οι δύο γυναίκες ξεκίνησαν να καβγαδίζουν και μια μέρα η Σοφία ξέσπασε σε κλάματα και θέλησε να φύγει από το σπίτι. Τότε, όπως λέει ο Τόνι, πήρε την απόφαση να φύγει και εκείνος με την Ουκρανή πρόσφυγα, αφού είναι μαζί της πολύ ερωτευμένος, αν και λυπάται για όσα περνάει η σύζυγός του… «Δεν είναι κάτι που το είχαμε αποφασίσει εκ των προτέρων, δεν το είχαμε προσχεδιάσει και δεν θέλαμε να πληγώσουμε κανέναν», ανέφερε ο νεαρός Βρετανός.
Θλιβερό ρεκόρ: Για πρώτη φορά οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ξεπερνούν τα 100 εκατ. παγκοσμίως
Ξεπέρασαν τα 100 εκατ. οι ξεριζωμένοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, μετά και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. «Ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν για να σωθούν από τις ένοπλες συρράξεις, τη βία, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους διωγμούς ξεπέρασε το ιλιγγιώδες όριο των 100 εκατομμυρίων για πρώτη φορά, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και άλλων φονικών ένοπλων συρράξεων», τόνισε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).
Μαύρο ρεκόρ
«Ο αριθμός των 100 εκατομμυρίων είναι τρομακτικός, πηγή ανησυχίας και τροφή για σκέψη. Είναι ρεκόρ που δεν έπρεπε να καταρριφθεί ποτέ», τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, ο Φιλίπο Γκράντι. «Πρέπει να αποτελέσει σήμα συναγερμού που θα μας επιτρέψει να επιλύσουμε και να αποτρέψουμε καταστροφικές συρράξεις, να βάλουμε τέλος στους διωγμούς και να αγωνιστούμε έναντι των βαθύτερων αιτίων που αναγκάζουν αθώους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους», προειδοποίησε.
Η κατάσταση ήταν ήδη πολύ σοβαρή, όπως αποκαλύπτουν οι στατιστικές της UNHCR. Στα τέλη του 2021, ο αριθμός των ανθρώπων που είχαν ξεριζωθεί σε όλο τον κόσμο έφθασε τα 90 εκατομμύρια, εξαιτίας νέων κυμάτων βίας ή παρατεινόμενων πολέμων σε χώρες όπως η Αιθιοπία, η Μπουρκίνα Φάσο, η Μιανμάρ, η Νιγηρία, το Αφγανιστάν, η ΛΔ Κονγκό. Και τότε, την 24η Φεβρουαρίου, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία, που πέταξε εκατομμύρια ανθρώπους ακόμη στον δρόμο, τους ανάγκασε να φύγουν από τα σπίτια τους για να σωθούν από τις μάχες, να πάνε είτε σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου οι εχθροπραξίες δεν είναι τόσο σφοδρές, ή σε άλλα κράτη.
Η Ευρώπη είχε να γνωρίσει τόσο μεγάλη ροή προσφύγων από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάπου 6,5 εκατομμύρια Ουκρανοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, με τους άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία να μένουν πίσω. Ο ΟΗΕ λογαριάζει πως ίσως να φθάσουν τα 8,3 εκατομμύρια ως τα τέλη της χρονιάς.
Στην ίδια την Ουκρανία, εκτιμάται πως οι εσωτερικά εκτοπισμένοι είναι άλλα 8 εκατομμύρια. Μετά τη ρωσική εισβολή, η Ουκρανία μετρά 37 εκατ. ανθρώπους στις περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Από τον αριθμό αυτό εξαιρούνται η Κριμαία (νότια), η χερσόνησος που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, και οι ανατολικές περιφέρειες, που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.
Πάνω από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού
Τα 100 εκατομμύρια ξεριζωμένοι αντιπροσωπεύουν πάνω από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, ενώ μόλις 13 χώρες στον πλανήτη έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο από τον αριθμό αυτόν, θυμίζει η Ύπατη Αρμοστεία, για να δώσει καλύτερη ιδέα για το εύρος του φαινομένου. «Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας έναντι των ανθρώπων που έφυγαν για να σωθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία ήταν εξαιρετικά θετική», χαιρέτισε ο κ. Γκράντι. «Η ευσπλαχνία είναι ακόμα ζωντανή», ωστόσο «είναι απαραίτητη παρόμοια κινητοποίηση για όλες τις υπόλοιπες κρίσεις του κόσμου», επισήμανε.
«Ο κόσμος καταρρέει»
Η γενναιοδωρία και η χορήγηση κρατικής βοήθειας στους πρόσφυγες από την Ουκρανία έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με την πολύ διαφορετική υποδοχή προσφύγων από άλλα θέατρα πολέμων, όπως το Αφγανιστάν, ή η Συρία. Σε κάθε περίπτωση, ο επικεφαλής της UNHCR υπενθυμίζει ότι «η ανθρωπιστική βοήθεια είναι καταπραϋντικό, όχι θεραπεία» και προσθέτει ότι «για να αντιστραφεί η τάση, οι μοναδικές απαντήσεις είναι η ειρήνη και η σταθερότητα, ώστε να μην είναι αναγκασμένοι αθώοι να επιλέγουν» ανάμεσα στον κίνδυνο να σκοτωθούν λόγω των πολέμων και τη φυγή ή την αφάνταστα δύσκολη εξορία.
Την περασμένη Παρασκευή, ο κ. Γκράντι επέκρινε τις περίπου είκοσι χώρες οι οποίες, δύο χρόνια και από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, συνεχίζουν να κρατούν κλειστά τα σύνορά τους για τους αιτούντες άσυλο εν ονόματι της υγειονομικής ασφάλειας. Πρόσθεσε πως υποπτεύεται πως χρησιμοποιούν την πανδημία ως πρόσχημα. Έκθεση δύο ΜΚΟ που δημοσιεύθηκε τη 19η Μαΐου καταμετρούσε σχεδόν 60 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένους στον κόσμο πέρυσι, μεγάλο μέρος των οποίων εγκατέλειψε τον τόπο του εξαιτίας φυσικών καταστροφών. Η κατάσταση στον κόσμο «δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημη», παρατήρησε ο γενικός γραμματέας της μιας, του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC), ο Γιαν Έγκελαντ. «Ο κόσμος καταρρέει», συνόψισε.