Νέα παράσταση έδωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με μια ομιλία που περιελάμβανε απειλές προς πάσα κατεύθυνση, και ειδικότερα Ελλάδα και Κύπρο. Μιλώντας στην τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hizirreis που πραγματοποιήθηκε στο Ναυπηγείο Golcukι, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρέθεσε το πλάνο ενίσχυσης του τουρκικού στόλου με έξι νέα υποβρύχια έως το 2027, εξαπολύοντας, παράλληλα, απειλές και προειδοποιήσεις έναντι των «κακών γειτόνων» της Τουρκίας, δηλαδή της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και των διεθνών συμμάχων.
«Σχεδιάζουμε να θέσουμε σε λειτουργία το υποβρύχιο Hizirreis το 2023 και το Selmanreis το 2027. Ξεκινώντας από φέτος, θα θέτουμε σε λειτουργία ένα υποβρύχιο κάθε χρόνο και θα προσθέσουμε έξι υποβρύχια νέου τύπου στο ναυτικό μας μέχρι το 2027», εξήγησε αρχικά ο πρόεδρος ο Ερντογάν. Όπως τόνισε, πρόκειται για υποβρύχια πραγματικά εντυπωσιακά όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους, καθώς ζυγίζουν 1.856 τόνους πάνω από το νερό και 2.420 τόνους όταν βυθίζονται, ενώ μπορούν να φτάσουν και πιο βαθιά από τα 300 μέτρα. Επιπλέον, μπορούν να μείνουν κάτω από το νερό για τρεις ημέρες και στη θάλασσα συνολικά για 12 εβδομάδες χωρίς ανεφοδιασμό, ενώ είναι εξοπλισμένα με αποτελεσματικά όπλα ενάντια σε υποβρύχιους, θαλάσσιους και χερσαίους στόχους. Σημείωσε, μάλιστα, πως στόχος είναι το πρώτο υποβρύχιο, που ονομάζεται Pirireis, να παραδοθεί στη Διοίκηση των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων φέτος.
Hızırreis Denizaltısı Havuza Çekme ve Selmanreis Denizaltısı İlk Kaynak Törenihttps://t.co/rzfzqBuc7Z
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 23, 2022
Ερντογάν: Άδικες και παράνομες οι κυρώσεις στην Τουρκία για την Κύπρο
Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για «τον αγώνα των τελευταίων 40 ετών κατά της αυτονομιστικής τρομοκρατίας, παρά τις προδοσίες χωρών που γνωρίζουμε ως φίλες και την προδοσία των κρατών με τα οποία έχουμε σχέσεις, ιδίως συμμάχους. Δεν ξεχάσαμε ποτέ τις άδικες και παράνομες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο», υπογράμμισε σε προκλητικό ύφος ο Ερντογάν.
«Οι κακοί γείτονες μάς ανάγκασαν να σταθούμε στο ύψος μας, τα διπλά μέτρα και σταθμά που αντιμετωπίσαμε μας έκαναν να βρούμε ευκαιρίες, ειδικά στην αμυντική βιομηχανία. Ενώ όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ήμασταν 80% εξαρτημένοι από το εξωτερικό στην αμυντική βιομηχανία, σήμερα εκτελούμε περισσότερα από 750 έργα αμυντικής βιομηχανίας, τα μισά από τα οποία έχουν ξεκινήσει τα τελευταία πέντε χρόνια. Για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Η χώρα μας συγκαταλέγεται αυτή τη στιγμή στις 10 χώρες που μπορούν σε εθνικό επίπεδο να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να συντηρήσουν ένα παγκόσμιο πολεμικό πλοίο. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να κάνουμε την Τουρκία μια από τις πιο ισχυρές χώρες στον κόσμο σε αυτόν τον τομέα».
Bugün Yeni Tip Denizaltı Projemizin ikinci denizaltısı Hızır Reis’in havuza çekim işlemi ile Selman Reis’in ilk kaynak törenini gerçekleştirdik.
Denizaltılarımızın ülkemiz, milletimiz ve Türk Silahlı Kuvvetlerimiz için hayırlı olmasını diliyorum. pic.twitter.com/0gFiwnLLQ5
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) May 23, 2022
Ερντογάν: Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για τις κυρώσεις της Σουηδίας εναντίον μας
Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές και για τη στάση της Δύσης σε διάφορα ζητήματα που αφορούν την Τουρκία και τις εύθραυστες ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο. «Παρά τα κρίσιμα γεγονότα στην περιοχή μας, βλέπουμε ότι διατηρείται επίμονα η ίδια στάση, ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Ενώ ο ζωτικός ρόλος που διαδραματίζουμε στο ΝΑΤΟ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους είμαστε μέλος είναι προφανής, εξακολουθούμε να μιλάμε για άρση κυρώσεων με ορισμένους από τους συμμάχους μας και δεν μπορούμε να παραμερίσουμε τις τρέχουσες κυρώσεις εναντίον μας από τη Σουηδία. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτά», ανέφερε ο Ερντογάν και κατέληξε:
«Σε μια εποχή που η αλληλεγγύη της συμμαχίας θα πρέπει να διατηρηθεί στο υψηλότερο επίπεδο, θα εκπληρωθούν οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας, ιδίως η υποστήριξη και οι κυρώσεις στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Ως χώρα που πληρώνει το τίμημα για το ΝΑΤΟ, θέλουμε να δούμε συγκεκριμένα βήματα και όχι αδιάλειπτες διπλωματικές δηλώσεις σχετικά με την εθνική μας ασφάλεια».