Ενισχυμένη εποπτεία: Στη δημοσιότητα η έκθεση των θεσμών για τη 14η και τελευταία αξιολόγηση της Ελλάδας.
Τον δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία τον Αύγουστο και την εκταμίευση των δυο τελευταίων δόσεων 750 εκατ. ευρώ εκάστη, με την πρώτη να εκταμιεύεται τον Ιούνιο, αναμένεται να ανοίξουν οι θεσμοί με τη 14η έκθεση αξιολόγησης που θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα Δευτέρα. Θα είναι η τελευταία έκθεση που θα δίνεται με αυτή τη μορφή με αστερίσκους για τα δημοσιονομικά, την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και τις αποκρατικοποιήσεις καθώς από τον Σεπτέμβριο με τη μετάβαση της χώρας σε καθεστώς απλής εποπτείας χαλαρώνει σημαντικά ο κορσές. Από εκεί και πέρα η Ελλάδα θα υπόκειται στους κανόνες ελέγχου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, όπως οι υπόλοιπες χώρες.
Οι αποστολές των θεσμών στην Αθήνα περιορίζονται σε δύο το χρόνο από τέσσερις όπως δηλαδή συμβαίνει σήμερα σε Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία ενώ πιο στρογγυλεμένες θα είναι και οι εκθέσεις των εταίρων από τη στιγμή που αίρεται το ειδικό καθεστώς για την Ελλάδα. Η πολιτική απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα έχει ληφθεί εδώ και καιρό και το μόνο που μένει να ξεκαθαρίσει στο Eurogroup της 16ης Ιουνίου είναι το χρονοδιάγραμμα για τη δόση που εκκρεμεί από το 2019 και στόχος είναι να αποδεσμευτεί έως το τέλος του χρόνου με κάποια εμβόλιμη αξιολόγηση για τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν υλοποιηθεί στο ακέραιο και έχει δοθεί πίστωση χρόνου από τους δανειστές.
Αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας
Στο σημερινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών θα συμφωνήσουν στην αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2023, στον απόηχο των δυσμενών προβλέψεων της εαρινής έκθεσης της Κομισιόν για την ευρωπαϊκή οικονομία. Σε κάθε περίπτωση, ο πόλεμος που διεξάγεται στην Ουκρανία δεν αφήνει περιθώρια επαναφοράς των κανόνων σε δημοσιονομικό επίπεδο, κάτι το οποίο τονίζουν αρμόδια στελέχη της Κομισιόν.
Μια παράταση της αναστολής θα διευκολύνει, πέρα από τις ίδιες τις οικονομίες της ΕΕ, και τη συζήτηση για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας που θα αφορούν τόσο στο εύρος του ορίου για το δημόσιο χρέος των χωρών, όσο και για τη σύνθεση των δαπανών που θα επηρεάζουν το όριο του ελλείμματος. Το θέμα έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, καθώς η αναστολή της ρήτρας διαφυγής θα συνοδεύεται από δεσμεύσεις λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους της. Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, το Eurogroup, στηριζόμενο στις επικαιροποιημένες οικονομικές προοπτικές, θα συζητήσει την κατάλληλη πολιτική αντίδραση, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις, με έμφαση στις δημοσιονομικές πολιτικές.
Εκτελεστικός Διευθυντής του Ενισχυμένη εποπτεία:
Θα ακολουθήσει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις υποβληθείσες υποψηφιότητες για τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και ενημέρωση για τις γνώμες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με τα επικαιροποιημένα προσχέδια προϋπολογισμού της Γερμανίας και της Πορτογαλίας. Στη συνέχεια, το Eurogroup θα συνεδριάσει με διευρυμένη σύνθεση, προκειμένου να συζητήσει το σχέδιο προγράμματος εργασιών για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης. Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα συναντηθεί με τον Τσέχο ομόλογό του, Zbyněk Stanjura, ενόψει της Τσεχικής Προεδρίας της Ε.Ε. το Β΄ εξάμηνο του 2022.
Αύριο, Τρίτη 24/5, ο Χρήστος Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν τις οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία. Το Ecofin αναμένεται επίσης να καθορίσει τη θέση του (γενική προσέγγιση) όσον αφορά τον αναθεωρημένο κανονισμό για τα ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια. Ο κανονισμός αυτός θεσπίζει ενιαίους κανόνες για την αδειοδότηση, τις επενδυτικές πολιτικές και τους όρους λειτουργίας των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των τμημάτων τους που διατίθενται στην Ένωση ως ευρωπαϊκά μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια (ΕΜΕΚ). Σκοπός του είναι η συγκέντρωση και διοχέτευση κεφαλαίων σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, σύμφωνα με τον στόχο της έξυπνης, βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.
Τέλος, οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν σχετικά με τη συνέχεια που θα δοθεί στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών των κεντρικών τραπεζών της G20.