Δένδιας Αλβανία: Θέμα «περιουσιών των Τσάμηδων» στην Ελλάδα.
Θέμα «περιουσιών των Τσάμηδων» στην Ελλάδα έθεσε κατά τις κοινές της δηλώσεις με τον Νίκο Δένδια η Αλβανίδα υπουργός Εξωτερικών. Κλείνοντας την τοποθέτησή της, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον κ. Δένδια, η Όλτα Τζάσκα έθιξε ένα θέμα που εγείρει τα τελευταία χρόνια η αλβανική πλευρά, για να λάβει την απάντηση του κ. Δένδια πως η Ελλάδα συζητά ειλικρινά «επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται».
Μάλιστα, στη δήλωση της κυρίας Τζάσκα έγινε και αναφορά για τη διατήρηση του «νόμου περί εμπολέμου», με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να απαντά ότι αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί. «Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Συναντήθηκα στα Τίρανα με την ομόλογό μου της Αλβανίας O.Xhacka
Ατζέντα:
🔹ενίσχυση 🇬🇷🇦🇱 σχέσεων σε όλους τους τομείς
🔹προετοιμασία Συνόδου Κορυφής Διαδικασίας Συνεργασίας Ν.Α.Ευρώπης & 🇪🇺προοπτική Δ.Βαλκανίων
🔹εξελίξεις σε Αν.Μεσόγειο & Ουκρανία σε συνέχεια 🇷🇺εισβολής pic.twitter.com/BAg8xjtbpq— Nikos Dendias (@NikosDendias) May 23, 2022
Δένδιας: Η αναφορά της Αλβανίδας ΥΠΕΞ που έφερε την απάντησή του
Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται και από το βίντεο που ανάρτησε στον λογαριασμό της στο Facebook η Όλτα Τζάσκα, λίγο πριν από το τέλος της ομιλίας της, η Αλβανίδα ΥΠΕΞ έθεσε ζήτημα «άρσης εμπολέμου» μεταξύ των δύο χωρών, ενώ μίλησε και για «περιουσίες των Τσάμηδων» στην Ελλάδα, χωρίς να κατονομάζει τη χώρα μας. «Υπάρχει καλή θέληση για αμοιβαία αποδεκτές λύσεις για την κατάργηση του “νόμου περί εμπολέμου”, ή του περιουσιακού ζητήματος της κοινότητας των Τσάμηδων» είπε χαρακτηριστικά η κ. Τζάσκα, κλείνοντας την ομιλία της.
Η απάντηση του Νίκου Δένδια ήταν ξεκάθαρη, καθώς συμφώνησε ότι οι διμερείς σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που η διατήρηση του «νόμου περί εμπολέμου» αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί, και συμπλήρωσε: «Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό».
Βεβαίως, επισήμανε, «αυτό σημαίνει συζήτηση επί πραγματικών ζητημάτων, δηλαδή ζητημάτων που η ελληνική πλευρά αποδέχεται ότι υφίστανται και όχι επί ζητημάτων που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι δεν υφίστανται» και προσέθεσε: «Και βέβαια, η οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας και συζήτησης μη υπαρκτών ζητημάτων φοβούμαι ότι θα έχει συνέπειες σε πολλαπλά επίπεδα, π.χ. την ανάγκη της Ελλάδας να θέσει ζητήματα που αφορούν και τη δική σας ενταξιακή πορεία. Ούτως ή άλλως, εμείς θεωρούμε ότι η ελληνική εθνική μειονότητα εδώ στην Αλβανία, αλλά και η αλβανική κοινότητα που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα είναι γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών μας. Και γι’ αυτό θα πρέπει να συζητάμε και συζητήσαμε θέματα που απασχολούν και τις δύο ομάδες, και την ελληνική εθνική μειονότητα, αλλά και την αλβανική κοινότητα που ζει στην Ελλάδα».