Έβρος μετανάστες: Εντείνεται η μεταναστευτική πίεση στον Έβρο
Σε εφαρμογή σχέδιο για επιπλέον μέτρα σε περιπολίες από γη και θάλασσα, θέτουν οι αρμόδιες αρχές, εξαιτίας της αύξησης της μεταναστευτικής πίεσης στο Αιγαίο και τον Έβρο.
Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Δευτέρας και ειδικότερα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Σάμου πέντε ιστιοπλοϊκά σκάφη με 450 άτομα που είχαν αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια, προσπάθησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα με προορισμό κάποιο ελληνικό νησί. Το γεγονός, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις ελληνικές Αρχές και σε συνδυασμό με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο, κινητοποιεί τους αρμοδίους που θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο για επιπλέον μέτρα σε περιπολίες από γη και από θάλασσα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Μίνας Καραμήτρου για το OPEN TV, οι πιέσεις που ασκούνται ειδικά τον τελευταίο ενάμιση μήνα, είναι έντονες και η «Κατεχάκη βρίσκεται σε εγρήγορση». Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Έβρο, παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών ακόμα και 20% σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο. Μόνο τον μήνα Μάιο -μέχρι και σήμερα 23 του μήνα- έχουν συλληφθεί 50 διακινητές και έχουν περάσει στη χώρα πάνω από 150 παράτυποι μετανάστες. Για τους λόγους αυτούς, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, έχουν δοθεί και συγκεκριμένες εντολές σε ό,τι αφορά στον Έβρο. Αυτές προβλέπουν αύξηση της επιφυλακής στο σημείο, αύξηση των περιπολιών ακόμα και μέσα στις νησίδες του ποταμιού, ενώ την ίδια ώρα έχει δοθεί εντολή για συλλήψεις παράνομων διακινητών.
Τουρκικό πλοιάριο με μετανάστες προσπάθησε να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού
Ένταση καταγράφεται και στο Αιγαίο, καθώς στον απόηχο της τουρκικής προκλητικότητας των τελευταίων ημερών, αυξήθηκαν σημαντικά και τα περιστατικά προσπαθειών εισροής μεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Αιγαίου. Τη Δευτέρα, το Λιμενικό Σώμα δημοσιοποίησε επεισόδιο κατά το οποίο τουρκικό πλοιάριο επιχείρησε να εμβολίσει σκάφος του λιμενικού.
Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού:
«Σε διάστημα λίγων ωρών από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα παρατηρείται ιδιαίτερη ένταση στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή μεταξύ ν. Χίου και ν. Σάμου με πέντε (05) περιστατικά κατά τα οποία Ι/Φ σκάφη στα οποία επέβαινε ικανός αριθμός αλλοδαπών, επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Τα εν λόγω Ι/Φ σκάφη είχαν ως αφετηρία τα έναντι τουρκικά παράλια και τελικό προορισμό τις ιταλικές ακτές. “Παράλληλα, εντοπίστηκαν στην εν λόγω περιοχή τέσσερις (04) επιπλέον φουσκωτές λέμβοι με αλλοδαπούς επιβαίνοντες, οι οποίες επίσης επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ο συνολικός αριθμός των επιβαινόντων στις συνολικά εννέα (09) περιπτώσεις με Ι/Φ σκάφη και λέμβους , φέρεται ότι ξεπερνάει τα πεντακόσια ενενήντα (590) άτομα.
Σε όλα τα ανωτέρω περιστατικά, Πλοία Ανοικτής Θαλάσσης, καθώς και περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ήταν παρόντα στο θαλάσσιο πεδίο εξέλιξης των περιστατικών και τα παρακολουθούσαν στενά. Κατόπιν έγκαιρου εντοπισμού τους και χρήσης φωτεινών και ηχητικών σημάτων από τα περιπολικά σκάφη Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., κανένα από τα παραπάνω σκάφη και λέμβους δεν εισήλθε στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Παράλληλα, σημειώθηκε περιστατικό προσπάθειας εμβολισμού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ένα σκάφος εκ των προαναφερθέντων, το οποίο στη συνέχεια επέστρεψε στις έναντι τουρκικές ακτές.
Οι επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από τουρκικές ακταιωρούς
Επισημαίνεται ότι και στα εννέα (09) περιστατικά ενημερώθηκε άμεσα η τουρκική ακτοφυλακή, προκειμένου να αναλάβει τη διαχείρισή τους και να επιληφθεί, ως όφειλε, καθώς τα συγκεκριμένα σκάφη και οι λέμβοι είχαν εντοπιστεί εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Οι επιβαίνοντες ενός εκ των πέντε (05) Ι/Φ, καθώς και των τεσσάρων (04) λέμβων, περισυνελέγησαν τελικά από τουρκικές ακταιωρούς, ένα Ι/Φ επιστρέφει με τη συνοδεία τουρκικής ακταιωρού στις τουρκικές ακτές, ενώ τα υπόλοιπα τρία (03) Ι/Φ επέστρεψαν αυτοδύναμα στα τουρκικά παράλια. Το Λιμενικό Σώμα– Ελληνική Ακτοφυλακή λαμβάνει σταθερά όλα τα απαραίτητα μέτρα, με αποφασιστικότητα, σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και ευαισθησία στην ανθρώπινη ζωή, για την αποτελεσματική επιτήρηση και προστασία των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας και της Ε.Ε., τα αποτελέσματα των οποίων αποτυπώνονται στην ραγδαία μείωση του αριθμού των παράνομων διελεύσεων των θαλασσίων συνόρων μας από υπηκόους Τρίτων Χωρών.»