Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δένδιας για Τουρκία: Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ για τα σχόλια Ερντογάν
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας για Τουρκία: Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ για τα σχόλια Ερντογάν

Δένδιας για Τουρκία: Σκληρή απάντηση στην Τουρκία έδωσε ο Νίκος Δένδιας σχετικά με την χθεσινή επίθεση που εξαπέλυσε ο Ερντογάν.

Σκληρή απάντηση στην Τουρκία έδωσε ο Νίκος Δένδιας σχετικά με την χθεσινή επίθεση που εξαπέλυσε ο Ερντογάν. «Η Αθήνα δεν θα πέσει στην παγίδα της όξυνσης που προσπαθεί να επιβάλλει η Τουρκία, εμείς αποφασίζουμε αν πρέπει να οξύνουμε την κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και σχολιάζοντας την επίθεση που εξαπέλυσε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του στην εκπομπή του Βασίλη Χιώτη και του Νότη Παπαδόπουλου είπε χαρακτηριστικά: «Θα πρότεινα να μείνουμε στη σοφή απάντηση που δόθηκε χθες από ελληνικής πλευράς. Δεν υπάρχει λόγος να απαντήσουμε με τον ίδιο τρόπο ή να μπούμε στην διαδικασία απαντήσεων». Πρόσθεσε ότι η τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Κογκρέσο ήταν εξαιρετική, ωστόσο δεν ειπώθηκε κάτι εκτός ορίων των πάγιων ελληνικών θέσεων, επομένως δεν κατανοεί την τουρκική αντίδραση, πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών. Σημείωσε ότι η Τουρκία μερικές φορές διαπραγματεύεται με ιδιόρρυθμο τρόπο, εκτός της συνήθους διπλωματικής πρακτικής, αλλά δεν θα εξηγήσουμε την τοποθέτηση του Τούρκου πρόέδρου. Εμείς αναφερόμαστε με σεβασμό στον κ. Ερτογάν, όπως αρμόζει σε όλους του ηγέτες, υπογράμμισε.

«Εμείς δεν ακολουθούμε την οξύτητα, ούτε αντιδρούμε με τρόπο που θα επιβάλει η άλλη πλευρά. Εμείς έχουμε τις δικές μας θέσεις. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της όξυνσης, αν το κρίνουμε, θα οξύνουμε επειδή η ελληνική κυβέρνηση το αποφασίζει». Πρόσθεσε ότι η τουρκική προκλητικότητα αποτελεί απόλυτη τεκμηρίωση των ελληνικών επιχειρημάτων, «επιβεβαιώνει αυτά που λέμε», σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Η Τουρκία θεωρεί πως η εισβολή στην Ουκρανία θα αναβαθμίσει τον ρόλο της

«Οι Τούρκοι είχαν μια αίσθηση ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε πλήρη αναβάθμιση του ρόλου της και συγχώρεση όλων των παρατυπιών και των τοποθετήσεων που έχει κάνει και επίσης μεταφορά της Ελλάδας σε μια δεύτερη κατηγορία στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε χαρακτηριστικά. «Το γεγονός ότι αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, αλλά αντίθετα η Ελλάδα, ακόμα και υπό συνθήκες που πραγματικά οδηγούν την Τουρκία σε μια γεωπολιτική αναβάθμιση, λόγω της γεωγραφικής θέσης, διατήρησε το επίπεδο των σχέσεων με τις ΗΠΑ. Και όχι μόνο το διατήρησε αλλά κατέστη εμφανές κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον ότι διατηρεί την απόλυτη εμπιστοσύνη της υπερδύναμης ως συνομιλητή στην ευρύτερη περιοχή που εκφράζει το διεθνές δίκαιο τη σταθερότητα και μια πολιτική αρχών».

«Νομίζω ότι αυτό διέψευσε τις τουρκικές προσδοκίες και δημιούργησε έναν γενικό εκνευρισμό στην Άγκυρα. Εγώ αυτό που θα ευχόμουν είναι η Άγκυρα να ξεφύγει από αυτό και να επανέλθει σε μια λογική με την οποία να οδηγηθούμε κάποια στιγμή, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, στην επίλυση της διαφοράς μας», σημείωσε. Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι ο αριθμός των παραβιάσεων είναι πρωτοφανής, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις 42 υπερπτήσεις πάνω από μεγάλο ελληνικό νησί και στην προσέγγιση των δυόμισι μιλίων στην Αλεξανδρούπολη. Χαρακτήρισε τη συμπεριφορά αυτή «απολύτως απαράδεκτη» που «εκθέτει ανεπανόρθωτα την Τουρκία, όχι την Ελλάδα», ενώ σημείωσε πως το θέμα «έχει τεθεί σε όλα τα διεθνή φόρα».

Δεν υπάρχει διάλογος με καθεστώς ύβρεων, τόνισε ο Δένδιας

Ερωτηθείς αν υπάρχει πεδίο ελληνοτουρκικού διαλόγου, ο κ. Δένδιας είπε χαρακτηριστικά πως «διάλογος με καθεστώς ύβρεων, έχει μια δυσχέρεια, για να το πω κομψά». Πρόσθεσε ότι εμείς έχουμε διατυπώσει την επιθυμία να υπάρχει επικοινωνία, αλλά δεν μπορεί να γίνει διάλογος, όταν έχουμε υπερπτήσεις, ανέφερε. Για τον Eastmed, με αφορμή και το ταξίδι Τσαβούσογλου στο Ισραήλ, ο κ. Δένδιας είπε ότι «εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να συνομιλεί με φίλους μας η Τουρκία, δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από τίποτα, αλλά πρέπει να παίξει σύμφωνα με τους κανόνες. Ο αγωγός θα κριθεί στη βάση οικονομικών στοιχείων. Το  γεωπολιτικό επιχείρημα έχει απαντηθεί».

Κατέληξε λέγοντας ότι δεν ζούμε την καλύτερη φάση στα ελληνοτουρκικά, είχαμε την προσδοκία ότι θα μπαίναμε σε φάση μη όξυνσης, αλλά οι προσδοκίες δεν επαληθεύτηκαν. Εμείς δεν θα ανεχθούμε την παραβατικότητα, θα υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θα προβάλουμε την τουρκική παραβατικότητα για να δείξουμε στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα απειλείται». Για την επίσκεψη στην Αλβανία σχολίασε πως ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη, ενώ αναφορικά με δηλώσεις της Αλβανίδας ομολόγου του σημείωσε ότι «η απάντηση δόθηκε επί τόπου». Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις δεν θα είναι όμηρος ενός ζητήματος που δεν υπάρχει, είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις