Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο: Αποφασιστική απάντηση της Ελλάδας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο: Αποφασιστική απάντηση της Ελλάδας

Τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο: Διαρκείς οι προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο με 40 παραβιάσεις

Τον ελληνικό εναέριο χώρο επιχείρησαν να παραβιάσουν τουρκικά μαχητικά το βράδυ της Δευτέρας 23 Μαίου, ωστόσο, αναχαιτίστηκαν από τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και επέστρεψαν στον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, ζεύγος τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών επιχείρησε να αιφνιδιάσει την ελληνική αεροπορία και να παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Η απόπειρα των Τούρκων σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας με τα μαχητικά τους να παραβιάζουν το FIR Αθηνών και να μπαίνουν 8,5 ναυτικά μίλια βορείως της Μυτιλήνης.

Ωστόσο η επιχείρηση αιφνιδιασμού της τουρκικής πλευράς απέτυχε καθώς τα ελληνικά μαχητικά, απογειώθηκαν άμεσα και προχώρησαν στην αναχαίτισή τους, αναγκάζοντας τους Τούρκους πιλότους να επιστρέψουν στο FIR Άγκυρας.

Η αναχαίτιση έγινε εγκαίρως σύμφωνα με την πάγια πρακτική και με τους διεθνείς κανόνες.

Διαρκείς οι προκλήσεις πάνω από το Αιγαίο με 40 παραβιάσεις

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί νέες παραβιάσεις του FIR Αθηνών, από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV, δυο κατασκοπευτικά CN-235 και ενός αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας ATR-72.

Τα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 40 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, με τις έξι να προέρχονται από το UAV και τις 35 από τα κατασκοπευτικά, ενώ σημειώθηκαν και τέσσερις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Η Πολεμική Αεροπορία, με υψηλό αίσθημα ευθύνης και επαγγελματισμού, και σε αυτές τις περιπτώσεις προχώρησαν σε αναγνώριση και αναχαίτιση των τουρκικών αεροσκαφών σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά την πάγια πρακτική.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις