Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

04

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Σπείρα Smart: Χτυπούσαν Παγκράτι, Βύρωνα και Καισαριανή
ΕΛΛΑΔΑ

Σπείρα Smart: Χτυπούσαν Παγκράτι, Βύρωνα και Καισαριανή

Σπείρα Smart: Αφαιρούσαν τιμόνια, λεβιέδες ταχυτήτων, στροφόμετρα και προφυλακτήρες για την μαύρη αγορά.

Ελληνοαλβανική συμμορία, τα μέλη της οποίας μιλούσαν μεταξύ τους μέσω διαδικτυακών εφαρμογών και πάντα με κωδική ορολογία, προχωρούσε σε συνεχείς παραβιάσεις αυτοκινήτων, κατά προτίμηση Smart. Από αυτά αφαιρούσαν βασικά εξαρτήματα, όπως τιμόνια, στροφόμετρα, λεβιέδες ταχυτήτων, προφυλακτήρες και άλλα, τα οποία πουλούσαν στη μαύρη αγορά ανταλλακτικών. Ενδεικτικό είναι ότι μετά την επιχείρηση εξάρθρωσης της οργάνωσης και τη σύλληψη δώδεκα εμπλεκομένων, ότι στις «καβάντζες» που διατηρούσαν σε διάφορες περιοχές βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος από εξαρτήματα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων (καθίσματα, τιμόνια, προφυλακτήρες, κοντέρ, καθρέπτες, λεβιέ ταχυτήτων, φανάρια πορείας, φινιστρίνια, μοχλοί χειρισμού συστημάτων φωτισμού, θύρες εισόδου και αποσκευών, συστήματα αναδίπλωσης κουκούλας, αποθηκευτικά συρτάρια, ηχοσυστήματα, ταχύμετρα, οθόνες πλοήγησης κ.τ.λ.).

Το κύκλωμα από το οποίο συνελήφθησαν ήδη επτά Αλβανοί υπήκοοι και πέντε ΄Ελληνες, ενώ αναζητούνται και συνεργοί, εκτός από την παραβίαση και τις κλοπές των smart, επιδιδόταν και στη διακίνηση ναρκωτικών, όπως κοκαίνης, χαπιών ecstasy, κανναβης και άλλων. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής και παραβάσεις της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Από τις αρχές του έτους

Η δράση της ομάδας ξεκίνησε, κατά τα στοιχεία της Αστυνομίας, τουλάχιστον από τις αρχές του έτους 2022 και μετά από πολύμηνη έρευνα, ταυτοποιήθηκαν τα μέλη της. Όπως διαπιστώθηκε, η δραστηριοποίηση του κυκλώματος στην αφαίρεση εξαρτημάτων από συγκεκριμένη μάρκα αυτοκινήτων (σ.σ smart) και στη διακίνηση διαφόρων ναρκωτικών ουσιών όπως κάνναβη, κοκαΐνη, MDMA , ECSTACY , εκτείνετο κυρίως στις περιοχές του Βύρωνα, της Καισαριανής και του Παγκρατίου καθώς και στα Νότια Προάστια.

«Ως προς τον τρόπο δράσης», σημειώνεται ακόμη «τα μέλη της σπείρας εντόπιζαν σχεδόν αποκλειστικά Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα συγκεκριμένης μάρκας και με τη χρήση είτε διαρρηκτικών εργαλείων είτε με μερική στρέβλωση στις θύρες αυτών, αποκτούσαν πρόσβαση στον εσωτερικό τους χώρο και αφαιρούσαν εξαρτήματα-ανταλλακτικά (τιμόνια, λεβιέ ταχυτήτων, στροφόμετρα, προφυλακτήρες, πλαστικά μέρη κ.τ.λ.), τα οποία στη συνέχεια μεταπωλούσαν με σκοπό το οικονομικό όφελος. Επιπλέον, τα μέλη της οργάνωσης στις μεταξύ τους συνομιλίες, χρησιμοποιούσαν διαδικτυακές εφαρμογές, χρησιμοποιώντας κωδικοποιημένες λέξεις – φράσεις και ορολογίες».

Τα «πανω-κάτω» και η μαντάμ

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν κάποια από τα μέλη αποφάσιαν ποιο αυτοκίνητο θα παραβιάσουν το ανέφεραν στους συνεργούς τους με την έκφραση «είμαστε στα πάνω κάτω». Όταν αναφέρονταν στην κοκαΐνη την αποκαλούσαν «η κυριά», τα χάπια ecstasy τα αποκαλούσαν «μαντάμ», την κάνναβη «σκου», την ακατέργαστη κάνναβη «φο», τα χάπια «μάτια» και το ένα γραμμάριο «γκου».

Από την μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν: Εξήντα μία περιπτώσεις κλοπών από αυτοκίνητα και 40 συναλλαγές – διακινήσεις ναρκωτικών ουσιών. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, προσθέτει η Αστυνομία «διενεργήθηκαν 19 έρευνες σε οικίες και αποθηκευτικούς χώρους (καβάτζες) των μελών της οργάνωσης, στις περιοχές του Αγίου Δημητρίου, Παγκρατίου, Γλυφάδας, Βύρωνα, Ζωγράφου, Καισαριανής και Δάφνης, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 9 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, 3 μοτοσυκλέτες, 3 μαχαίρια
  • ηλεκτρικός εκκενωτής ( tazer )
  • πτυσσόμενη ράβδος, πιστόλι –ρεπλίκα, το χρηματικό ποσό των -41.815- ευρώ, κοκαΐνη βάρους -56,3- γραμμαρίων, κάνναβη, σε μορφή πλάκας σοκολάτας βάρους -351- γραμμαρίων
  • κάνναβη βάρους -221,7 γραμμαρίων, κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη βάρους -38,4- γραμμαρίων, κάνναβη με αναμειγμένο καπνό βάρους -141- γραμμαρίων, 3 αυτοσχέδια τσιγάρα περιέχοντα κάνναβηζυγαριά ακριβείας, 5 κινητήρες I . X . E . αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις