Σόρος για Ουκρανία: Ο πολιτισμός μας μπορεί να μην αντέξει έναν τέτοιο πόλεμο, λέει ο Τζορτζ Σόρος
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ίσως είναι η αρχή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου και ο πολιτισμός μας μπορεί να μην επιβιώσει, τόνισε ο Τζορτζ Σόρος σε ομιλία του στο πλαίσιο του Φόρουμ στο Νταβός. Στα 91 του πλέον ο επενδυτής εκφράζει ανοιχτά τους φόβους τους για το μέλλον του κόσμου, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ως μόνη λύση που θα μπορέσει να διασφαλίσει τον πολιτισμό είναι η ήττα της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Ο Σόρος βλέπει τον πόλεμο στην Ουκρανία σαν μέρος της ευρύτερης σύγκρουσης ανάμεσα στις ανοιχτές και τις κλειστές κοινωνίες, όπως είναι η Ρωσία και η Κίνα, οι οποίες είναι σε φάση ανόδου.
«Δεχόμαστε επίθεση εδώ και τρεις ώρες, μας γ@μ…» – Το βίντεο Ρώσου υπολοχαγού που κάνει τον γύρο του κόσμου
Επιπλέον ο Σόρος είπε ότι ο Πούτιν θεωρεί πια την εισβολή λάθος και ότι είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί εκεχειρία. Ωστόσο, συνεχίζει ο επενδυτής, ακόμη και η εκεχειρία είναι μη διατηρήσιμη, γιατί δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανένας τον Ρώσο πρόεδρο. «Οσο πιο αδύναμος γίνεται, τόσο πιο απρόβλεπτος γίνεται», εξηγεί. Σε ό,τι αφορά την ΕΕ και τη ροή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο Σόρος είπε ότι η Ευρώπη θα έπρεπε να το είχε αντιληφθεί αυτό. «Η κίνηση της Ρωσίας πραγματικά ‘πονά’» την Ευρώπη, λέει. Για την έκβαση του πολέμου, αν και απέφυγε να κάνει μια σαφή πρόβλεψη, ο Σόρος είπε ότι «η Ουκρανία μπορεί να το παλέψει» και να επικρατήσει.
Ο τόνος του Σόρος για το μέλλον του κόσμου ήταν απαισιόδοξος
Βλέπει ότι τα καταπιεστικά καθεστώτα είναι σε άνοδο και οι ανοιχτές κοινωνίες υπό πολιορκία. «Η Ρωσία και η Κίνα είναι οι μεγαλύτερες απειλές στην ανοιχτή κοινωνία», είπε, για να προσθέσει ότι το Πεκίνο με τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη συνέλεξε δεδομένα για τις ζωές των πολιτών με έναν άκρως επιθετικό τρόπο. Επέκρινε ακόμη και την πολιτική μηδενικής ανοχής κατά της Covid από την Κίνα, λέγοντας ότι όχι απλά απέτυχε, αλλά και έφερε την Σαγκάη στα πρόθυρα εξέγερσης. Ηταν λάθος αυτή η πολιτική και για τον ίδιο τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τόνισε ο Σόρος που θα του κοστίσει και επιρροή, αλλά και την τρίτη θητεία που τόσο επιθυμεί.