Ελληνοτουρκικά τώρα - F35: Κάποια στιγμή θα πάρει F-35 η Τουρκία - Δυστυχώς «της βγαίνει» πάντα
Η Ελλάδα φωτίζει όλα τα θέματα που έχει με την Τουρκία σε μια διάσταση που η Άγκυρα δεν θα ήθελε, τόνισε ο πρώην υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, αναλύοντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» τις αιτίες για το «Μητσοτάκης γιοκ» του Ταγίπ Ερντογάν. Εξήγησε ότι η Άγκυρα δεν έχει αυτή τη στιγμή εδαφικές διεκδικήσεις, αλλά προσπαθεί να επιβάλλει τον εαυτό της ως τον «μεγάλο παίχτη» στην περιοχή και πως τίποτα δεν γίνεται χωρίς τη δική της συμφωνία. Στο ίδιο πλαίσιο του «τουρκικού τσαμπουκά» ενέταξε και τις έρευνες τουρκικού σκάφους σε περιοχή του Αιγαίου όπου γίνεται άσκηση του πολεμικού μας ναυτικού. Όπως εξήγησε το ερευνητικό σκάφος «Γιουνούς» δεν έχει τίποτα ιδιαίτερες δυνατότητες, αλλά η παρουσία του εκεί είναι συμβολική. «Είναι ένας τύπος τσαμπουκά και ένα στοιχείο κλιμάκωσης, για να μας δείξει ότι ‘’κάνω αυτό που θέλω’’, ‘’επιβάλλω αυτό που θέλω’’, ‘’είμαι ισχυρότερος στην περιοχή’’, ‘’εγώ κάνω κουμάντο εδώ’».
Κάποια στιγμή θα πάρει F-35 η Τουρκία – Δυστυχώς «της βγαίνει» πάντα
Σύμφωνα με τον κ. Αποστολάκη, η Τουρκία, βρίσκεται σε ένα σημείο που λόγω του επιδιαιτητικού της ρόλου στο ουκρανικό θεωρεί ότι έχει κερδίσει πόντους και προσπαθεί να το εκμεταλλευτεί για να πάρει ό,τι μπορεί. Στο ερώτημα εάν η Τουρκία θα καταφέρει κάτι από αυτή την τακτική της, ο κ. Αποστολάκης απάντησε ότι «δυστυχώς της βγαίνει πάντα. (Η ιστορία) έχει δείξει ότι η Τουρκία ξέρει να παίζει τους εκβιασμούς». Δεν απέκλεισε να καταφέρει τελικά η Άγκυρα να έρθει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-16 ενώ για τα F-35 είπε ότι «κάποια ώρα, κάποια στιγμή θα τα πάρουνε».
«Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή προσπαθεί η Αμερική να βρει ένα τρόπο να σβήσει μερικά από τα λάθη της Τουρκίας και να τους δώσει τη δυνατότητα να επαναπροσεγγίσουν τη δύση», τόνισε. Σχετικά με την ελληνική παραγγελία για τα F-35, ο κ. Αποστολάκης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, λέγοντας ότι με την αγορά των 24ων Ραφάλ, έχουν αλλάξει οι απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, και χρειάζεται ψυχραιμία, γιατί «δεν είμαστε ένα κράτος το οποίο μπορεί να έχει ό,τι φανταστεί και ό,τι θέλει».