Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

16

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / ΑΠΘ επεισόδια: Στον εισαγγελέα οι τρεις νεαροί συλληφθέντες
ΕΛΛΑΔΑ

ΑΠΘ επεισόδια: Στον εισαγγελέα οι τρεις νεαροί συλληφθέντες

ΑΠΘ επεισόδια: Στον εισαγγελέα οδηγούνται σήμερα 3 νεαροί, που συνελήφθησαν χθες για τα επεισόδια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Στην εισαγγελέα ποινικής δίωξης οδηγούνται οι τρεις συλληφθέντες για τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη μετά τη λήξη της πορείας που πραγματοποίησαν φοιτητές και ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι συλληφθέντες είναι δύο 22χρονοι και ένας 21χρονος, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για διατάραξη κοινής ειρήνης, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, απόπειρα σωματικής βλάβης, παραβάσεις περί όπλων και ναρκωτικών. Ενόψει της μεταγωγής τους στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται πως όταν ο κύριος όγκος των διαδηλωτών επέστρεψε στο ΑΠΘ, άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους επιτέθηκαν μπροστά στη Γεωπονική Σχολή με μολότοφ, φωτοβολίδες και πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων που περιφρούσαν την περιοχή εντός του campus, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και ρίψη δακρυγόνων, κατά πληροφορίες του voria.gr.

Επεισόδια ΑΠΘ

Νωρίτερα, χιλιάδες διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι για την πανεπιστημιακή αστυνομία, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί στον προαύλιο χώρο του ΑΠΘ, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 20χρονου φοιτητή από ευθεία βολή χειροβομβίδας κρότου λάμψης από τις αστυνομικές δυνάμεις. H φοιτητική κοινότητα εναντιώνεται στην καταστολή και την εγκαθύδριση της αστυνομίας εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Πολιτικό θέμα

Η αρχή έγινε με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που ανακοίνωσε ότι «η βιβλιοθήκη θα κατασκευαστεί κανονικά», ενώ κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να τοποθετηθούν με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους». «Είναι υπέρ της ασφάλειας, της ελευθερίας στα πανεπιστήμια ή υπέρ της διάλυσης και των καταστροφών από τους μπαχαλάκηδες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση στήνει προβοκάτσιες, παίζει με τη φωτιά

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκρινε ως εμπρηστικές αυτές τις δηλώσεις και έκανε λόγο για «προβοκάτσιες» της κυβέρνησης, με στόχο «να απαξιωθεί το δημόσιο πανεπιστήμιο προς όφελος των ιδιωτικών».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Αντί για εμπρηστικές δηλώσεις από τη ΝΔ και τους υπουργούς της, περιμένουμε από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, πολιτική και επιχειρησιακή, να πει ποιοι είναι οι αστυνομικοί που ρίχνουν χειροβομβίδα κρότου λάμψης με ευθεία βολή από το ένα μέτρο κατά φοιτητών, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός εκ των διαδηλωτών στο κεφάλι και πώς θα τιμωρηθούν.

Η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, στήνοντας προβοκάτσιες κατά των φοιτητών και της νέας γενιάς με μόνο στόχο την περαιτέρω απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Το μόνο δηλαδή που ενδιαφέρει την κα Κεραμέως και τον κ. Μητσοτάκη». Το βράδυ της Πέμπτης η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε απάντηση, στην οποία για ακόμη μια φορά ζητάει από τον ΣΥΡΙΖΑ να λάβει ξεκάθαρη θέση και να διευκρινίσει εάν είναι υπέρ ή κατά της κατασκευής της βιβλιοθήκης στον χώρο του ΑΠΘ, ενώ αναφέρει επίσης ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει την ανομία και τις ομάδες βίας».

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας:

«Αντί να μιλάει για προβοκάτσιες και να καλύπτει την ανομία ο ΣΥΡΙΖΑ, οφείλει να απαντήσει ευθέως: Ο χώρος του ΑΠΘ βρισκόταν υπό κατάληψη επί 34 χρόνια και τον φύλαγαν οι αστυνομικοί για να μην γκρεμιστεί ξανά με βαριοπούλες. Πρέπει να γίνει βιβλιοθήκη ή όχι; Στο όνομα ποιας ακαδημαϊκής ελευθερίας μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να κατέχει ακαδημαϊκό χώρο, ανεξάρτητα από τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας; Ξέρουμε φυσικά, όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, ότι απάντηση δεν πρόκειται να πάρουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει την ανομία και τις ομάδες βίας». Σημειώνεται ότι εκτεταμένα επεισόδια σημειώθηκαν ξανά, κατά τις βραδινές ώρες, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις