Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μωβ μέδουσες τσίμπημα: Ποια τα συμπτώματα μετά από επαφή
ΕΛΛΑΔΑ

Μωβ μέδουσες τσίμπημα: Ποια τα συμπτώματα μετά από επαφή

Μωβ μέδουσες τσίμπημα: Το είδος αυτό θεωρείται από το πιο επικίνδυνο.

Οι μωβ μέδουσες κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις ελληνικές θάλασσες, με το φαινόμενο της εμφάνισής τους να εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έως και δύο χρόνια. Οι ίδιες, θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο και η πληθυσμιακή τους έξαρση συνεχίζεται και φέτος

Πόνος σαν κάψιμο και κοκκίνισμα στο δέρμα. Θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα πολύωρης ηλιοθεραπείας. Αν όμως τα νιώσετε την ώρα που κολυμπάτε, αυτό σημαίνει κατά πάσα πιθανότητα, ότι είχατε μια ατυχή συνάντηση με τις μωβ μέδουσες που ήδη πολιορκούν τις θάλασσες της Δυτικής Ελλάδας και φιλοδοξούν να «κατακτήσουν» και το Αιγαίο. Η μωβ μέδουσα παρασύρεται από τα ρεύματα της θάλασσας και ταξιδεύει με αυτό τον τρόπο σε όλη τη Μεσόγειο. Από την Πορτογαλία μέχρι το Ισραήλ. Ενδιάμεσος σταθμός οι Ελληνικές ακτές και ιδιαίτερα εκείνες που είναι πλούσιες σε πλαγκτόν.

Τα συμπτώματα από τυχόν τσίμπημα

«Είναι πλάσματα τα οποία βρίσκονται στη στήλη του νερού έχουν μεγάλες κεραίες, η «πελάτσιζα νοκτιλούκα» μπορεί να φτάσει σε μέγεθος περίπου και τα δύο μέτρα» εξήγησε στο Mega ο καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου του τμήματος Ωκεανογραφίας, Δρόσος Κουτσούμπας. «Τα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να περιμένουμε μετά από τσίμπημα της μωβ μέδουσας συχνά έχουν να κάνουν με κεφαλαλγία δηλαδή πονοκέφαλο, ναυτία, εμέτους, διάρροια, πτώση της αρτηριακής πίεσης καθώς και επίσης και πιθανή δύσπνοια» επισήμανε η δερματολόγος, Πέννυ Δαλαμπούρα.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο βιοποικιλότητας μέχρι στιγμής έχει εμφανισθεί σε: Κέρκυρα, Παξούς και Αντίπαξους, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και στον Αμβρακικό κόλπο. «Αυτό που πρέπει να κάνει κανείς είναι να πάει στο κοντινότερο κέντρο πρωτοβάθμιας φροντίδας – περίθαλψης και εκεί πέρα οι θεράποντες θα του δώσουν τοπικά και συστηματικά ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων αντισταμινική αγωγή και κορτικοστεροειδή» εξήγησε η δερματολόγος.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις