“Θερμό καλοκαίρι” στα ελληνοτουρκικά προβλέπει ο γερμανικός τύπος. Στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, σύμφωνα με το ελληνόφωνο τμήμα της Deutsche Welle, φιλοξενείται ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο: “Σύγκρουση με την Ελλάδα: Πώς ο Ερντογάν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης”. “Στην Ελλάδα εντείνεται η ανησυχία για μία νέα προσφυγική κρίση. Από τις αρχές της εβδομάδας περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να μεταβούν με βάρκες από τις τουρκικές ακτές στην Ελλάδα και την Ιταλία. Ο αριθμός των παράτυπων διελεύσεων αυξάνεται και στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές περίπου 350 άνθρωποι επιχειρούν καθημερινά να διασχίσουν τον ποταμό Έβρο”, αναφέρεται στην ανταπόκριση.
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα σημειώνει ότι “και στο παρελθόν ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χρησιμοποιήσει τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς” και εκτιμά ότι “τώρα οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας οδεύουν προς νέο χαμηλό. Τις προηγούμενες ημέρες η Αθήνα κατέγραψε αυξημένο αριθμό πτήσεων τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά. Την περασμένη (σσ προπερασμένη) Παρασκευή δύο τουρκικά F-16 πλησίασαν σε απόσταση 4,6 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στη Βόρεια Ελλάδα. Από την πλευρά της και η Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα για παραβιάσεις του εναέριου χώρου στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου. Εδώ και δεκαετίες οι δύο εταίροι στο ΝΑΤΟ διαπληκτίζονται για τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες και τα κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο. Το καλοκαίρι του 2020 η αντιπαράθεση οδήγησε τις δύο χώρες στα πρόθυρα στρατιωτικής σύγκρουσης”.
Die Welt
Και αυτό δεν είναι το μόνο γερμανικό δημοσίευμα που αναφέρεται στις τεταμένες σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. “Πολιτική κλιμάκωσης του Ερντογάν”- και μάλιστα σε περισσότερα μέτωπα- διαπιστώνει η εφημερίδα Die Welt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα: “Ενώ η Τουρκία μπλοκάρει ακόμη, ως μοναδική χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, την ένταξη των βορείων χωρών, ο πρόεδρός της εξαγγέλλει το επόμενο του εγχείρημα με εκρηκτικές επιπτώσεις στην εξωτερική πολιτική: μία νέα στρατιωτική επίθεση στη βόρεια Συρία. Παράλληλα, διακόπτει κάθε επαφή με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι εξελίξεις αυτές δείχνουν ότι στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής ο Ερντογάν ακολουθεί πορεία κλιμάκωσης, σε μία χρονική στιγμή που ο ίδιος συνειδητά έχει επιλέξει”.
Η ανταποκρίτρια της γερμανικής εφημερίδας υποστηρίζει ότι “εκτός από τα ζητήματα ασφαλείας, για τον Ερντογάν φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι εσωτερικοπολιτικές σκοπιμότητες. Έναν χρόνο πριν από τις εκλογές το κόμμα του χάνει έδαφος στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο πληθωρισμός στη χώρα κυμαίνεται στο 70%. Προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία είχαν βελτιώσει την εικόνα του στις δημοσκοπήσεις. Ο πόλεμος ενώνει τη χώρα”.
Frankfurter Rundschau
Ένα “θερμό καλοκαίρι” προβλέπει και η εφημερίδα Frankfurter Rundschau. Όπως αναφέρει σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα “η τουρκική κυβέρνηση οξύνει τους τόνους απέναντι στην Ελλάδα. Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου καλεί τη γειτονική χώρα να αποσύρει τα στρατεύματά της από νησιά του Αιγαίου, όπως η Ρόδος, η Κως, η Λέσβος και η Σάμος. ‘Δεν μπλοφάρουμε’, λέει ο Τσαβούσογλου στο αεροπλάνο της επιστροφής μετά από επίσκεψη στο Ισραήλ. ‘Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί, θα προχωρήσουμε αυτή την υπόθεση’. Ο υπουργός δεν εξήγησε ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει η Τουρκία γράφει η γερμανική εφημερίδα σημειώνοντας ότι στην Αθήνα αυξάνονται οι ανησυχίες για νέες εντάσεις.
Εσωτερική κατάρρευση
Στην πραγματικότητα, η οικονομία της γειτονικής χώρας, σε συνδυασμό με το ράλι του πληθωρισμού εντείνουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία αντανακλάται στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων του κυβερνητικού συνασπισμού, που φέρνουν το ΑΚΡ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και τον Κόμμα Εθνικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, πίσω στις δημοσκοπήσεις.
Μολονότι οι εκλογές στην Τουρκία έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023, τίποτε δεν εγγυάται ότι στον σχεδιασμό του Τούρκου Προέδρου δεν υπάρχει ο απόλυτος αιφνιδιασμός, με την προϋπόθεση ότι ο ίδιος θα έχει καταφέρει να αντιστρέψει το εις βάρος του πολιτικό και κοινωνικό κλίμα. Στην εναγώνια, αυτή, προσπάθεια, η Άγκυρα επιστρατεύει φραστικές απειλές και διαρκώς εντεινόμενη πίεση στο πεδίο, αναζητώντας ταυτόχρονα δραστικά «εργαλεία» συσπείρωσης της εκλογικής βάσης του Τούρκου Προέδρου. Την ίδια, εσωτερική σκοπιμότητα εξυπηρετούν αφενός η νέα επέμβαση στη Συρία με ζητούμενο το συνήθη «εχθρό», δηλαδή το ΡΚΚ, αλλά και η πυροδότηση νέας έντασης με την Αθήνα από ξηράς, θαλάσσης και αέρος.
40.000 το πρώτο τετράμηνο
Ήδη, 40.000 μετανάστες επιχείρησαν ανεπιτυχώς να περάσουν από τον Έβρο το πρώτο τετράμηνο του 2022, όπως γνωστοποίησε χθες ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, καθώς στον ακήρυχτο υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας, επανέρχονται ως «όπλο» για τη γειτονική χώρα οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές. Με νωπή την εμπειρία από την εργαλειοποίηση του προσφυγικού – μεταναστευτικού τον Μάρτιο του 2020 στην ακριτική περιοχή, στον Έβρο μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, προκειμένου να ενημερωθεί για το επίπεδο ετοιμότητας των υπηρεσιών, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, σε σχέση με τον πρόσφατο πολλαπλασιασμό των μεταναστευτικών ροών.
«Είναι ξεκάθαρη η απάντηση της ελληνική κυβέρνησης. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να μπουν παράνομοι μετανάστες στη χώρα, από οποιοδήποτε σημείο της. Δεν υπάρχει επίσης καμία απολύτως δυνατότητα σε κανέναν να αμφισβητήσει την ακεραιότητα της πατρίδας μας και την εθνική κυριαρχία» τόνισε με νόημα χθες ο κ. Θεοδωρικάκος, αφήνοντας παράλληλα και έναν υπαινιγμό για την εν γένει στάση της ευρωπαϊκής ηγεσίας. «Πιστεύω ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, φίλοι και σύμμαχοι μας, θα πρέπει να αξιολογούν πολύ θετικά το γεγονός ότι το Ελληνικό κράτος κάνει ό,τι πρέπει για να μην μπαίνουν στη χώρα, άρα και στην Ε.Ε, παράνομοι μετανάστες» επισήμανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί σήμερα στις Καστανιές, στο Κέντρο Ελέγχου της ΕΛ.ΑΣ στην Νέα Βύσσα, αλλά και σε κατά τόπους Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης του νομού.
Συναγερμός για την επέτειο
Παράλληλα, η σημερινή επέτειος από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, θέτει σε επιφυλακή αμφότερες τις ελληνικές και τις κυπριακές Αρχές, καθώς δεν αποκλείεται να συνοδευθεί από νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά των δύο χωρών από μέρους της Άγκυρας, αφού η τουρκική πολιτική ηγεσία είθισται να «χρωματίζει» τραγικές στιγμές της Ιστορίας του Ελληνισμού, για να υπηρετήσει τη λαϊκίστικη προπαγάνδα της.
Πολύ περισσότερο, όταν η σημερινή ημέρα συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, την μνήμη της οποίας θα τιμήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος επισκέπτεται για αυτό τον σκοπό σήμερα το απόγευμα, τον δήμο Καλαμαριάς, στη Θεσσαλονίκη.
Με παράνομη Navtex βγάζει στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ
Η Τουρκία επιμένει να κινείται σε τροχιά κλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο και μετά τις υπερπτήσεις βγάζει το παράνομη Navtex το ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ. Μετά τη Navtex που εξέδωσε στις 24 Μαΐου για το ερευνητικό Γιουνούζ, σήμερα εξέδωσε νέα Navtex για το ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ, δεσμεύοντας παράνομα περιοχές μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, μετά την αποστολή του Yunus, εκδόθηκε νέα παράνομη NAVTEX από τον Σταθμό της Σμύρνης για υδρογραφικές έρευνες του ερευνητικού σκάφους Τσεσμέ σε δυο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου. Οι έρευνες θα διεξαχθούν από σήμερα μέχρι τις 14 Ιουνίου.
Στην περιοχή αυτή το δικαίωμα για έκδοση αναγγελιών ανήκει στην Ελλάδα και καθώς πρόκειται για υδρογραφικές έρευνες που δεν αφορούν την υφαλοκρηπίδα, εκτιμάται ότι είναι μία ακόμα προσπάθεια της Τουρκίας να προκαλέσει αλλά και να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Ελλάδας.
Το καλοκαίρι βγάζει και τέταρτο γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο
Μάλιστα η Αγκυρα φαίνεται πως ετοιμάζει και νέο σκηνικό έντασης, που ίσως θυμίζει τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2020. Όπως μετέδωσε την Παρασκευή ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ αποκάλυψε πως η χώρα θα βγάλει και τέταρτο γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο. Το πλοίο θα ξεκινήσει σε δύο μήνες τις εργασίες του, ενώ ήδη βρίσκεται στο λιμάνι της Μερσίνης, απέναντι από την Κύπρο. Σύμφωνα με τον φιλοκυβερνητικό Τύπο, θα ξεκινήσει τις εργασίες του στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να διευκρινίζει πού ακριβώς, ενώ ίσως κινηθεί προς την κυπριακή ΑΟΖ.
Δένδιας: Οι Σύμμαχοι μας να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας
Μήνυμα στους εταίρους και συμμάχους της Ελλάδας να μην ενδίδουν στους εκβιασμούς της Τουρκίας, με όποιον «μανδύα» και αν αυτοί περιβάλλονται στέλνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο», ενώ υπογραμμίζει πως η χώρα μας είναι παράγοντας «αξιοπιστίας και σταθερότητας και όχι επιτήδειος ουδέτερος». Όπως αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, τις τελευταίες εβδομάδες, «και παρά τις διαβεβαιώσεις της τουρκικής πλευράς, είμαστε μάρτυρες κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, καθώς και πρωτοφανών ενεργειών εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».
Ο Ελληνας ΥΠΕΞ επισημαίνει πως η τουρκική επιθετικότητα δεν εξαντλείται μόνον εναντίον της χώρας μας, όπως είναι προφανές από τις φήμες για επικείμενη τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία και την έντονη αντίδραση στην προοπτική ένταξης της Σουηδίας «αι της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, «σημάδια νευρικότητας, την οποία οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε με σθένος και ωριμότητα» και «μία ακόμα απόδειξη της αναθεωρητικής στάσης της Τουρκίας».