Απάτες καταλύματα: Πρόσφατα εξαρθρώθηκε συμμορία, τα μέλη της οποίας παρίσταναν τους υπαλλήλους του υπουργείου Τουρισμού.
Καθώς η τουριστική κίνηση το καλοκαίρι αναμένεται στη χώρα μας πολύ έντονη, με την αναμενόμενη έλευση άνω του 1.800.000 τουριστών, ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών συγκροτημάτων, γίνονται καθημερινά στόχοι απατεώνων, οι οποίοι επιχειρούν να αφαιμάξουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σε μια περίοδο συνεχών κρατήσεων. Η Αστυνομία προειδοποιεί τους επαγγελματίες του κλάδου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς τελευταία, έχουν εμφανιστεί, τηλεφωνικά, αστυνομικοί-«μαϊμού», οι οποίοι, δήθεν, κλείνουν δωμάτια για «συναδέλφους τους», που πρόκειται να μετακινηθούν σε τουριστικές περιοχές για την υλοποίηση των μέτρων ασφαλείας των τουριστών.
Και ενώ, πράγματι, 1.200 αστυνομικοί έχουν πάρει ήδη «φύλλο πορείας» για τουριστικούς προορισμούς και αεροδρόμια με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάξη Θεοδωρικάκου, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, ενημερώνει, για να αποφευχθούν εξαπατήσεις. «Με αφορμή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της «πρόσφατα περιστατικά, όπου επιτήδειοι επικοινώνησαν με ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε νησιά των Σποράδων, επικαλούμενοι την ιδιότητα του αστυνομικού, εφιστάται η ιδιαίτερη προσοχή των επαγγελματιών του κλάδου, για την αποφυγή εξαπάτησής τους.
Πώς επιχειρούν την απάτη
Ως προς τον τρόπο δράσης, ο/οι δράστης-ες επικοινωνούν τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, επικαλούμενοι ότι είναι αστυνομικοί και υπηρετούν στις τοπικές αστυνομικές Αρχές και προφασιζόμενοι την κράτηση δωματίων για συναδέλφους τους και την καταβολή σχετικών χρηματικών ποσών, επιχειρούν να αποσπάσουν αριθμούς και κωδικούς PIN τραπεζικών καρτών ή προσωπικούς κωδικούς e-banking, μέσω υπερσυνδέσμων (links) που αποστέλλουν στα κινητά τους τηλέφωνα, με απώτερο στόχο (οι δράστες) να αποκτήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμών των ιδιοκτητών και να πραγματοποιήσουν μεταφορές χρηματικών ποσών.
Οδηγίες της ΕΛΑΣ
Προκειμένου να αποφευχθούν τέτοια περιστατικά εξαπάτησης, συνιστάται στους ιδιοκτήτες/υπεύθυνους τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και γενικότερα στους πολίτες:
- Να αποφεύγετε τη γνωστοποίηση προσωπικών οικονομικών δεδομένων και σε καμία περίπτωση να μην κοινοποιείτε σε τρίτους τους προσωπικούς κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών.
- Να πληκτρολογείτε στον φυλλομετρητή (browser) τη διεύθυνση της ιστοσελίδας της τράπεζάς σας και να μην μπαίνετε σε αυτή μέσω υπερσυνδέσμων (links). Σε κάθε περίπτωση βεβαιωθείτε ότι η σελίδα ηλεκτρονικής τραπεζικής στην οποία συνδέεστε είναι η αυθεντική.
- Να μη συμπληρώνετε φόρμες με τα προσωπικά σας στοιχεία όταν σας αποστέλλονται από άγνωστες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή μέσω μηνυμάτων ( sms, social media κ.λπ.).
Επιπλέον, οποτεδήποτε γίνει αντιληπτή περίπτωση απάτης, να ενημερώνετε αμέσως την Τράπεζα και τις αρμόδιες αστυνομικές Αρχές.
Τα… κοινοτικά προγράμματα
Λίγες μόλις ημέρες πριν εξαρθρώθηκε σπείρα, η οποία εξαπατούσε ξενοδόχους και ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων σε όλη την Ελλάδα, με την υπόσχεση ότι- οι…απατεώνες!- θα τους «εξασφάλιζαν» συμμετοχή σε κοινοτικά προγράμματα. Μετά από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, συνελήφθησαν πέντε Έλληνες και ένας Ρουμάνος, ενώ αναζητούνται άλλοι δύο εμπλεκόμενοι. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες, επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με εκπροσώπους δημοτικών Αρχών, εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι Επιτροπής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ ή ως υπάλληλοι του υπουργείου Τουρισμού και ζητούσαν στοιχεία τουριστικών επιχειρήσεων της περιοχής τους, με το πρόσχημα ότι θα τους πρότειναν συμμετοχή σε τουριστικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στη συνέχεια επικοινωνούσαν με τους ιδιοκτήτες των τουριστικών γραφείων και ξενοδοχείων και υποσχόμενοι τη συμμετοχή τους στα προγράμματα, αποσπούσαν χρηματική «εγγύηση», ύψους από 2.000 έως 7.000 ευρώ. Τα χρήματα που αποκόμισαν συνολικά ανέρχονται στις 46.850 ευρώ.