Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Πολάκης – Τσίπρας: “Ηφαίστειο” ο ΣΥΡΙΖΑ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολάκης – Τσίπρας: “Ηφαίστειο” ο ΣΥΡΙΖΑ

Πολάκης - Τσίπρας: "Σφαγή" στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Αιφνιδίασε ο Αλέξης Τσίπρας με την πρόταση για γραμματέα τη Ράνια Σβίγκου, προκαλώντας αμηχανία και αντιδράσεις σε όλες τις εσωκομματικες “φατρίες”. Από την κίνηση μελών, την πλειοψηφία, αντέδρασε αμέσως μετά παίρνοντας τον λόγο ο Παύλος Πολάκης και από την Ομπρέλα, ο Θοδωρής Δρίτσας.  Όπως γράφει το capital, ανεβαίνοντας στο βήμα (η συνεδρίαση της κεντρικής Επιτροπής διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών) ο Θοδωρής Δρίτσας είπε για την πρόταση του προέδρου ότι δεν είναι συνθετική υπό την έννοια ότι η Ράνια Σβίγκου αποτελεί πρόσωπο που ανήκει στην ομάδα της εσωκομματικής μειοψηφίας, ενώ ο Παύλος Πολάκης (εκ της κίνησης μελών) αμφισβήτησε ουσιαστικά την επιλογή Τσίπρα λέγοντας πως διαφωνεί γιατί η Ράνια Σβίγκου ήταν κατά της διεύρυνσης (απολύτως ψευδές, σχολιάζουν συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ).Μετά τις παρεμβάσεις Δρίτσα και Πολάκη, τον λόγο πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας στον Θ. Δρίτσα πως έκανε μια πρόταση με απολύτως αξιολογικά κριτήρια του ποιος είναι ικανός για να κάνει αυτή τη δουλειά χωρίς να υπολογίζει από ποια τάση προέρχεται καθένας και ενώ περίμενε να δει ικανοποίηση, βλέπει θλιμμένα πρόσωπα με τις ίδιες παλιές αιτιάσεις.

Στον δε Παύλο Πολάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε ότι δεν είναι αυτός ο αυθεντικος εκφραστής της βούλησης των 172.000 μελών (σε συνέχεια σχετικών αναφορών του στην ομιλία του περί διαφορών που μιλούν εξ ονόματός του). Ακολούθως, ο Στέλιος Παππάς κατέθεσε πρόταση για να σπάσει σε δύο κάλπες η πρόταση γραμματέα και αναπληρωτή γραμματέα (για να δοθεί προφανώς δυνατότητα περισσότερων λευκών στην υποψηφιότητα της Ράνιας Σβίγκου η οποία δυσαρέστησε και μερίδα της Κίνησης μελών). Την πρόταση Παππά υπερψήφισαν μόλις πέντε, μεταξύ των οποίων ο ίδιος, ο Παύλος Πολάκης και ο Γιάννης Μουζάλας.

Τσακαλώτος: Περιμένουμε το επόμενο θετικό βήμα

Στο μεταξύ, αμήχανη είναι και η Ομπρέλα με την πρόταση Τσίπρα για Ράνια Σβίγκου, καθώς είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν λευκό στην πρόταση για γραμματέα, υπό την έννοια πως απορρίπτουν το συνολικό πολιτικό σχέδιο και δεν είναι θέμα προσώπου. Η πλειοψηφία της Ομπρέλας ωστόσο προτίθεται να υπερψηφίσει την Ράνια Σβίγκου, ένα κομμάτι της μόνο των σκληρών 53 επιλέγει το λευκό. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως, έχει ήδη δηλώσει στην Ομπρέλα την πρόθεση του να υπερψηφίσει την Ράνια Σβίγκου, ενώ μιλώντας στο capital.gr την χαρακτήρισε πρόταση που δείχνει καλή θέληση και εμπεριέχει “συνείδηση ΣΥΡΙΖΑ”.

Τι σημαίνει αυτό σύμφωνα με τον ιδιο; ότι επιλογές προσώπων γίνονται με βάση ποιος μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά και όχι από ποια ομάδα προέρχεται. Ο κ. Τσακαλώτος επ’ αυτού είπε ότι βλέπει καλοπροαίρετα τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα αλλά περιμένει να γίνουν και άλλα βήματα για να επουλώσουν τα εσωκομματικά τραύματα που έχουν ανοίξει.

Νέα γραμματέας η Ράνια Σβίγκου

Νέα γραμματέας εκλέχθηκε η Ράνια Σβίγκου και αναπληρωτής γραμματέας ο Γιώργος Βασιλειάδης με ποσοστό 76,5%. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία για την εκλογή των 38 μελών της Κεντρικής Επιτροπής που μαζί με τον Πρόεδρο, τη γραμματέα και τον αναπληρωτή γραμματέα θα απαρτίζουν την Πολιτική Γραμματεία.

Τα μέλη που εκλέχθηκαν είναι τα κάτωθι:

ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΙΑ

ΑΡΑΠΗ – ΜΠΕΛΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ

ΑΧΤΣΙΟΓΛΟΥ ΕΦΗ

ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ ΟΛΓΑ

ΔΟΥΡΟΥ ΡΕΝΑ

ΔΟΥΣΗ ΜΑΓΚΥ

ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΑΣΟΣ

ΘΕΟΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΚΑΒΑΔΙΑ ΑΝΝΕΤΑ

ΚΑΛΑΜΑΡΑ ΕΦΗ

ΚΑΡΚΟΥΛΙΑ ΖΩΗ

ΚΝΗΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΚΟΛΤΣΙΔΑ ΔΑΝΑΗ

ΚΟΥΒΕΛΗ ΜΑΡΙΑ

ΛΑΜΠΡΟΥ ΠΑΝΟΣ

ΜΑΤΣΟΥΚΑ ΧΑΡΙΣ

ΜΠΙΣΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

ΞΑΝΘΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΛΙΖΑ

ΠΑΠΠΑΣ ΝΙΚΟΣ

ΠΟΛΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

ΡΗΓΑΣ ΠΑΝΟΣ

ΣΚΟΡΙΝΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ ΠΑΝΟΣ

ΣΠΙΡΤΖΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ​

ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ

ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ

ΤΖΑΚΡΗ ΘΕΟΔΩΡΑ

ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ

ΦΙΛΗΣ ΝΙΚΟΣ

ΦΛΑΜΠΟΥΡΑΡΗΣ ΑΛΕΚΟΣ

ΦΩΤΙΟΥ ΘΕΑΝΩ

ΧΑΡΙΤΣΗΣ ΑΛΕΞΗΣ

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις