Το συγκρότημα από την Ουκρανία που θριάμβευσε στη φετινή Eurovision, κατάφερε να συγκεντρώσει 900 χιλιάδες δολάρια από την πώληση του βραβείου. Το ποπ συγκρότημα Kalush Orchestra που κέρδισε τον διαγωνισμό που έγινε στην Ιταλία, νωρίτερα μέσα στον Μάιο, συγκέντρωσε το ποσό των 900.000 δολαρίων (837.180 ευρώ) για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, που μάχονται κατά της ρωσικής εισβολής που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Το συγκρότημα κέρδισε στη Eurovision με το τραγούδι «Stefania», το οποίο προκάλεσε ένα κύμα δημόσιας υποστήριξης και μία συναισθηματική νίκη, που ήταν ευπρόσδεκτη από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Τα μέλη του συγκροτήματος πούλησαν χθες, Κυριακή 29 Μαΐου, το κρυστάλλινο μικρόφωνο που κέρδισαν, σε μία δημοπρασία που έγινε στο Facebook, με πρωταγωνιστικό ρόλο του παρουσιαστή της ουκρανικής τηλεόρασης, Σέρχι Πρίτουλα. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα χρησιμοποιηθούν για την αγορά από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας του μη επανδρωμένου εναέριου συστήματος PD-2. Μία μονάδα του συστήματος περιλαμβάνει τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και έναν σταθμό ελέγχου, όπως δήλωσε ο Πρίτουλα στη διάρκεια της δημοπρασίας.
Ουκρανία: Στα ανατολικά επικεντρώνεται ο πόλεμος το τελευταίο διάστημα
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι ουκρανικές δυνάμεις δέχθηκαν καταιγισμό πυρών βαρέως πυροβολικού, καθώς απέκρουαν τις προσπάθειες της Ρωσίας για την κατάληψη του Σεβεροντονέτσκ, της μεγαλύτερης πόλης που ελέγχει ακόμη η Ουκρανία στην ανατολική περιοχή του Λουχάνσκ. Οι μάχες κλιμακώνονται στην περιοχή αυτή της ανατολικής Ουκρανίας, όπου η Μόσχα επιβεβαίωσε το Σάββατο (28/5) ότι φιλορώσοι αυτονομιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την καίρια τοποθεσία Λιμάν, που ανοίγει τον δρόμο στους Ρώσους προς τις μεγάλες πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ.
Σε διπλωματικό επίπεδο, το Σάββατο (28/5) ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, μίλησαν τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, από τον οποίο ζήτησαν να αρχίσει «σοβαρές απευθείας διαπραγματεύσεις» με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς και την απελευθέρωση των 2.500 Ουκρανών μαχητών που είχαν οχυρωθεί στη χαλυβουργία Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.