Πανελλήνιες 2022 - Στρατηγάκης: Ο Σ. Στρατηγάκης εξηγεί με ποιους βαθμούς στις Πανελλήνιες 2022 οι υποψήφιοι μπορούν να πετύχουν την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια.
Ποιος είναι, αλήθεια, ο πήχης για την επιτυχία στις Πανελλήνιες 2022, ποια είναι τα μαθήματα που κρίνουν την είσοδο σε μια πανεπιστημιακή σχολή και ποιοι είναι οι βαθμοί που δίνουν μια σχετική ασφάλεια στους μαθητές για αυτή την επιτυχία; Κάθε επιστημονικό πεδίο έχει τα μαθήματα “κλειδιά” και κάθε χρονιά τον πήχη της. Ο μαθηματικός και σύμβουλος καριέρας, Στράτος Στρατηγάκης, ξεχώρισε τα μαθήματα εκείνα που παίζουν τον πιο κρίσιμο ρόλο σε κάθε επιστημονικό πεδίο και τον βαθμό που θα πρέπει οι υποψήφιοι να εξασφαλίσουν για να μπορούν να καταφέρουν την εισαγωγή τους σε κάποια σχολή. Η πρεμιέρα των Πανελληνίων Εξετάσεων γίνεται αύριο 2 Ιουνίου με τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων να εξετάζονται στα Νέα Ελληνικά. Σειρά παίρνουν την Παρασκευή 3 Ιουνίου τα Γενικά Λύκεια με τους υποψηφίους να εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία.
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.
Ανθρωπιστικές σπουδές
Ο σύμβουλος στραδιοδρομίας παρουσίασε στην ΕΡΤ πώς πήγαν πέρυσι οι υποψήφιοι των Πανελληνίων στις Ανθρωπιστικές Σπουδές και έκανε σύνδεση με τις φετινές εξετάσεις. Όπως είπε, τα Αρχαία Ελληνικά είχαν τους λιγότερους αριστούχους και η Ιστορία τους περισσότερους κάτω από τη βάση. “Το παιδί που θα πάει καλά στα Αρχαία και έχει υψηλούς στόχους, θα είναι πολύ κοντά στο να πιάσει αυτούς τους στόχους γιατί τα Αρχαία δυσκολεύουν τα παιδιά”. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Στρατηγάκης, “το παιδί που θα περάσει τη βάση στην Ιστορία θα μπορεί να νιώθει ασφαλές ότι όλα θα πάνε καλά”.
Θετικές σπουδές
Αναφερόμενος στις Θετικές Σπουδές τόνισε ότι η Χημεία είχε πέρυσι τον λιγότερο αριθμό αριστούχων. “Βλέπουμε ότι η Χημεία τα τελευταία χρόνια έγινε το δυσκολότερο μάθημα όπου έχουμε τους λιγότερους αριστούχους από κάθε μάθημα”. Μιλώντας για τα Μαθηματικά ο κ. Στρατηγάκης ανέφερε ότι πέρυσι μπήκαν πιο εύκολα θέματα. “Βλέπετε ότι έχουμε πολλούς αριστούχους και λίγους κάτω από τη βάση”, πρόσθεσε.
Σπουδές Υγείας
Όσον αφορά το τρίτο επιστημονικό πεδίο, τις Σπουδές Υγείας, τόνισε ότι “η Χημεία και η Βιολογία είναι τα πιο δύσκολα μαθήματα γεγονός που έχει ως συνέπεια την πτώση των βάσεων στις ιατρικές σχολές”.
Σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής
Mιλώντας για τις σπουδές Οικονομίας και Πληροφορικής, στο τέταρτο επιστημονικό πεδίο, ο σύμβουλος σταδιοδρομίας επισήμανε ότι “ο μέσος όρος στα Μαθηματικά είναι κάτω από το δέκα (10) και συγκεκριμένα 6,9. Δηλαδή, όποιος γράψει στις εξετάσεις δέκα θα είναι, όπως είπε, “άρχοντας””. Και όπως εξήγησε “τα Μαθηματικά είναι μία αλυσίδα η οποία δυστυχώς για πάρα πολλά παιδιά σπάει από πολύ νωρίς, από το δημοτικό. Και αν σπάσει από νωρίς αυτή η αλυσίδα τότε το χάνεις. Φτάνεις στην τρίτη λυκείου και δεν μπορείς να διορθώσεις τίποτα”.
Πρόσθεσε δε ότι “είναι προφανές ότι υπάρχει πρόβλημα με την μαθηματική παιδεία στην Ελλάδα”.
Τι πρέπει να έχουν μαζί τους οι υποψήφιοι:
– Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο
– Δελτίο εξεταζόμενου Πανελλαδικών Εξετάσεων
– Στυλό, μολύβι, γόμα και ξύστρα
– Γεωμετρικά όργανα, όπου χρειάζονται
– Νερό
– Ρολόι χειρός για διαχείριση του χρόνου