Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Γερμανία για ελληνοτουρκικά: Αλλαγή στάσης Σολτς
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γερμανία για ελληνοτουρκικά: Αλλαγή στάσης Σολτς

Γερμανία για ελληνοτουρκικά: Σαφής μεταστροφή μετά τις «ίσες αποστάσεις» που είχε κρατήσει η Γερμανία

Καταδικάζει η κυβέρνηση της Γερμανίας την τουρκική προκλητικότητα, μιλώντας για αντιπαραγωγικές κινήσεις, όπως οι υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση έναντι της Ελλάδας καθώς η ένταση έχει κλιμακωθεί. «Ο καγκελάριος έχει την άποψη ότι, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους», είπε ο εκπρόσωπος σε τακτική συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Όλαφ Σολτς είπε:

«Η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και η πτήση πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτή, είναι αντιπαραγωγική και ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας». Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι δεσμευμένη στην επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσω ιδιωτικού διάλογου και στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Η εν λόγω τοποθέτηση αποτελεί «αναβάθμιση» της γερμανικής ρητορικής για τις προκλήσεις της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, ενώ έρχεται μια ημέρα μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη – Σολτς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Υπενθυμίζεται ότι προ δύο ημερών, το Βερολίνο είχε προβεί σε μια δήλωση που αποτύπωνε «ίσες αποστάσεις», καθώς είχε αναφέρει ότι «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και «απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών. Είχε τονίσει, δε, ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή» και είχε απευθύνει έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις