Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Ελλάδα – Τουρκία: Ψύχραιμη απάντηση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ελλάδα – Τουρκία: Ψύχραιμη απάντηση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις

Ελλάδα – Τουρκία: «Αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις».

Ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Διεκδικεί, λέει, 52 νησιά, ζητάει την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και δεν αντιλαμβάνεται ο δύσμοιρος ότι αυτά πλέον δεν περνούν… Η Ελλάδα από την πλευρά της θα τον καταγγέλλει παντού. Άλλωστε η δήλωση Μητσοτάκη είναι σαφής: «Έως εδώ!». Ο πρωθυπουργός -πέραν των Αμερικανών- ενημέρωσε και τον καγκελάριο της Γερμανίας για την τουρκική παραβατικότητα και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας, που υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Τις προκλητικές δράσεις της Τουρκίας έθεσε επί τάπητος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στις Βρυξέλλες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον καγκελάριο της Γερμανίας αναλυτικά για την τουρκική προκλητικότητα, δηλαδή τις παραβιάσεις από τις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών, αλλά και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας, που, υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον Όλαφ Σολτ τον χάρτη της Μεγάλης Πατρίδας και ζήτησε τη στήριξη της Γερμανίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει: «Αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις. Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της. Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, την νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή». Ο κ. Οικονόμου επίσης ανέφερε ότι «υβριδικές απειλές» μπορεί να είναι απειλές όπως στον Έβρο το 2020 ή στην κυβερνοασφάλεια και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε επιτυχώς τέτοιες απειλές, που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. «Κάθε χώρα που αντιλαμβάνεται το διεθνές περιβάλλον οφείλει να παίρνει τα μέτρα της να τις αντιμετωπίσει. Στο παρελθόν διαχειριστήκαμε επιτυχώς τέτοιες απειλές που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως στον χώρο της κυβερνοασφάλειας».

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον Ερντογάν

Σε ερώτηση σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τη θέση του για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει ξαναμεταχειριστεί αυτές τις υπερβολικές εκφράσεις. Γενικά, η Τουρκία χαρακτηρίζεται από μία επιθετική και υπερβολική ρητορική στα θέματα που αφορούν στις σχέσεις της και με την Ελλάδα. Όταν πριν από μερικούς μήνες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον κύριο Μητσοτάκη, είχαν συμφωνήσει να υπάρξει ηρεμία στο Αιγαίο. Παρ’ όλα αυτά έχουμε συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας με υπερπτήσεις, καθώς και άλλες παραβατικές συμπεριφορές εκ μέρους της Τουρκίας. Αυτή η συμπεριφορά δεν ταιριάζει σε χώρα σύμμαχο -γιατί είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ- πέρα από τη σχέση γειτονίας που έχουμε.

»Η Ελλάδα συνεχίζει να πιστεύει στον διάλογο και η ελληνική πλευρά δεν ακολουθεί την εριστική ρητορική της τουρκικής. Φυσικά είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα, δεν θα δεχθούμε ποτέ αμφισβήτηση της κυριαρχίας της χώρας μας. Όσο για το αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, το οποίο προφανώς είναι και αυτό επίτευγμα του κ. Πούτιν, η Ελλάδα πιστεύει ότι είναι σημαντικοί σύμμαχοι και ήδη η συνεργασία τους με το ΝΑΤΟ είναι εξαιρετική. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Η αντίδραση της Τουρκίας είναι ένα παζάρι, όπως το συνηθίζει. Προσπαθεί, δηλαδή, να επιτύχει ανταλλάγματα, κάνοντας χρήση του βέτο για τη διαδικασία ένταξης των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ».

 

Οι απειλές Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για την νέα γενιά της χώρας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους εθνικούς στόχους που έχει βάλει για το όραμα του 2053 για μια ισχυρή και ενωμένη Τουρκία. Όπως είπε, πρέπει να είναι ενωμένοι οι Τούρκοι και ότι τα εθνικά συμφέροντα της χώρας είναι πιο σημαντικά από την πολιτική. «Όπως οι πρόγονοι μας έθαψαν το Βυζάντιο, ας ελπίσουμε ότι σήμερα χτίζοντας το όραμα μας για το 2053 καταφέρουμε και εμείς να βάλουμε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τους σημερινούς Βυζαντινούς που στήνουν ίντριγκες εναντίον μας», τόνισε. Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στον πόλεμο της Ουκρανίας λέγοντας ότι η κατάσταση μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας πρέπει να σταματήσει. Διερωτήθηκε τι πρέπει να κάνει η Τουρκία απέναντι σε αυτό και απάντησε ότι πρέπει να σταματήσει την αιματοχυσία.

Οι απειλές Τσαβούσογλου

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, διαφορετικά η Τουρκία θα θέσει σύντομα θέμα κυριαρχίας τους. «Τα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις συμφωνίες της Λωζάνης και του Παρισιού. Υπάρχει ο ίδιος όρος και στις δύο συμφωνίες. Η Ελλάδα δεν θα εξοπλίσει αυτά τα νησιά. Αλλά άρχισαν να στρατιωτικοποιούν και πρώτα το αρνήθηκαν και μετά το δέχτηκαν. Είπαν ότι υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Εμείς, ως Τουρκία, κάναμε τις απαραίτητες προειδοποιήσεις. Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ εξηγώντας ότι η Ελλάδα εξόπλιζε αυτά τα νησιά».

«Η Ελλάδα έχει παραβιάσει το καθεστώς των νησιών, επομένως η Ελλάδα πρέπει να αφοπλίσει αυτά τα νησιά», υποστήριξε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απειλώντας: «Εάν η Ελλάδα δεν κάνει πίσω σε αυτές τις παραβιάσεις, θα ανοίξουμε τη συζήτηση για την κυριαρχία των νησιών. Ασκούν λόμπι εναντίον ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ. Τερματίζουμε τον κοινό μηχανισμό με την Ελλάδα». «Οι Έλληνες πολιτικοί πιστεύουν ότι αν δεν επιτεθούν στην Τουρκία 5-10 φορές την ημέρα, δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τους δικούς τους ανθρώπους». Ο Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι η Τουρκία τερματίζει τη διαδικασία του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό για «εχθρικές δηλώσεις» και την Αθήνα για ασυνεπή στάση στις προσπάθειες διαλόγου.

 

Προκαλεί και ο ο Μπαχτσελί

Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας και κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα είπε ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πήρε το μάθημά της από τους βάρβαρους παππούδες τους που ρίχτηκαν στη θάλασσα. Οι ψυχές τους παγιδεύτηκαν στον βυθό». Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τον ανιστόρητο χαρακτηρισμό «κλεμμένα» για να μιλήσει για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και απείλησε ανοιχτά με πόλεμο. «Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά. Οι εννέα αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα απειλούν την ασφάλειά μας. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως όργανο. Αυτή είναι μια πρόσκληση που το τέλος της θα ανοίξει τη διαδικασία των όπλων. Το εσωτερικό και το εξωτερικό μέτωπο κατοχής να μη βγάλουν ούτε στιγμή από το μυαλό τους ότι τα κλεμμένα θα επιστραφούν οπωσδήποτε στον ιδιοκτήτη».

Οι φόβοι των ειδικών

«Το 6ο πακέτο κυρώσεων πάει και έρχεται, δεν έχει συμφωνηθεί, υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις» σχολίασε ο καθηγητής κ. Φίλης για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Η Ευρώπη φοβάμαι ότι κινδυνεύει με έναν κατακερματισμό», τόνισε ο κ. Φίλης. «Οι Τούρκοι τα θέλουν όλα δικά τους. Να πω και κάτι ακόμη που είναι ανησυχητικό. Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε θερμό επεισόδιο τύπου Ιμίων, αλλά φοβάμαι ότι μπορεί να έχουμε χειρότερη ένταση από του 2020. Και επειδή η ένταση του 2020 μας έφερε στα πρόθυρα μιας σύρραξης, αν έχουμε κάτι χειρότερο από αυτό, κανείς δεν μπορεί να ξέρει σε ένα τέτοιο κλίμα το ανθρώπινο λάθος που μπορεί να γίνει, στον αέρα π.χ., όταν έχεις οπλισμένα αεροπλάνα στον αέρα.

Η Τουρκία αυτή τη στιγμή θέλει να στείλει ένα μήνυμα προς τους μεν δυτικούς “αυτή είμαι αν σας αρέσω. Είμαι μια χώρα που είμαι σημαντική για εσάς, αλλά έχω διεκδικήσεις, να βάζω προσχώματα στο ΝΑΤΟ, να είμαι ηγεμονική δύναμη. Αλλά αυτή είμαι αν με θέλετε”. Δυστυχώς κάποιοι δυτικοί αυτό το αγοράζουν», περιέγραψε.

Ο Ερντογάν παίζει με το Κυπριακό

Το Κυπριακό ρίχνει στο τραπέζι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως μοχλό πίεσης για να συναινέσει στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Express, γράφοντας ότι η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει το καθεστώς του ψευδοκράτους της Κύπρου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να δεχτεί την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στην αμυντική συμμαχία. Η Express αναφέρει ότι πηγή που βρίσκεται κοντά στον «πρόεδρο» του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επιβεβαίωσε ότι αυτός τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να ζητήσει να συζητηθεί στο ΝΑΤΟ το καθεστώς του ψευδοκράτους.

«Γνωρίζω ότι έγινε το τηλεφώνημα και καταλαβαίνω ότι ο Πρόεδρος Τατάρ έλαβε θετική απάντηση. Γιατί να μην χρησιμοποιήσουμε κάθε μοχλό πίεσης που μπορούμε σε αυτή την κατάσταση; Η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν χρησιμοποιήσει το βέτο τους στην ΕΕ για να εμποδίσουν την επίτευξη οποιασδήποτε προόδου και είναι καιρός να επιλυθεί αυτή η αδικία», δήλωσε η συγκεκριμένη πηγή στη βρετανική εφημερίδα. Ο Τατάρ αποκάλυψε σε συνέντευξή του στην Sunday Express ότι στόχος του είναι να αναγνωριστούν τα κατεχόμενα ως ανεξάρτητο κράτος. Παράλληλα, φαίνεται να πιστεύει ότι οι προσπάθειες να επανενωθούν οι δύο πλευρές της Κύπρου είναι μάταιες.

 

Οι Γερμανοί κάνουν τον χαζό

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος,Κριστιάνε Χόφμαν δήλωσε ότι το Βερολίνο «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και τις σχετικές δηλώσεις και «απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών. Η κυρία Χόφμαν παρέπεμψε σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Χεμπεστράιτ, ο οποίος είχε τονίσει ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή» και είχε απευθύνει έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν. «Δεν έχω να προσθέσω κάτι σε αυτό που είπε ο συνάδελφός μου.

Και ισχύει ασφαλώς – μπορώ να το πω γενικά – ότι παρακολουθούμε με προσοχή αυτό που συμβαίνει εκεί, τις δηλώσεις που γίνονται και μπορούμε πραγματικά μόνο να απευθύνουμε έκκληση και ειδικά στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ανάμεσα σε εταίρους της Συμμαχίας να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ τους με συνομιλίες», δήλωσε η κυρία Χόφμαν, η οποία, έπειτα από επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το σε ποιον από τους δύο ηγέτες απευθύνεται η έκκληση, περιορίστηκε να δηλώσει ότι ισχύει η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου και σε αυτήν δεν έχει κάτι να προσθέσει. «Οι λέξεις δεν χρειάζονται εξήγηση και εξακολουθούν να ισχύουν», ανέφερε.

Οι ΗΠΑ συστήνουν

Οι ΗΠΑ αναφέρουν «την ανάγκη να υπάρξει συνέχιση του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση των διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως τόνισε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του τον εκπρόσωπο της προεδρίας της Τουρκίας Ιμπραΐμ Καλίν, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν συζήτησε με τον Ιμπραΐμ Καλίν «τη συνεχιζόμενη υποστήριξη (σ.σ. των ΗΠΑ και της Τουρκίας) στην Ουκρανία ενόψει της συνεχιζόμενης επιθετικότητας της Ρωσίας, καθώς και τις αντίστοιχες προσπάθειές τους να επιτρέψουν στις ουκρανικές εξαγωγές γεωργικών προϊόντων να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές.

Ο Σάλιβαν εξέφρασε την υποστήριξή του στις συνεχιζόμενες απευθείας συνομιλίες της Τουρκίας με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την επίλυση των ανησυχιών σχετικά με τις αιτήσεις τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, την οποία οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά. Επανέλαβε επίσης τη σημασία της αποφυγής κλιμάκωσης στη Συρία για τη διατήρηση των υφιστάμενων γραμμών κατάπαυσης του πυρός και την αποφυγή περαιτέρω αποσταθεροποίησης. Τέλος, ο Σάλιβαν προέτρεψε τη συνέχιση του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση των οποιαδήποτε διαφωνιών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις