Για την τουρκική προκλητικότητα και το παραλήρημα με την αμφισβήτηση των ελληνικών νησιών μίλησε ο πρώην υφ. Άμυνας και στρατηγός εν αποστρατεία, Αλκιβιάδης Στεφανής. Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία λέει τέτοια πράγματα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είχε προετοιμαστεί για αυτές τις αντιδράσεις. «Πολλές φορές έχουμε ακούσει αυτή την επιχειρηματολογία. Μιλούσαν αρχικά για τα 136 νησιά, μετά πήγαν σε άλλα και επέκτειναν την ακτίνα διεκδικήσεων τους. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι Τούρκοι το λένε αυτό για το εσωτερικό τους και όχι για εμάς», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επισήμανε δε ότι ένα σοβαρό κράτος, όπως η Ελλάδα, δεν περιμένει ποιο θέμα θα έρθει πρώτο στην επικαιρότητα για να κάνει τις ανάλογες ενέργειες. «Εμείς εδώ και πάρα πολύ καιρό αντιμετωπίζοντας συνολικά και το θέμα της διπλωματίας και της αποτροπής και της αμυντικής ισχύος, κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε», επισήμανε.
Γιατί η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους;
Ερωτηθείς γιατί η Τουρκία το τελευταίο διάστημα ανεβάζει συνέχεια τους τόνους δείχνοντας μάλιστα έναν νέο χάρτη διεκδικήσεων που περιλαμβάνει να νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, ο κ. Στεφανής απάντησε ότι «το κάνει για να συνεχίσει να έχει στην επικαιρότητα τις Γκρίζες Ζώνες, για να ανοίξει τη θεματολογία της εάν πάμε στη Χάγη, για να συντηρήσει στο εσωτερικό της μέτωπο την απειλή και να δείξει ότι η Ελλάδα είναι παραβατική και ότι δε σέβεται τις διεθνείς συνθήκες». Όπως υπογράμμισε, οι ακραίες αντιδράσεις της Τουρκίας πυροδοτήθηκαν από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. «Πριν πάει εκεί, είναι δεδομένο ότι καταγράφηκε από το επιτελείο του πρωθυπουργού τι θα πει, εκτιμήθηκε, αναλύθηκε και ειπώθηκε. Επίσης, καταγράφηκαν και οι πιθανές αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα. Και ανάλογα με την αντίδραση της Τουρκίας, η Ελλάδα έφτιαξε και σχέδιο αντιμετώπισης», δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Άμυνας.
Στεφανής: Τι εννοεί ο Μητσοτάκης με τη «συντριπτική απάντηση» στις τουρκικές απειλές
Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού ότι οποιαδήποτε απειλή θα απαντηθεί με συντριπτικό τρόπο, ο εν αποστρατεία στρατηγός τόνισε ότι «εννοεί ότι πλέον έχουμε ξεφύγει από τη σημειακή αντίδραση, δηλαδή πάει ένα πλοίο κάπου και πάμε κι εμείς δίπλα, αλλά τώρα δείχνουμε την ενόχλησή μας συνολικά». Όπως εξήγησε στα γεγονότα του Έβρου το 2019, η χώρα μας δεν αντέδρασε μόνο στα σημεία που περνούν οι Τούρκοι, αλλά έκλεισε όλο τον Έβρο και όλα τα νησιά μετακινώντας δυνάμεις, ανακατανέμοντας προσωπικό, παίρνοντας νέο προσωπικό και νέα μέσα και ξάφνιασε την τουρκική ηγεσία.
Αντίστοιχα, το καλοκαίρι του 2020, είπε ότι δεν αντιδράσαμε μόνο στην περιοχή εκείνη, αλλά ενεργοποιήσαμε την πολεμική μας αεροπορία, το σύνολο του ελληνικού στρατού, με αποτέλεσμα η τουρκική ηγεσία να ξαφνιαστεί από την υπερβολική αντίδραση της Ελλάδος. «Η Ελλάδα ξέρει τι θα κάνει. Δε θα αφήσουμε να περάσει κάτι, το οποίο έρχεται και ακουμπά στον σκληρό πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας». Μάλιστα, επισήμανε ότι στο στρατιωτικό πεδίο, η Ελλάδα δεν έχει πάψει να προετοιμάζεται.« Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σχέδιο εκπαίδευσης, το οποίο ενεργοποιεί το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων σε ασκήσεις διακλαδικές, σε ασκήσεις που ασχολούνται με το ενοποιημένο πεδίο μάχης», ανέφερε και τόνισε ότι παράλληλα εξετάζονται και υβριδικά σενάρια.
H στάση Σολτς
Ερωτηθείς αν φοβούνται προσπάθειες εσωτερικής αποσταθεροποίησης από την Άγκυρα με φωτιές και προβοκάτσια, υπογράμμισε ότι «φοβάμαι σημαίνει ότι είναι κάτι το οποίο δεν το έχω προβλέψει, δεν το γνωρίζω και κάτι για το οποίο δεν έχω τις δυνατότητες να το αντιμετωπίσω. Η Ελλάδα όμως έχει και τις δυνατότητες και τη γνώση και την εμπειρία να το αντιμετωπίσει». Σχολιάζοντας τη στάση Σολτς, ο οποίος κράτησε ίσες αποστάσεις, τη χαρακτήρισε αναμενόμενη, καθώς όπως είπε είναι δύσκολο για έναν νέο πρόεδρο να αλλάξει το σκληρό κατεστημένο της γραφειοκρατίας της χώρας του, ωστόσο θα αλλάξει λόγω των ενεργειών της Τουρκίας. «Αυτή τη στιγμή τίθεται σε κίνδυνο ίσως το πιο κρίσιμο κομμάτι την περίοδο αυτής της νατοϊκής συμμαχίας. Οι ενέργειες της Τουρκίας δυναμιτίζουν. Ο Στόλτενμπεργκ είναι ένας γραμματέας και δεν εκφράζει την πολιτική του Οργανισμού, αλλά εκφράζεται από τις χώρες», κατέληξε.