Μεγαλώνει η μαύρη, τραγική λίστα των θανάτων μικρών παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα. Ήταν σχεδόν ένα μήνα πριν όταν, όταν ένα τρίχρονο κοριτσάκι πέθανε στο «Ιπποκράτειο» με τους γονείς μάλιστα να καταθέτουν μήνυση προκειμένου να διερευνηθεί η πιθανότητα ιατρικού λάθους. Λίγες ημέρες μετά ένα αγόρι, πάλι στη Θεσσαλονίκη, διακομίστηκε στο «Ιπποκράτειο» με σπασμούς, υψηλό πυρετό, ταχύπνοια και υπέρπνοια. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, το παιδί πέθανε στα εξωτερικά ιατρεία και δεν πρόλαβε να νοσηλευτεί.
Δυστυχώς η τραγική λίστα δεν σταματά εκεί, καθώς ένα 12χρονο κορίτσι πάλι στη Θεσσαλονίκη πέθανε στον ύπνο της. Οι γονείς συντετριμμένοι προσπαθούν να αντιληφθούν το τι συνέβη, με τον πατέρα να κάνει λόγο για ένα υγιέστατο παιδί, που έκανε κάθε χρόνο ιατρικές εξετάσεις, ενώ σημειώνει ότι πριν από τρεις μήνες το κορίτσι είχε επισκεφθεί καρδιολόγο.
Η ιατροδικαστής που ολοκλήρωσε τη νεκροψία αναφέρει την ανακοπή καρδιάς, αλλά δεν μπορεί ακόμα να μιλήσει για τα αίτια που οδήγησαν στο τραγικό αποτέλεσμα. Η ίδια αναφέρει ότι από τις τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις θα προκύψουν στοιχεία για το πώς προήλθε ο θάνατος.
«Ούτε από την αυτοψία στο σπίτι, ούτε από την νεκροψία – νεκροτομή που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία για το πως προήλθε ο θάνατος του παιδιού. Σαφή συμπεράσματα θα προκύψουν από τη ιστολογική και τοξικολογική εξέταση που θα διενεργήθηκε», λέει η ιατροδικαστής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, Λήδα Κοβάτση. Οι θάνατοι ανηλίκων στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνητών τα τελευταία χρόνια με την ΕΛΣΤΑΤ να δημοσιεύει αναλυτικά στοιχεία ανά εβδομάδα και μήνα.
Μέσα σε έξι μήνες έχουν χαθεί 138 παιδιά
Συγκεκριμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι το 2020 κατέληξαν 33 παιδιά ηλικίας 5-9 χρόνων και το 2021 άλλα 37 παιδιά.
37 παιδιά ηλικίας 10-14 χρόνων είχαν καταλήξει το 2020 και 43 το 2021.
Συνολικά, λοιπόν, το 2020 χάθηκαν 70 παιδιά ηλικίας 5-15 ετών, ενώ το 2021 80 παιδιά.
Αυτό το έτος έχουν καταλήξει 138 παιδιά και έφηβοι ηλικίας 0 έως 19 χρόνων, με τα περισσότερα να ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 0-4 χρόνων (82 θάνατοι).
Στην ομάδα 5-9 χρόνων καταγράφονται 12 απώλειες, άλλες 11 σε παιδιά ηλικίας 10-14 χρόνων και 33 στην ομάδα των εφήβων 15-19 χρόνων.
Πηγη: Βημα
Πενταπλασιάστηκαν οι αιφνίδιοι θάνατοι στους ποδοσφαιριστές μέσα στο 2021
Την ίδια ώρα, πενταπλασιάστηκαν οι αιφνίδιοι θάνατοι στους ποδοσφαιριστές μέσα στο 2021, κάτι που έχουν παρατηρήσει όλοι, αλλά πλέον επιβεβαιώνεται και από τα επίσημα στοιχεία της FIFA. Στην εκπομπή του OPEN, Δίκη, αποκάλυψαν τα επίσημα στοιχεία της FIFA για τους αιφνίδιους θανάτους στους ποδοσφαιριστές και προσπάθησαν να αναλύσουν τα αίτια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της FIFA οι αιφνίδιοι θάνατοι σε ποδοσφαιριστές αυξήθηκαν κατά πέντε φορές το 2021.
Τα στοιχεία τα έδωσε στη δημοσιότητα ο Κυριάκος Θωμαΐδης, ο οποίος τόνισε με αφορμή τον θάνατο 29χρονου ποδοσφαιριστή στη Λαμία ότι «δεν γίνεται επί μια δεκαετία να είχαμε συγκεκριμένο αριθμό θανάτων μέσα στο γήπεδο και ξαφνικά το 2021 να πάμε πέντε φορές πάνω». Ο δημοσιογράφος ζήτησε να γίνει έρευνα για το συγκεκριμένο πρόβλημα, με τον δημοσιογράφος του «Metropolis 95,5» Γιώργο Μπούζο να υποστηρίζει ότι για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μια δικαιολογία που μπορεί να υπάρχει είναι ότι είναι πλημμελής ο έλεγχος πριν πάνε να αθληθούν.
Όσον αφορά τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές ο κ. Μπούζος είπε ότι ίσως οφείλεται στο ντόπινγκ και στο βεβαρημένο πρόγραμμα, παρόλα αυτά τόνισε ότι υπάρχουν και άλλα δύο στοιχεία που πρέπει να εξεταστούν. Πρώτον εάν είναι post-Covid σύνδρομο και δεύτερον εάν οφείλεται στο εμβόλιο.