Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

26

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ / Συμπτώματα μετά τη νόσηση με κορονοϊό: Συχνή η διαταραχή ύπνου και η κόπωση
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Συμπτώματα μετά τη νόσηση με κορονοϊό: Συχνή η διαταραχή ύπνου και η κόπωση

Συμπτώματα μετά τη νόσηση με κορονοϊό: Οι μισοί ασθενείς με συμπτώματα μακρόχρονης Covid-19 εμφανίζουν μέτρια έως σοβαρή διαταραχή του ύπνου τους

Συχνή είναι η διαταραχή του ύπνου και η κόπωση μετά από νόσηση από κορονοϊό, τονίζει νέα αμερικανική έρευνα. Συγκεκριμένα, σχεδόν οι μισοί ασθενείς με συμπτώματα μακρόχρονης Covid-19 εμφανίζουν μέτρια έως σοβαρή διαταραχή του ύπνου τους, ενώ σχεδόν όλοι νιώθουν μέτρια έως σοβαρή κόπωση.

Οι ερευνητές της Κλινικής Κλίβελαντ, με επικεφαλής τη δρα Σίνθια Πένα Ορμπέα, που έκαναν ανακοίνωση στο αμερικανικό συνέδριο «Sleep 2022» σχετικά με τον ύπνο, καθώς και τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Sleep», ανέλυσαν στοιχεία για 962 άτομα με μακρά Covid-19 κατά την περίοδο Φεβρουαρίου 2021-Απριλίου 2022.

Δύο στους τρεις ασθενείς ανέφερε μέτρια κόπωση μετά από νόσηση από κορονοϊό

Η έρευνα δείχνει ότι τουλάχιστον οι δύο στους τρεις (67%) ασθενείς ανέφεραν μέτρια κόπωση και το 22% σοβαρή κόπωση για αρκετό καιρό (εβδομάδες ή μήνες) μετά τη λοίμωξη από κορονοϊό. Το 8% ανέφεραν επίσης επίμονες σοβαρές διαταραχές του ύπνου τους, ενώ το 41% μέτριες διαταραχές ύπνου (δυσκολία να αποκοιμηθούν, αϋπνία, ξύπνημα μέσα στη νύχτα ή πολύ νωρίς, κακή ποιότητα ύπνου κ.α.).

Μεγαλύτερη πιθανότητα για διαταραχές ύπνου μετά από Covid-19 έχουν οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι, καθώς και εκείνοι με προϋπάρχουσα αγχώδη διαταραχή.

Πώς αντιμετωπίζονται οι διαταραχές του ύπνου;

Όσον αφορά τον τρόπο ζωής μας, μπορούν να ωφελήσουν τον ύπνο μας μερικές σημαντικές αλλαγές  στην καθημερινότητά μας όπως η διατροφή, η άσκηση και η καθιέρωση μιας συγκεκριμένης ώρας ύπνου.

Η βελτίωση της διατροφής μας

Σε κάθε περίπτωση, η διατροφή μας καλό είναι να περιλαμβάνει περισσότερα φρούτα, λαχανικά, άπαχο κρέας και ψάρια, και μικρότερη πρόσληψη ζάχαρης. Ειδικότερα, όμως, πριν κοιμηθούμε, συνιστάται να καταναλώνουμε ένα ελαφρύ γεύμα, ούτως ώστε να μη διακόπτεται ο ύπνος μας ούτε από την αίσθηση πείνας, ούτε από τη δυσφορία εξαιτίας δυσπεψίας. Επιπλέον, πριν την κατάκλιση οφείλουμε να αποφεύγουμε ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη, αλλά να περιορίζουμε και το αλκοόλ, καθώς φαίνεται πως επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα του ύπνου μας.

Η άσκηση

Η τακτική άσκηση μάς βοηθά να εκτονώνουμε το στρες της ημέρας, αλλά και να κουραζόμαστε, με μεγαλύτερη πιθανότητα, συνεπώς, να απολαμβάνουμε έναν καλύτερο ύπνο. Επιπλέον, η άσκηση συμβάλλει στη διατήρηση του ιδανικού για εμάς βάρους, αποτρέποντας τυχόν αναπνευστικές δυσκολίες στη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, προτείνεται να μην ασκούμαστε αργά το βράδυ, καθώς, στην περίπτωση αυτή, είναι πιθανό η άσκηση να μας προκαλέσει υπερδιέγερση και να δυσκολέψει τον ύπνο μας.

Η καθιέρωση μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου

Εάν επιθυμούμε έναν ποιοτικό και χορταστικό ύπνο, φροντίζουμε να χαλαρώνουμε πριν την κατάκλιση, απενεργοποιώντας το κινητό μας τηλέφωνο νωρίς, απολαμβάνοντας ένα αφρόλουτρο ή διαβάζοντας το αγαπημένο μας βιβλίο. Επίσης, είναι σημαντικό να διαμορφώνουμε μια ανάλογη ατμόσφαιρα και στο υπνοδωμάτιό μας, με χαμηλό φωτισμό, μέτρια θερμοκρασία και ησυχία, και να «εκπαιδεύουμε» το βιολογικό μας ρολόι, τηρώντας μια σταθερή ώρα ύπνου και αφύπνισης σε καθημερινή βάση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις