Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Φινλανδία ΝΑΤΟ: Ο Νιινίστο εκθέτει τον Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Φινλανδία ΝΑΤΟ: Ο Νιινίστο εκθέτει τον Ερντογάν

Φινλανδία ΝΑΤΟ: «Καμιά περίπτωση παρεξήγησης»

Εκθέτει τον Ερντογάν για την στάση του στο θέμα της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Φινλανδός Πρόεδρος της Δμοκρατίας, Σάουλι Νιινίστο. Σε συνέντευξή του στο φινλανδικό Ilta Sanomat, ο Νιινίστο προχωρά σε αποκαλύψεις σχετικά με την στάση του Ερντογάν για την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Νιινίστο ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός τονίζοντας ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο τον περασμένο Απρίλιο, ο Ερντογάν ήταν απολύτως θετικός στο να αιτηθεί η Φινλανδία την ένταξή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Ο Ερντογάν μου είχε εκφράσει ξεκάθαρα την υποστήριξή του στις θέσεις της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά ο Νιινίστο και πρόσθεσε: «Μου είπε ότι εφόσον υποβάλλετε αίτηση θα την αξιολογήσουμε θετικά».

«Καμιά περίπτωση παρεξήγησης»

Στο ενδεχόμενο παρεξήγησης των λόγων του Ερντογάν, ο Φινλανδός Πρόεδρος ήταν κάθετος: « Δεν υπάρχει πιθανότητα παρεξήγησης. Άλλωστε, στις 5 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, επιβεβαίωσε ότι είχε μια συζήτηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και δήλωσε ότι δεν υπήρχαν προβλήματα. Και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εξέδωσε παρόμοια δήλωση εκ μέρους του ΝΑΤΟ στις αρχές Μαΐου».

Παράλληλα, ο Νιινίστο τοποθετήθηκε και στο αν το ζήτημα της άρσης του εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δει η τελευταία θετικά το αίτημα ένταξης της Φινλανδίας. «Δεν θεωρώ ότι αυτό είναι το βασικό μας πρόβλημα. Είναι απλά ένα μικρό ζήτημα που έχει τεθεί, για το οποίο σίγουρα με τον διάλογο μπορεί να βρεθεί λύση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις