Γεωργιανοί διαρρήξεις: Οι παρακολουθήσεις των ενοίκων, οι εισβολές και οι κωδικοί για «ωραίες κοπέλες».
Με αρχηγό 72χρονο Γεωργιανό που έφερε τον τίτλο του «Vor V Zakone», που σημαίνει ότι βρισκόταν στη κορυφή της γεωργιανής μαφίας, μία ακόμη πολυμελής εγκληματική οργάνωση διαρρηκτών δραστηριοποιούνταν στις διαρρήξεις κατοικιών σε πολλές περιοχές της Αττικής. Τα μέλη της οργάνωσης, έντεκα Γεωργιανοί, γνώριμοι της Αστυνομίας οι περισσότεροι, από παλαιότερες συλλήψεις και ένας Ιρακινός, συνελήφθησαν σε παράλληλες επιχειρήσεις στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας. Πέρα από τον οργανωμένο τρόπο δράσης της συμμορίας, που δεν έφηνε καν ίχνη διάρρηξης στις κλειδαριές, καθώς διέθετε «εξπέρ» στο άνοιγμα των κεντρικών θυρών των σπιτιών, τα μέλη της οργάνωσης για τις μεταξύ τους συνομιλίες χρησιμοποιούσαν κωδικούς, για την περίπτωση, που η Αστυνομία «άκουγε» τις τηλεφωνικές επαφές τους.
Έτσι, όταν κάποιο από τα μέλη εντόπιζε κάποιο διαμέρισμα η μονοκατοικία και τη θεωρούσε πρόσφορη για εισβολή στο εσωτερικό της, έλεγε ότι βρήκε μια «ωραία κοπέλα»! Οι συνομιλίες συνεχίζονταν και όταν οι φυσικοί αυτουργοί των διαρρήξεων βρίσκονταν μέσα στις οικίες. Αν έβρισκαν το σπίτι γεμάτο από αντικείμενα αξίας, το ανέφεραν με την κωδική ονομασία «ζωντανό», αν διαπίστωναν το αντίθετο η λέξη ήταν «νεκρό». Η συμμορία είχε αυστηρή ιεραρχία. Αδιαμφισβήτητος αρχηγός, στον οποίο όλοι υπάκουαν και μάλιστα επεδίωκαν να συναντήσουν για να του παραδώσουν χρήματα και κλοπιμαία προκειμένου να εξασφαλίσουν την εύνοιά του, ο 72χρονος Γεωργιανός.
Οκτώ αυτοκίνητα
Πριν από κάθε εισβολή προηγείτο «έρευνα αγοράς»! Συγκεκριμένοι κακοποιοί, οδηγώντας κάποιο από τα οκτώ πολυτελή αυτοκίνητα που είχαν αγορασθεί με χρήματα από την πώληση των κλοπιμαίων, περιέρχονταν τις συνοικίες για να εντοπίσουν σε ποιο σπίτι θα εισέβαλαν, κρίνοντας και από την εξωτερική του όψη αλλά και την περιοχή. Ακολουθούσε παρακολούθηση των ενοίκων για να διαπιστωθεί πότε αυτοί απουσίαζαν. Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΛ.ΑΣ, συνελήφθησαν 12 αλλοδαποί, ηλικίας 26 έως 72 ετών, μέλη της. Ταυτοποιήθηκε και έτερος αλλοδαπός, μέλος της οργάνωσης, ήδη έγκλειστος Καταστήματος Κράτησης. Από την έρευνα του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής, προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι, δρούσαν τουλάχιστον από τον Ιούνιο του 2021.
«VOR V ZAKONE»
«Η οργάνωση», αναφέρει η Αστυνομία «ήταν δομημένη στο πλαίσιο των Διεθνικών Εγκληματικών Ομάδων και Οργανώσεων του Ευρασιατικού Οργανωμένου Εγκλήματος (κατά τη διεθνή ορολογία «VOR V ZAKONE»). Οι χρισμένοι με τον συγκεκριμένο τίτλο «VOR V ZAKONE (Thief in Law)» είναι οι καθοδηγητές των οργανώσεων, εμπνέουν τον σεβασμό σε όλα τα μέλη της ομάδας και στις αντίστοιχες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε κάθε χώρα και ακολουθούν συγκεκριμένους κανόνες συμπεριφοράς.
Υπακούουν στους «νόμους» της εγκληματικής ζωής και έχουν οργανώσει όλες τις δραστηριότητες και επαφές τους γύρω από αυτό. Κύριο χαρακτηριστικό της οργάνωσης είναι η πίστη και η αφοσίωση στην «Ομάδα», η οποία διασφαλίζεται από το γεγονός ότι τα μέλη της έχουν κοινή εθνική βάση.
Έχει στεφθεί VOR!
Στην ιεραρχία εξέχουσα θέση κατέχει ο Αρχηγός, ο οποίος έχει «στεφθεί» VOR, δηλαδή έχει λάβει τίτλο που τον κάνει τον αδιαμφισβήτητο ηγέτη και συντονιστή της ομάδας. Σε αυτόν υποτάσσονται όλα τα μέλη της ομάδας δίνοντάς του πλήρη αναφορά για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες και δείχνοντας συνεχώς την αφοσίωση τους». Έτσι, στην συγκεκριμένη υπόθεση, «την θέση αυτή του αρχηγού VOR την κατείχε ο 72χρονος συλληφθείς, ο οποίος λάμβανε ενημέρωση σχετικά με την δραστηριότητα της ομάδας τόσο σε επίπεδο εγκληματικής δραστηριότητας, όσο και στο επίπεδο της μετέπειτα διαδικασίας διοχέτευσης των κλοπιμαίων στην αγορά.
Σε αυτόν, τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, έδειχναν καθημερινά τον πλήρη σεβασμό τους, ενώ ιδιαίτερα μεγάλη ήταν η επιθυμία τους να τον συναντήσουν, προκειμένου να του παραχωρήσουν χρήματα και άλλα τιμαλφή, προερχόμενα από τις κλοπές και να κερδίσουν τη συμπάθειά του».
Οι ρόλοι των υπολοίπων
Από εκεί και πέρα αναλύονται οι ρόλοι των υπολοίπων: «Στην ιεραρχία της ομάδας, μετά τον « VOR » ακολουθεί ο «επιχειρησιακός αρχηγός» της οργάνωσης, ο οποίος αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα και αναλαμβάνει την ευθύνη του επιχειρησιακού σχεδιασμού της ομάδας και της εκτέλεσης των εγκληματικών ενεργειών. Τη συγκεκριμένη κομβική για την οργάνωση θέση, κατείχε ο 33χρονος συλληφθείς, ο οποίος εφοδίαζε τα μέλη της οργάνωσης με τα κατάλληλα διαρρηκτικά εργαλεία και κανόνιζε τον τρόπο και τη χρονική στιγμή που θα αποσταλούν στην αλλοδαπή τα κλοπιμαία αντικείμενα.
Στην πυραμίδα της οργάνωσης ακολουθούν τα υπόλοιπα «επιχειρησιακά μέλη» της που είναι κακοποιοί επιπέδου του δρόμου (Street Level Criminals) και συγκεκριμένα διαρρήκτες που δρούσαν καθημερινά σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Ο 41χρονος συλληφθείς είχε το ρόλο του κλεπταποδόχου της οργάνωσης και του «εκτιμητή». Διατηρούσε μάλιστα επιχείρηση συσκευών κινητής τηλεφωνίας και κατάστημα εστίασης στην Ομόνοια».
Πώς δρούσαν
Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της μετέβαιναν με τα επιχειρησιακά τους αυτοκίνητα, αρχικά στην περιοχή που είχαν επιλέξει, όπου πραγματοποιούσαν κατοπτεύσεις των υποψήφιων οικιών και παρακολουθούσαν τις κινήσεις των περιοίκων και ενοίκων. Κατόπιν στάθμευαν τα επιχειρησιακά οχήματα σε κοντινά σημεία και αφού έλεγχαν εάν απουσίαζαν οι ένοικοί από τα διαμερίσματα, προχωρούσαν στις διαρρήξεις αυτών. Βρίσκονταν σε συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία και μιλούσαν κωδικοποιημένα, ενώ τουλάχιστον ένα μέλος επιτηρούσε εξωτερικά την οικία.
Τα μέλη της οργάνωσης κατείχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση σχετικά με τους διαφόρους τύπους κλειδαριών και δεν άφηναν κανένα εμφανές ίχνος παραβίασης. Η οργάνωση, καταφανώς με χρήματα από τις παράνομες δραστηριότητές της, απέκτησε 8 αυτοκίνητα, τα οποία ήταν καταχωρημένα σε έτερα άτομα και τα οποία χρησιμοποιούσε στις παράνομες δραστηριότητές της.
Τα κλοπιμαία που βρέθηκαν
Στην κατοχή τους και από τις έρευνες σε 10 οικίες και 2 καταστήματα, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:
- 4 πιστόλια, 2 περίστροφα, 259 φυσίγγια
- συσκευή taser, 2 μαχαίρια, σπαθί
- σιδερογροθιά, πλήθος κοσμημάτων, χρυσαφικών και ρολογιών, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών
- πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim
- πλήθος γυαλιών ηλίου και αρωμάτων
- πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων
- πλήθος κλειδιών διαφόρων τύπων
- πλαστική συσκευασία με αναβολικές ουσίες
- το χρηματικό ποσό των 8.347 ευρώ
- 11 αυτοκίνητα.
Από την μέχρι στιγμής έρευνα εξιχνιάσθηκαν 47 διαρρήξεις-κλοπές από οικίες, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, με το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση από τη δράση της, να υπερβαίνει τις 434.000 ευρώ.