Μητσοτάκης: «Χρησιμοποιούν τη γλώσσα του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας».
Έμμεση αναφορά στην Τουρκία και την προκλητική ρητορική που έχει χτυπήσει κόκκινο τα τελευταία 24ωρα κάνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο Politico. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λόγο για «εχθρικούς παράγοντες» που «νομίζουν ότι μπορούν να συντρίψουν το ανθρώπινο πνεύμα με τον εκφοβισμό και τη στρατιωτική δύναμη». Όπως σημειώνει, «χρησιμοποιούν τη γλώσσα της αγανάκτησης, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας». Ειδικότερα, στην προτελευταία παράγραφο του άρθρου του κάνει έμμεση αναφορά στην Τουρκία, σημειώνοντας: «Στα Βαλκάνια, όπως και αλλού, υπάρχουν εχθρικοί παράγοντες που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειές μας. Έχουν μια ανταγωνιστική κοσμοθεωρία και φιλοδοξίες που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.
Χρησιμοποιούν τη γλώσσα της αγανάκτησης, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας. Νομίζουν ότι μπορούν να συντρίψουν το ανθρώπινο πνεύμα με τον εκφοβισμό και τη στρατιωτική δύναμη. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να δημιουργηθεί ένα κενό για να δράσουν τέτοιοι φορείς — ένα κενό στο οποίο πιστεύουν ότι μπορούν να επιτύχουν», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός στο Politico.
Η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης
Νωρίτερα σήμερα, αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στη Θεσσαλονίκη με υψηλούς προσκεκλημένους τους κ.κ. Μισέλ και Σολτς, η οποία γίνεται στη σκιά του τουρκικού κρεσέντο, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις: «Θα είναι μία ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας, να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Θα έχω την ευκαιρία να ενημερώσω και τους ομολόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα όπως αυτή εκδηλώνεται τις τελευταίες εβδομάδες.
Αλλά σε καμία περίπτωση η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία. Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον ηγετικό ρόλο τον οποίο μπορεί να παίξει η Ελλάδα, για να γίνω και πιο συγκεκριμένος η βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη, ως πύλη εισόδου για προϊόντα, για ενέργεια».