Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

26

Ιουνίου 2021

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Απόδημος ελληνισμός: Διαδικασία χαρτογράφησης Ελλήνων επιστημόνων-ερευνητών της διασποράς
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Απόδημος ελληνισμός: Διαδικασία χαρτογράφησης Ελλήνων επιστημόνων-ερευνητών της διασποράς

Απόδημος ελληνισμός: Σε πάνω από 60.000 υπολογίζονται οι Έλληνες επιστήμονες της διασποράς.

Την άποψη πως όσοι Έλληνες έφυγαν στο εξωτερικό πριν πολλά χρόνια πέτυχαν τόσο σε επαγγελματικό επίπεδο, όσο και στο να μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά και στα εγγόνια τους την αγάπη για την Ελλάδα, εξέφρασε ο υφυπουργός Αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό,  Ανδρέας Κατσανιώτης στο REGIONAL GROWTH CONFERENCE που γίνεται στην Πάτρα. Ο υφυπουργός αποκάλυψε πως ξεκινά μια μεγάλη διαδικασία για τη χαρτογράφηση Ελλήνων επιστημόνων-ερευνητών της διασποράς, οι οποίοι υπολογίζεται ότι είναι πάνω από 60.000. Όπως είπε, γίνεται προσπάθεια να διασυνδεθούν με την Ελλάδα. Επιπλέον, αποκάλυψε πως σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, γίνονται σκέψεις να δοθούν κίνητρα σε Έλληνες γιατρούς της διασποράς για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Από τη μεριά του, ο Χάρης Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι είναι πρόκληση για το ελληνικό επιχειρείν η εξωστρέφεια της έρευνας και η προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό για να επενδύσουν σε αυτή. Όπως είπε, η διασπορά μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και για την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και για την προσέλκυση επενδύσεων. Ο Δρ Πάρης Κοκορότσικος υποστήριξε πως τα οικοσυστήματα επιτυχίας σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται σε μικρότερες πόλεις κοντά σε πανεπιστήμια, κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνει και στην Πάτρα με την κατάλληλη χρηματοδότηση. Ο Σωτήρης Σιάγας υποστήριξε ότι η Πάτρα έχει απεριόριστες δυνατότητες και μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, ενώ ο Κων/νος Δρούγος παρατήρησε ότι υπάρχουν 10 εκατομμύρια Έλληνες εκτός Ελλάδας και αρκετοί από αυτούς είναι δισεκατομμυριούχοι ή και πολιτικοί. Όπως είπε, «υπάρχουν Έλληνες 2ης και 3ης γενιάς που θέλουν να γνωρίσουν τις ρίζες τους».

Οι συμμετέχοντες

Τη συζήτηση, στην οποία συμμετείχαν οι Ανδρέας Κατσανιώτης, υφυπουργός Αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό, υπουργείο Εξωτερικών, Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, Δρ Πάρης Κοκορότσικος, Δ. Σύμβουλος, Euroconsultants, Mέλος Διοικητικού Συμβουλίου IASP, Επισκέπτης Καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Κων/νος Δρούγος, Δ. Σύμβουλος, Oasis Carbon Management Group, Σύμβουλος Greek House Davos, συντόνισε η Ιωάννα Σαπφώ Πεπελάση, Ομότιμη Καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις