Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

24

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Έκτο κύμα πανδημίας Ελλάδα: Αναμένουμε έξαρση το καλοκαίρι, λέει ο Πλεύρης
ΕΛΛΑΔΑ

Έκτο κύμα πανδημίας Ελλάδα: Αναμένουμε έξαρση το καλοκαίρι, λέει ο Πλεύρης

Έκτο κύμα πανδημίας Ελλάδα: Αναμένουμε ένα θερινό κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού -Από Σεπτέμβρη τυχόν μέτρα

Στην έξαρση των κρουσμάτων κορωνοϊού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ερωτηθείς για τους αριθμούς των κρουσμάτων στην Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα, ο κ. Πλεύρης είπε ότι αυτή η τάση συνδέεται με την αύξηση της κινητικότητας αλλά και τις μεταλλάξεις που είναι πιο μεταδοτικές. «Ήταν αναμενόμενο ότι θα υπάρξει αύξηση στα κρούσματα» σημείωσε, λέγοντας ότι σε αυτή τη φάση τα περιοριστικά μέτρα είναι ανούσια.

Ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι παρατηρείται ένα σημαντικό ποσοστό επαναλοιμώξεων και πως σιγά σιγά εμφανίζονται και στην Ελλάδα, σε έντονο βαθμό, οι υπομεταλλάξεις της Όμικρον. Πλέον, τόνισε, «αυτός που έχει περάσει την Όμικρον δεν σημαίνει ότι δεν θα νοσήσει άμεσα. Ο εμβολιασμός και η νόσηση δημιουργούν μια ανοσία, αλλά όχι για 5-6 μήνες που λέγαμε πιο παλιά». Σε εκείνο το σημείο, πάντως, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι σε ό,τι αφορά «τη βαριά νόσηση υπάρχει ασφάλεια», από το εμβόλιο και τη νόσηση.

Αναμένουμε ένα θερινό κύμα κρουσμάτων κορωνοϊού -Από Σεπτέμβρη τυχόν μέτρα

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι «φαίνεται πως θα υπάρξει ένα θερινό κύμα», διευκρινίζοντας ότι «σε όλα τα μοντέλα που τρέχουμε δεν φαίνονται δυναμικές που θα πιέσουν το σύστημα Υγείας ώστε να πάρουμε μέτρα». Παρά ταύτα, είπε ότι οι πιο ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να τηρούν κάποια μέτρα αυτοπροστασίας, υπενθυμίζοντας ότι έχει ανοίξει η πλατφόρμα για την 4η δόση του εμβολίου. «Το θερινό κύμα είναι ένα κύμα που θα έχει αυξομειώσεις, δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει πίεση» σημείωσε.

Ερωτηθείς για το τι θα πρέπει να αναμένουν οι πολίτες από τον Σεπτέμβρη, είπε ότι σε εκείνο το διάστημα θα γίνει κουβέντα για τυχόν μέτρα. «Αυτό συζητούσαμε χθες στο Λουξεμβούργο. Είμαστε όλες οι χώρες προετοιμασμένες. Ακόμη και με αυτές τις μεταλλάξεις να πάμε το σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει ένας σχεδιασμός, γιατί θα δούμε άνοδο κρουσμάτων. Αναλόγως της πίεσης που θα έχουμε στα νοσοκομεία θα δούμε και τα μέτρα. Μπορεί να είναι πολλά, μπορεί και τίποτα» υπογράμμισε καταλήγοντας.

Καμπανάκι Τζανάκη

Αντίθετος με την γενικευμένη εικόνα χαλάρωσης και «κανονικότητας» για την πανδημία εμφανίστηκε μιλώντας στο Kontra ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, που «έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου» υπό το φως της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων. «Εδώ και μία εβδομάδα από το δικό μας Παρατηρητήριο έχουμε πει ότι έρχεται το έκτο κύμα, που φυσικά έχει σχέση με το ό,τι έχουμε χαλαρώσει και το βγάλσιμο της μάσκας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σχεδόν στο 80% των περιστατικών επικρατούν πλέον οι Όμικρον-4 και Όμικρον-5, δύο πολύ πιο μεταδοτικές παραλλαγές, που παρακάμπτουν σχεδόν εξ ολοκλήρου τον εμβολιασμό, μολύνουν και εμβολιασμένους και νοσήσαντες, με συνέπεια να υπάρχει μεγάλη διασπορά», είπε ο κ. Τζανάκης. «Τα κρούσματα που βλέπετε πιστεύω ότι είναι λιγότερο από το ένα τρίτο των πραγματικών, καθώς πολλοί που αυτοδιαγνώσκονται δεν δηλώνουν το κρούσμα. Σήμερα μπορεί να έχουμε 20.000-30.000 κρούσματα πραγματικά».

«Είμαστε στη μέση ενός πρώιμου πανδημικού κύματος”

Όπως υπογράμμισε, «είμαστε στη μέση ενός πρώιμου πανδημικού κύματος, του έκτου κατά σειρά, καλοκαιρινού. Ελπίζουμε ότι δεν θα δώσει πίεση στο σύστημα Υγείας. Πιστεύω ότι οι σκληροί δείκτες θα ανέβουν στη συνέχεια, έστω και λίγο. Θα είναι ένα πρώιμο καλοκαιρινό κύμα από Όμικρον-4 και Όμικρον 5. Σε άλλες περιοχές κυριαρχεί η μία, σε κάποιες η άλλη αυτό το κύμα συνδέεται με αυτές τις δύο μεταλλάξεις, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση, τις διακοπές και τις κοινωνικές εκδηλώσεις που οργανώνονται αυτή την εποχή.

Λειτουργούν ως υπερμεταδοτικά γεγονότα. Πρέπει να προσέξουμε, να φοράμε τις μάσκες όπου αισθανόμαστε ανασφαλείς. Πρέπει να προφυλάξουμε τους ευπαθείς συμπολίτες, φίλους και συγγενείς. Και φυσικά πρέπει οι διοργανωτές κοινωνικών εκδηλώσεων να προσέξουν πάρα πολύ, να πάρουν κάθε δυνατό μέτρο ώστε να περισταλεί το ύψος αυτού του πανδημικού κύματος».

Ο ίδιος ζήτησε «σε κάποιους εσωτερικούς χώρους, π.χ. στα σούπερ μάρκετ, να υπάρχει η μάσκα. Πάνω από 50%-60% των συμπολιτών μας δεν την φορούν. 30%-40% την φοράει και σε άλλα σημεία, όπου υπάρχει ανασφάλεια. Κάνω έκκληση σε όλους τους ευθαπείς, με συνοδά νοσήματα, τους ανοσοανεπαρκείς, τους ογκολογικούς ασθενείς, όλοι να φοράνε μάσκα και να προσέχουν όταν συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους, βαφτίσεις, πάρτι, συναυλίες. Μία καλής ποιότητας μάσκα είναι το μοναδικό μέσο αυτή τη στιγμή για να προστατευτούμε».

Αλλάζουν τα χαρακτηριστικά της νόσησης

Η σταδιακή εξασθένηση της ανοσίας από την τρίτη δόση αποκαλύπτει και μια αλλαγή στα χαρακτηριστικά της covid-19 με τις νέες παραλλαγές του κορωνοϊού. «Παρατηρούμε ότι την περνούν στο σπίτι, αλλά με μερικές ημέρες πυρετού, πολλές φορές υψηλού, έντονους πονοκέφαλους και πονόλαιμους, έντονη κόπωση. Δεν μπορούν στην ουσία “να πάρουν τα πόδια τους”. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός έχει ξεφύγει από το αναπνευστικό και προσβάλλει άλλα συστήματα. Μας βρίσκει σε φάση φθίνουσας ανοσιακής κατάστασης», είπε ο κ. Τζανάκης.

Όπως τόνισε, «είναι πάρα πολύ κακή ιδέα κάποιος που διαπιστώνει με self test ότι πάσχει, να μην το δηλώνει. Είναι απαραίτητο ώστε να συνταγογραφηθούν τα αντιιικά φάρμακα όπου χρειάζεται. Όλοι όσοι είναι θετικοί και είναι άνω των 65 ετών ή έχουν συνοδά νοσήματα, πρέπει να τρέξουν να το δηλώσουν, να ενημερώσουν το γιατρό τους, για να πάρουν αντιιικά φάρμακα, ώστε να μην έχουν προβλήματα». Επίσης, «τα κρούσματα πρέπει να δηλωθούν ώστε όταν έρθει το φθινόπωρο και θα χρειαστούμε πάλι πιστοποιητικά εισόδου σε χώρους -μην αυταπατώμεθα, μπορεί να επανέλθουν- έχοντας δηλώσει το κρούσμα να έχουμε πιστοποιητικό πρόσφατης νόσησης».

Υπονομεύονται οι προοπτικές του φθινοπώρου

Με το τέλος του καλοκαιριού, «υπάρχουν δύο κίνδυνοι. Όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το κύμα, τόσο δίνουμε ευκαιρία στον ιό να μεταλλαχθεί σε κάτι διαφορετικό, να έρθει ένα επόμενο κύμα με ένα μεταλλαγμένο στέλεχος. Επίσης, όσο μεγαλύτερο είναι το επιδημιολογικό φορτίο τώρα το καλοκαίρι, τόσο είναι βάση ώστε το χειμώνα να έχουμε παρατράγουδα. Ο Σεπτέμβριος είναι δύο μήνες από τώρα, θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, με καταλαγιασμένη την επιδημία, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία, χωρίς προβλήματα». «Αν γίνουν εκλογές εν μέσω πανδημικού κύματος, τα πράγματα δεν θα είναι καλά. Θα έχει ατονήσει η κρατική μηχανή ως ένα βαθμό. Θα υπάρχουν προεκλογικές συγκεντρώσεις και επαφές που θα λειτουργήσουν ως καύσιμη ύλη για να εξαπλωθεί και να διασπαρεί η πανδημία», κατέληξε ο κ. Τζανάκης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις