Περιφέρεια Αττικής: «Δημιουργήσαμε ένα σημαντικό συμβουλευτικό εργαλείο που θα μας βοηθήσει να ενισχύουμε τις προληπτικές πολιτικές».
«Για πρώτη φορά γίνεται μία τόσο συστηματική και πυκνή χαρτογράφηση των κινδύνων από φυσικές καταστροφές σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας στην Αττική, με τη συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας».
Στη σχετική επισήμανση προχώρησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, προλογίζοντας το εκπαιδευτικό σεμινάριο για τη χρήση της διαδικτυακής γεωπληροφοριακής πλατφόρμας που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Εκτίμηση κινδύνων σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας στην Περιφέρεια Αττικής» από το “Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND” του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών» του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΕΑ για λογαριασμό της Περιφέρειας, στο πλαίσιο της σχετικής προγραμματικής σύμβασης που έχουν υπογράψει.
Σκοπός του έργου είναι η αποτελεσματική οχύρωση των πόλεων και η προστασία των πολιτών από φυσικές καταστροφές.
Το σεμινάριο το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης παρακολούθησαν οι Δήμαρχοι Μεγαρέων Γ. Σταμούλης και Ν. Σμύρνης Σ. Τζουλάκης, εκπρόσωποι Δήμων της Αττικής όπου έγιναν οι σχετικές μελέτες, ο εκπρόσωπος του αρχηγού της ΕΛΑΣ Ε. Γκαρίλας, ο εκπρόσωπος του αρχηγού της Πυροσβεστικής Μ. Γκόβας, ομάδες πολιτικής προστασίας των Δήμων, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων αλλά και πρωτοβουλίες κατοίκων. Επίσης παρέστησαν οι Αντιπεριφερειάρχες Β. Κόκκαλης, Μ. Κουρή, Σ. Αντωνάκου, Β. Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη, Β. Γιαννακόπουλος, Δ. Νάνου, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος εθελοντών Ε. Μπαρμπαγιάννη και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης.
Επισημαίνεται πώς βάσει της σχετικής προγραμματικής σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έγιναν μελέτες στους εξής 23 Δήμους: Αλίμου, Παλαιού Φαλήρου, Αγίου Δημητρίου, Ηλιούπολης, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Μεγαρέων, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Λαυρεωτικής, Γλυφάδας, Φυλής, Νέας Σμύρνης, Βύρωνος, Δάφνης-Υμηττού. Επιπλέον, έγιναν μελέτες με τη μέθοδο fast-track, λόγω των δασικών πυρκαγιών του 2021 στους εξής Δήμους: Μεγαρέων, Ασπροπύργου, Ελευσίνας, Μάνδρας-Ειδυλλίας, Αχαρνών, Διονύσου, Κηφισιάς, Μεταμορφώσεως, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Ωρωπού και Μαραθώνος.
Γ. Πατούλης : Επενδύουμε στο πιο κρίσιμο εργαλείο μας που είναι η πρόληψη
Ο κ. Πατούλης αφού επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας της Περιφέρειας με έναν επιστημονικό φορέα κύρους όπως είναι το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, επισήμανε πως η συγκεκριμένη πλατφόρμα αποτελεί ένα σημαντικό συμβουλευτικό εργαλείο, προς όφελος της θωράκισης της Αττικής και της προστασίας των πολιτών. «Με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνουμε στη σημασία της πρόληψης, στόχος μας είναι να συμβάλουμε ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, να γίνουμε πιο επιτελικοί στο σχεδιασμό μας αλλά και να συνδράμουμε αποτελεσματικότερα το έργο των αρμόδιων υπουργείων και φορέων πολιτικής προστασίας που θα έχουν πλέον στη διάθεση τους το συγκεκριμένο εργαλείο.
Επίσης εστιάζουμε στην εκπαίδευση των Δήμων και των αρμόδιων υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, όπως και των εθελοντών, προκειμένου οι πολιτικές πρόληψης που θα εφαρμόζονται να είναι πιο στοχευμένες και αποτελεσματικές. Μας ενδιαφέρει οι πολίτες να γνωρίζουν και πως θα προλαμβάνουν τις δυσάρεστες συνέπειες σε περίπτωση φυσικής καταστροφής αλλά και πως θα προστατευθούν σε περίπτωση που κινδυνεύσει η ζωή τους. Τα αποτελέσματα του έργου αυτού αφενός θα υποστηρίξουν τη λήψη μέτρων και τον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση έργων προστασίας, αφετέρου θα τροφοδοτήσουν τις ενέργειες διαχείρισης κρίσης κατά την ώρα του καταστροφικού συμβάντος (πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμός)», ανέφερε ο Περιφερειάρχης.
Ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Στυλιανίδης σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του συνεχάρη την Περιφέρεια για την πρωτοβουλία αλλά και την επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την ποιότητα του επιστημονικού έργου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Η κλιματική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη διαχείριση κινδύνων. Οφείλουμε να δράσουμε άμεσα και συλλογικά. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το βέλτιστο παράδειγμα συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας με την Τοπική Αυτοδιοίκησης της οποίας ο ρόλος στον τομέα της πολιτικής προστασίας, είναι κομβικός. Πρέπει να υιοθετήσουμε μια ολιστική προσέγγιση στην πρόληψη και στην ανθεκτικότητα. Σήμερα αποδεικνύεται ότι η επιστήμη είναι μαζί μας. Μας βοηθάει να έχουμε μια βέλτιστη αξιοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των αρμόδιων υπηρεσιών.»