Εκλογές: Πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και όχι οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο και τα κόμματα που θα συνεργαστούν να έχουν συμφωνήσει ρητά σε μια προγραμματική συμφωνία.
Πρώτο θέμα συζήτησης μεταξύ των πολιτών αυτήν την περίοδο δεν είναι άλλο από την ακρίβεια, που έχει επηρεάσει τους πάντες. Την ακρίβεια, που την συναντάμε στο σούπερ μάρκετ, στο μανάβικο, το χασάπικο, το βενζινάδικο και τους λογαριασμούς του ρεύματος. Μετά όμως από αυτήν την συζήτηση οι Έλληνες ξεκινούν μια δεύτερη συζήτηση στην οποία αρέσκονται και πάρα πολύ. Και η συζήτηση αυτή δεν είναι άλλη από τις εκλογές και τον χρόνο που αυτές θα διεξαχθούν. Μπορεί ο Μητσοτάκης να κάνει εκλογές με 2,5 ευρώ την βενζίνη; Μπορεί ο Μητσοτάκης να κάνει εκλογές, όταν η τουρκική προκλητικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο; Μπορεί ο Μητσοτάκης να κάνει εκλογές με τους λογαριασμούς του ρεύματος να είναι δυσθεώρητοι και με τις ντομάτες να πωλούνται πάνω από 3 ευρώ;
Όλα αυτά είναι στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων και όλα αυτά μαζί ή ξεχωριστά δίνουν σε κάποιους το επιχείρημα για να δικαιολογήσουν την άποψή τους για το πότε πρέπει ο πρωθυπουργός να προκηρύξει εκλογές. Η συζήτηση θα ανοίξει κι άλλο μετά την τελευταία συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, που μίλησε εφ’ όλης της ύλης και επομένως και για τις εκλογές. Τι είπε ο πρωθυπουργός; Ότι υπάρχουν μια σειρά λόγοι για να κάνει κάποιος πρόωρες εκλογές, αλλά και άλλοι τόσοι ώστε να ολοκληρώσει την τετραετία. Τι εννοούσε ο πρωθυπουργός; Αρχικά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα συντρέχουν σοβαροί λόγοι και όχι απλά η πίεση της αντιπολίτευσης (που αυτή άλλωστε είναι η δουλειά της), ούτε η πίεση δέκα νοματαίων, που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.
Ισχυρή κυβέρνηση
Τι άλλο είπε ο πρωθυπουργός; Ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει την δεύτερη Κυριακή των εκλογών θα πρέπει να είναι ισχυρή. Τι εννοούσε; Ότι η ΝΔ θα πρέπει να είναι αυτοδύναμη, δηλαδή ο ελληνικός λαός θα κληθεί να αποφασίσει αν θα έχει συνέχεια το μεταρρυθμιστικό έργο που ξεκίνησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν θα συνεχιστεί η σταθερότητα στην οικονομία και η ψυχραιμία και η σοβαρότητα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στις διεθνείς συμμαχίες. Ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε και τα διλήμματα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης. Τι άλλο είπε ο πρωθυπουργός; Ότι η χώρα δεν πρέπει να μπει σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που θα διαρκέσει έναν ολόκληρο χρόνο. Τι εννοούσε και σε ποιούς απευθύνθηκε;
Πολλαπλά μηνύματα
Απευθύνθηκε στο εσωτερικό του κόμματός του, λέγοντας ότι όσοι από τους υπουργούς και τα στελέχη θέλουν από τώρα να ασχοληθούν με την επανεκλογή τους, μπορεί κάλλιστα να τους απαλλάξει από τα καθήκοντά τους και να τους αντικαταστήσει με άλλους που θα έχουν ως προτεραιότητα την κυβερνησιμότητα του τόπου και την παραγωγή κυβερνητικού έργου και όχι τις εκλογές. Απευθύνθηκε επίσης στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που έχουν «πιάσει το λιβανιστήρι των εκλογών» και δεν ασχολούνται με την ουσιαστική κριτική που ο θεσμικός τους ρόλος ορίζει να κάνουν προς την κυβέρνηση. Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επίλεξε να σχολιάσει και το ζήτημα των συνεργασιών. Όπως είπε, αν ο ελληνικός λαός δεν επιλέξει αυτοδύναμη κυβέρνηση μέσω ενός ικανού εκλογικού ποσοστού στο πρώτο κόμμα, τότε θα πρέπει να υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας για μην οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία.
Αλλά για να γίνει αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν κατηγορηματικός: Πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και όχι οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο και τα κόμματα που θα συνεργαστούν να έχουν συμφωνήσει ρητά σε μια προγραμματική συμφωνία. Απλά και ξεκάθαρα πράγματα, εξήγηση εξ αρχής χωρίς αστερίσκους που βάζουν σαφείς κανόνες στο εκλογικό παιχνίδι. Το θέμα είναι ότι αυτό το εκλογικό παιχνίδι ούτε έχει ξεκινήσει, ούτε πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα, τουλάχιστον αν κρίνουμε από τα λόγια του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Και καλά κάνουν τα κόμματα και οι πολιτικοί να προετοιμάζονται για εκλογές, αλλά νωρίτερα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η χώρα δεν μπορεί να μένει σε αδράνεια, επειδή κάποιοι νομίζουν ότι έχουν μπει στο μυαλό του πρωθυπουργού και κάποιοι άλλοι νομίζουν ότι ξέρουν από τώρα τις μελλοντικές του αποφάσεις.