Τα εμβόλια κατά της λοίμωξης που προκαλεί ο κορονοϊός μπορεί να επιφέρουν ορισμένες διαφορές στον έμμηνο κύκλο των γυναικών, σύμφωνα με μία νέα μελέτη που επιβεβαιώνει τις μαρτυρίες που υπήρχαν έως τώρα. Ωστόσο αυτές δεν αφορούν την περίοδο καθαυτή, αλλά τη διάρκεια του έμμηνου κύκλου, διευκρινίζουν οι ερευνητές. Επιπλέον, δεν είναι κλινικώς σημαντικές και γι’ αυτό οι γυναίκες δεν πρέπει να ανησυχούν.
«Τα ευρήματά μας είναι καθησυχαστικά για τις γυναίκες που ανησυχούν για την αναπαραγωγική υγεία τους», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Alison Edelman, καθηγήτρια Μαιευτικής & Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον, στο Πόρτλαντ. «Τις βοηθούν να ξέρουν τι να περιμένουν όταν εμβολιαστούν, ακριβώς όπως ισχύει για όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων». Όπως εξηγούν οι ερευνητές στο άρθρο τους, αρκετές γυναίκες έχουν αναφέρει αλλαγές στον έμμηνο κύκλο τους μετά τον εμβολιασμό τους κατά της COVID-19. Ωστόσο έως τώρα δεν είχε εξακριβωθεί η συχνότητα του φαινομένου σε πληθυσμιακό επίπεδο. Ούτε είχε εξακριβωθεί αν οι αναφορές αυτές ήταν απλώς ανέκδοτες μαρτυρίες ή όντως συσχετίζονταν με τα εμβόλια.
Για να καλύψουν αυτά τα κενά, ενέταξαν στη μελέτη τους 3.959 γυναίκες. Οι 2.403 εξ αυτών ήταν εμβολιασμένες και οι υπόλοιπες ανεμβολίαστες. Από τις εμβολιασμένες γυναίκες:
- Το 55% είχαν κάνει το εμβόλιο Pfizer/BioNTech
- Το 35% είχαν κάνει το εμβόλιο Moderna
- Το 7% είχαν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο Janssen/Johnson & Johnson
Οι υπόλοιπες γυναίκες δεν δήλωσαν ποιο εμβόλιο είχαν κάνει.
Τα ευρήματα
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την πρώτη δόση από τα εμβόλια οι γυναίκες είχαν καθυστέρηση κατά σχεδόν 1 ημέρα στην έναρξη της περιόδου τους, σε σύγκριση με τους τρεις έμμηνους κύκλους πριν τον εμβολιασμό. Το ίδιο συνέβη και μετά τη δεύτερη δόση από τα εμβόλια. Η καθυστέρηση ήταν μεγαλύτερη για τις γυναίκες που έκαναν και τις δύο δόσεις μέσα στον ίδιο έμμηνο κύκλο. Έφτανε τις 2 ημέρες, κατά μέσον όρο. Επιπλέον, μία στις δέκα από αυτές τις γυναίκες (το 10,6%) είχαν καθυστέρηση στον κύκλο τους κατά οκτώ ημέρες ή περισσότερες.
Ωστόσο η αλλαγή στον έμμηνο κύκλο ήταν παροδική. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, η έμμηνος ρύση είχε επανέλθει στο πρόγραμμα που είχε πριν γίνουν τα εμβόλια. Επιπλέον, τα εμβόλια δεν φάνηκε να επηρεάζουν τη διάρκεια της περιόδου. Ούτε φάνηκε να επηρεάζουν τη βαρύτητα της εμμηνόρροιας. Οι πιθανές επιπτώσεις των εμβολίων στην αναπαραγωγική υγεία αποτελεί κύρια αιτία μη-εμβολιασμού των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, λένε οι ερευνητές. Ωστόσο η μία μελέτη μετά την άλλη δείχνουν ότι οι ανησυχίες αυτές είναι αβάσιμες. Η λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός στις μη εμβολιασμένες γυναίκες, έχει αποδειχθεί κατ’ επανάληψη πολύ πιο σοβαρή και επικίνδυνη. Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Obstetrics & Gynecology, την οποία εκδίδει το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων & Γυναικολόγων (ACOG).