“Ισχυρή Ελλάδα σημαίνει και ισχυρός ελληνισμός σημαίνει και ισχυρή Κύπρος” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο συνέδριο του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Κύπρο. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι “κάθε επιτυχία της Αθήνας γίνεται δύναμη στη Λευκωσία”, ενώ σημείωσε ότι το 2023 είναι έτος εκλογών τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι απορρίπτονται ασυζητητί τα σενάρια για δυο κράτη και η διχοτόμηση “δεν χωράει ούτε στην πραγματικότητα ούτε στον πολιτισμό του 21ου αιώνα. Η πράσινη γραμμή είναι μια γραμμή ντροπής που πρέπει επιτέλους να σβήσει”.
Ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στις εκλογές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο είπε ότι το στοίχημα είναι να μην πάμε πίσω, να χτίσουμε επάνω στα θεμέλια που βάλαμε. “Να μην περιοριστούμε στην διατήρηση της εξουσίας, αλλά να εγγυηθούμε τη δημοκρατική συνέχεια τους δύσκολους καιρούς που έχουμε μπροστά μας, που είναι ναρκοπέδιο. Και σε αυτό το ναρκοπέδιο ισχυρά κράτη θα είναι τα σταθερά κράτη. Η σημερινή Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα της κρίσης της καθήλωσης και του διχασμού” είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε στον ιδρυτή του Δη.Συ. Γλαύκο Κληρίδη τον οποίο χαρακτήρισε “σοφό διορατικό και συνετό ηγέτη που μόχθησε για το εθνικό ζήτημα συμβάλλοντας όσο κανείς στην ένταξη Κύπρου στην ΕΕ” και είπε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης επανέφερε τη χώρα στην οικονομική ευημερία.
“Η Ελλάδα γύρισε σελίδα το 2019”
Προσέθεσε ότι η Ελλάδα γύρισε σελίδα το 2019 και μπήκε σε τροχιά ανάταξης, ενώ έκανε λόγο για προκλήσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση, όπως η μεταναστευτική εισβολή στο Έβρο το 2020, η πανδημία, οι τουρκικές προκλήσεις και τώρα η ρωσική εισβολή και ενεργειακή κρίση που κλονίζουν τη σταθερότητα στον πλανήτη. “Δεν υπήρξε άλλη ελληνική κυβέρνηση που διαχειρίστηκε τόσες κρίσεις στα 3 χρόνια. Καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία κάναμε πράξη το πρόγραμμα μας, μειώσαμε φόρους φέραμε επενδύσεις. Στηρίζουμε την κοινωνία με στοχευμένες παρεμβάσεις και μέτρα. Τίποτα δεν ήταν εύκολο και αυτονόητο. Αντιτάξαμε τον στιβαρό λογισμό στον εύηχο λαϊκισμό, και τις δύσκολες πράξεις στα εύκολα λόγια. Εάν επιμένω στη μάχη κατά της δημαγωγίας είναι γιατί εκεί βρίσκεται το σύνορο της προόδου και της συντήρησης” είπε ο πρωθυπουργός.
Αιχμές Μητσοτάκη κατά της Τουρκίας
Ο Έλληνας πρωθυπουργός εξαπέλυσε αιχμές κατά της Τουρκίας, χωρίς να την κατονομάσει, αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. “Η ρωσική εισβολή απειλεί να κατοχυρώσει ένα μοντέλο αυταρχικής συμπεριφοράς, σύμφωνα με το οποίο κάθε ιμπεριαλιστική χώρα, κάθε τοπικός ταραξίας, με οποιοδήποτε πρόσχημα, θα εισβάλει σε μια γειτονική χώρα. Είναι ένα μοντέλο που μπορεί να μιμηθούν και άλλοι ηγέτες με αυτοκρατορικά και επεκτατικά οράματα, κάτι που αφορά την Ελλάδα, αφορά όμως ακόμα περισσότερο την ακρωτηριασμένη επί τόσες δεκαετίες Κύπρο” είπε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου.
“Η Ουκρανία βιώνει την τραγική εμπειρία της Κύπρου το 1974… Δεν πρέπει να αφήσουμε το Ντονέτσκ και τη Μαριούπολη να γίνουν Κερύνεια και Αμμόχωστος” πρόσθεσε. “Η Ελλάδα στις απειλές αντέταξε την ενίσχυση της άμυνας και της διπλωματίας της. Ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη” κατέληξε.