Έκτο κύμα πανδημιας στην Ελλάδα: Τι προβλέπουν οι ειδικοί για τα κρουσματα

ΕΛΛΑΔΑ

Έκτο κύμα πανδημιας στην Ελλάδα: Τι προβλέπουν οι ειδικοί για τα κρουσματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Τι προβλέπουν οι ειδικοί για την πανδημία -Τα δύο "κρίσιμα" συμπτώματα

21.06.2022 | 10:38

Ο καιρός έχει ανοίξει, τα μέτρα έχουν αρθεί, αλλά η απορία για το πώς θα κινηθούν τα κρούσματα και πώς θα εξελιχθεί η πανδημία παραμένει. Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία, χωρίς να υποτιμούν τον κίνδυνο ενός πανδημικού κύματος. Βρισκόμαστε όμως σε κάθε περίπτωση σε μια διαφορετική θέση όχι μόνο σε σχέση με την αρχή της πανδημίας αλλά και με πέρυσι το καλοκαίρι, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού είναι πολλαπλώς εμβολιασμένο και ένα επίσης μεγάλο τμήμα του πληθυσμού έχει νοσήσει, κάτι που σε γενικές γραμμές συμβάλλει στη γενική ανοσία, αν και, όπως αποδεικνύεται με τις τελευταίες περιπτώσεις, δεν σημαίνει ότι όσοι κόλλησαν δεν θα ξανακολλήσουν, καθώς παρατηρούνται πολλές επαναμολύνσεις σε ποσοστό που φθάνει το 11%. Ωστόσο, όπως εξηγεί και ο Αχιλλέας Γκίκας, οι επαναλοιμώξεις δεν δείχνουν να οδηγούν σε επιπλοκές. Αντιθέτως, όσοι νοσούν αντιμετωπίζουν ήπια συμπτώματα.

«Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο ιός χάνει τη δυναμική του. Αν δεν προκύψει κάτι το συγκλονιστικό, ένα νέο επικίνδυνο στέλεχος, μπαίνουμε σε μια περίοδο εκτόνωσης. Ήδη, ο ιός περιστρέφεται γύρω από υποπαραλλαγές της Όμικρον, κάτι που δείχνει “αδυναμία”. Φαίνεται πως βγαίνουμε από την πανδημία και ανά χρονικά διαστήματα θα έχουμε μικρές, ανεκτές από την πολιτεία εξάρσεις του ιού», σχολιάζει. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν οι ειδικοί, το σημαντικό και αυτό που κοιτούν σε αυτό το σημείο της πανδημίας είναι οι σκληροί δείκτες όχι απλά των εισαγωγών αλλά των νοσηλειών στις ΜΕΘ και τους θανάτους.

Τζανάκης: Αν γινόταν μεγάλος αριθμός τεστ, θα είχαμε πάνω από 15.000 κρούσματα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» εκτίμησε πάντως ότι αν γινόταν μεγάλος αριθμός τεστ «είμαι σίγουρος ότι ο μέσος όρος (κρουσμάτων) θα ήταν πάνω από 15.000». Δεν απέκλεισε μάλιστα εάν το τεστ ήταν του επιπέδου των μηνών Φεβρουαρίου-Μαρτίου-Απριλίου, τα κρούσματα κορωνοϊού να έφταναν ακόμα και τα 25.000. Σε ό,τι αφορά τα συμπτώματα, ο κ. Τζανάκης εξήγησε, μιλώντας εμπειρικά, ότι για το 60%-80% των περιστατικών νόσησης ο κορωνοϊός προκαλεί δύο ημέρες υψηλό πυρετό, για μία εβδομάδα πολύ μεγάλη κακουχία, για μία ακόμη εβδομάδα κακουχία σε μικρότερο βαθμό και έντονο πονοκέφαλο.

Ο κ. Τζανάκης συμβούλευσε τους πολίτες να ακολουθούν τρεις βασικές οδηγίες προκειμένου να προστατευτούν: Φοράμε τη μάσκα όπου νιώθουμε ανασφαλείς (αεροπλάνα, σούπερ μάρκετ, συναυλίες, παραλίες με συνωστισμό). Προφυλάσσουμε ηλικιωμένους άνω των 75 ετών και άτομα με πολλά συνοδά νοσήματα ανεξαρτήτως ηλικίας. Θα πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση του εμβολίου. Όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό να το δηλώνουν. Αποτελεί προϋπόθεση για να λάβουν αντιική αγωγή.

Ετικέτες
Exit mobile version