Οι αϋπνίες ταλαιπωρούν αρκετό κόσμο και είναι πολύ βασανιστικό τόσο για την σωματική όσο και την ψυχική υγεία. Πόσοι από εμάς δεν στριφογυρίζουμε τη νύχτα προσπαθώντας να κοιμηθούμε; Η αϋπνία είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο ανδρών και γυναικών, ηλικίας 30 έως 40 ετών και σχεδόν τις μισές γυναίκες άνω των 65 ετών. Πολλές ώρες στη δουλειά, ξενύχτι μπροστά από οθόνες, αϋπνία από το στρες και άλλοι πολλοί λόγοι που στερούν μια από τις πιο πολύτιμες απολαύσεις, τον ύπνο.
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, ο ύπνος είναι σημαντικός γιατί με αυτόν απομακρύνεται το ενδεχόμενο της φθοράς των εγκεφαλικών κυττάρων. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν κατάθλιψη. Ωστόσο οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα που πρέπει να διεκπεραιώσουν και δεν μπορούν να κοιμηθούν. Και το αποτέλεσμα είναι υπερένταση και εκνευρισμός. Μακροπρόθεσμα οι αϋπνίες κάνουν κακό στον οργανισμό που καταλήγει να μην ξεκουράζεται ποτέ. Η αυπνία έχει σημαντικό αντίκτυπο στη διάθεσή, την υγεία, τα επίπεδα ενέργειάς μας, την ποιότητα ζωής μας και ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να την καταπολεμήσουμε.
Η κατάσταση μπορεί να αλλάξει με μια πρωτότυπη και παράδοξη θεραπεία
Οι ειδικοί βρήκαν ένα κόλπο για να βοηθηθεί κάποιος να τον πάρει εύκολα ο ύπνος. Και όχι, δεν είναι μετρώντας προβατάκια!
Αντί να σκεφτόμαστε ότι πρέπει να κοιμηθούμε επειδή την επόμενη μέρα έχουν να ξυπνήσουμε πολύ πρωί, πρέπει να σκεφτόμαστε το αντίθετο! Οτι δηλαδή πρέπει να μείνουμε ξύπνιοι.
Ονομάζεται paradoxical intention, δηλαδή παράδοξη πρόθεση. Είναι κατά μια έννοια αντίστροφη ψυχολογία. Ουσιαστικά είναι να πεις στον εαυτό σου το αντίθετο από αυτό που θέλεις και τελικά θα κάνεις ουσιαστικά αυτό που πραγματικά θέλεις να γίνει!
Αντί να λες στον εαυτό σου «πρέπει να κοιμηθώ», πρέπει να λες «θα μείνω ξύπνιος. Δεν πειράζει».
Πιέζοντας τον εαυτό σου να μείνει ξύπνιος, θα αποκοιμηθείς μέσα σε πολύ λίγο χρόνο. Μπορεί να ακούγεται κάπως παράδοξο, αλλά λειτουργεί.
Η παράδοξη πρόθεση δεν αντιτίθεται στην αγχωτική διαδικασία, αλλά την καθοδηγεί προς την αντίθετη κατεύθυνση.