Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

04

Ιουλίου 2021

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ / Περιφέρεια Αττικής: Ημερίδα για την κλιματική κρίση
ΕΛΛΑΔΑ

Περιφέρεια Αττικής: Ημερίδα για την κλιματική κρίση

Περιφέρεια Αττικής: Η υλοποίηση δράσεων για την κλιματική αλλαγή στις βασικές προτεραιότητες του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021 -2027».

Η Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, οι πολιτικές, τα σχέδια και η εφαρμογή τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας η οποία υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και με το συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας Αττικής. Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, κήρυξε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης ο οποίος αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από την Περιφέρεια Αττικής για την Κλιματική Αλλαγή η οποία, όπως επισήμανε, δυστυχώς έχει μετασχηματιστεί σε Κλιματική Κρίση. Ο Γ. Πατούλης, αφού επισήμανε ότι «η Κλιματική Κρίση καλπάζει και εκδηλώνεται ποικιλόμορφα», υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Αττικής, από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα Περιφερειάρχη, έχει θέσει τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της κλιματική αλλαγής σε πρώτη προτεραιότητα.

«Η ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και η οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε πόλεις και περιφέρειες γίνεται όλο και περισσότερο επιτακτική». Στη συνέχεια ανέφερε ότι οι πόροι του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 είναι αυξημένοι κατά 53%. Στο πλαίσιο αυτό θα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένες και οι χρηματοδοτήσεις στους άξονες της κλιματικής αλλαγής και της διαχείρισης των αποβλήτων. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, δόθηκε έμφαση στην υλοποίηση των σχεδίων, μέσω πιλοτικών εφαρμογών και έργων σε διάφορους τομείς πολιτικής (διαχείριση υδάτων, δομημένο περιβάλλον, κ.λπ. ) στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης παρουσιάστηκαν καινοτόμες δράσεις καθώς και σύγχρονα υλικά που μπορούν να αξιοποιηθούν στις πόλεις για μείωση της ενέργειας και προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης έγινε αναφορά σε σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, η αξιοποίηση των οποίων μπορεί να συμβάλει στη μείωση των κινδύνων κατά την εκδήλωση φυσικών καταστροφών.

Γ. Πατούλης: «Ανάγκη να διαμορφωθεί μια σύγχρονη, ολοκληρωμένη πολιτική πολιτικής προστασίας και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών»

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης κατά την τοποθέτησή του επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Στην Περιφέρεια Αττικής αυτά που ήδη κάνουμε, σε όλα τα επίπεδα, είναι πολλά σε σχέση με το τι γινόταν χθες – είναι όμως ακόμα λίγα σε σχέση με το τι έρχεται αύριο. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε επίμονες και συστηματικές προσπάθειες που θα συνδυάζουν την επιστήμη της κλιματικής κρίσης, την τέχνη της πολιτικής διακυβέρνησης με την αποτελεσματικότητα της υγιούς επιχειρηματικότητας και των αγορών. Η κλιματική αλλαγή συνιστά απειλή για όλο τον κόσμο, δεν γνωρίζει σύνορα και δεν αφήνει καμία περιοχή της γης ανεπηρέαστη.

Η κλιματική αλλαγή στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές και σε χρήματα.

  • Από το 1980 ως το 2020 πάνω από 138.000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στην ΕΕ λόγω ακραίων καιρικών συνθήκων και κλιματικών φαινομένων.
  • Οι συνέπειες στην οικονομία είναι ολέθριες. Πάνω από 5 δις ευρώ είναι το οικονομικό κόστος των πλημμυρών ποταμών στην Ευρώπη κατά μέσο όρο ετησίως, ενώ το ετήσιο κόστος των δασικών πυρκαγιών στην Ευρώπη αγγίζει τα 2 δις. Ευρώ.

Μαζί με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έθεσε ο ΟΗΕ και έχουν υιοθετήσει πάνω από 150 έθνη, έχουμε τώρα το στόχο της Κλιματικά ουδέτερης Ευρώπης μέχρι το 2050 στο πλαίσιο της οποίας και εντάσσεται και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Ο σχεδιασμός για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ενσωματώνεται και σε εθνικό επίπεδο, μάλιστα πρόσφατα ψηφίστηκε και ο «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή», ένα σημαντικό θεσμικό βήμα που θα δημιουργήσει θετικές αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη ολοκληρώσει την εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής, αφού προηγήθηκε ανάλυση τρωτότητας σε όλους τους τομείς βάσει συγκεκριμένων κλιματικών σεναρίων λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε περιφερειακής ενότητας, καθώς και τις συνέργειες με τα σχέδια προσαρμογής των όμορων Περιφερειών μας, στο πλαίσιο μίας βιώσιμης ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της Αττικής απέναντι στην κλιματική κρίση. Η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη αρχίσει την υλοποίηση μέτρων και δράσεων προσαρμογής, με τη δημιουργία Παρατηρητηρίου για την Κλιματική Αλλαγή και την πρώτη της πιλοτική εφαρμογή στον τομέα των υδάτων και πλημμυρών που χρηματοδοτούνται από το ΠΕΠ Αττικής, ο σχεδιασμός των οποίων θα σας παρουσιαστεί αργότερα σήμερα.

Επίσης, προχωράμε άμεσα στην υλοποίηση δράσεων στον τομέα των Μεταφορών και Υποδομών που είναι ένας από τους πλέον ευάλωτους τομείς της Περιφέρειας Αττικής στην κλιματική αλλαγή καθώς στους άλλους υπόλοιπους τομείς που η Αττική παρουσιάζει υψηλή τρωτότητα. Η κλιματική κρίση καλπάζει και εκδηλώνεται ποικιλόμορφα. Η ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και η οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε πόλεις και περιφέρειες γίνεται όλο και περισσότερο το μέτρο της προσαρμογής μας στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης. Οι εμπειρίες μας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα πρέπει να ληφθούν υπόψιν για να διαμορφωθεί το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να διαμορφωθεί μια σύγχρονη, ολοκληρωμένη πολιτική προστασίας και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις