Μητσοτάκης Μαδρίτη: Η ελληνική κυβέρνηση, αν τεθεί ζήτημα νησιών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ «θα δώσει με τον πιο αυστηρό τρόπο τις κατάλληλες απαντήσεις»
Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκονται πλέον οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, λίγα 24ωρα πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Μαδρίτη. Η Άγκυρα με τις συνεχείς προκλήσεις εναντίον της χώρας μας επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που δεν είναι άλλη από την ένταξη της Σουηδίας και της Φιλανδίας, με τον Ταγίπ Ερντογάν να προσπαθεί να “παζαρέψει” την αρνητική του ψήφο. Η Αθήνα διατηρεί την ψυχραιμία της, αναδεικνύοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ευρωπαίοι εταίροι δείχνουν πλέον να αντιλαμβάνονται ποιος δημιουργεί διαρκώς τις εντάσεις, αμφισβητώντας την κυριαρχία ενός κράτους – μέλους της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, διεθνολόγοι χαρακτηρίζουν θετικό το γεγονός πως μέχρι στιγμής οι απειλές και οι επιθέσεις από την γειτονική χώρα έχουν παραμείνει σε λεκτικό επίπεδο.
Προκαλεί η Τουρκάλα πρώην σύζυγος του Γιώργου Σεϊταρίδη: Να πάρουμε νησιά στο Αιγαίο, αν χρειαστεί
Η ελληνική πλευρά ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ οι εργασίες της οποίας ξεκινούν την Τετάρτη στην Μαδρίτη παρουσία του Τζο Μπάιντεν. Ο πρωθυπουργός και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπίας είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στον Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την συνεδρίαση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε βήμα ανυπόστατων καταγγελιών εναντίον της χώρας μας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στην ατζέντα στοιχεία που αποδομούν τους αν μη τι άλλο ακραίους ισχυρισμούς της Άγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. “Όπως γνωρίζετε, άλλη είναι η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Και προφανώς, εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας, θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις”, είπε ο πρωθυπουργός.
Εμμονή με την Ελλάδα
Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών συνέχισε στην ίδια επιθετική ρητορική βάζοντας στο κάδρο και την Ε.Ε. “Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί η ΕΕ να νομιμοποιήσει μαξιμαλιστικές και παράνομες θέσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Κατά τον ίδιο τρόπο, είναι πλήρης ντροπή για την ΕΕ να σιωπά για τους ισχυρισμούς της Ελλάδας για 10 μίλια εναέριου χώρου, τον εξοπλισμό των νησιών και την απώθηση, πρακτικών που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο”. Να σημειωθεί δε πως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όταν ρωτήθηκε γιατί είναι αρνητικός με την ένταξη των δύο Σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, θυμήθηκε την στάση της χώρας μας απέναντι στην Βόρεια Μακεδονία, ένα ζήτημα το οποίο όμως δεν έχει καμία απολύτως σχέση, με την αναγκαιότητα που υπάρχει τη δεδομένη χρονική στιγμή να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την Φιλανδία και την Σουηδία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε τις επιλογές που έχει ο Ταγίπ Ερντογάν. “Υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία: Υπάρχει ο δρόμος της αποκλιμάκωσης, του παραγωγικού διαλόγου με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και υπάρχει, δυστυχώς, και ο δρόμος της κλιμάκωσης, ο οποίος προφανώς και θα οδηγήσει την Τουρκία σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας πάντα ανοιχτή τη δυνατότητα λήψης κάποιων πρόσθετων μέτρων”.