Σορμπέ ή γρανίτα: Τι να επιλέξεις;
Μαζί με την αφόρητη ζέστη, το καλοκαίρι φέρνει μαζί του τις υπέροχες γρανίτες και τα δροσιστικά σορμπέ. Όχι μόνο γιατί η θερμοκρασία απαιτεί επιδόρπια ελαφριά και δροσερά, αλλά και επειδή έχουμε στη διάθεση μας μεγάλη ποικιλία φρούτων που δεν βρίσκουμε τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Είναι εύκολο λοιπόν να δοκιμάσεις να φτιάξεις γευστικές και δημιουργικές προτάσεις στο σπίτι. Η παρασκευή γρανίτας και σορμπέ είναι πιο απλή απ’ ότι ίσως φαντάζεσαι, ενώ υπάρχουν και εργαλεία που θα την κάνουν ακόμη ευκολότερη. Στην αγορά μπορείς να βρεις μια ποικιλία από θήκες και φόρμες για γρανίτες καθώς και ξυλάκια ή sticks και να επιλέξεις το σχέδιο και μέγεθος που θα σε εξυπηρετεί καλύτερα. Ακόμη, μπορείς να επενδύσεις σε μια παγωτομηχανή, που σίγουρα θα γίνει ένα από τα αγαπημένα σου «εργαλεία» στην κουζίνα, καθώς δίνει τη δυνατότητα να εκτελέσεις όποια συνταγή θέλεις.
Η γρανίτα
Η ιστορία της είναι αρκετά ενδιαφέρουσα: Ο Φρανκ Έπερσον ήταν μόλις 11 χρονών το 1905 όταν άφησε ένα μίγμα σόδας και νερού σε ένα μπολ μαζί με ένα ξυλάκι για ανακάτεμα. Εκείνη τη νύχτα, η θερμοκρασία στο Σαν Φρανσίσκο έπεσε δραματικά και το επόμενο πρωί το μίγμα του είχε παγώσει πάνω στο ξυλάκι. Αναμιγνύοντας το όμως και με χυμό φρούτου δημιούργησε την πρώτη γρανίτα με το όνομα Epsicle. Δεκαοχτώ χρόνια αργότερα εξασφάλισε την ευρεσιτεχνία ονομάζοντας την Popsicle. Από τότε μέχρι σήμερα οι γρανίτες βελτιώθηκαν και υπάρχουν σε διάφορες γεύσεις: λεμόνι, φράουλα, πορτοκάλι, βατόμουρο, καρπούζι, και γρανίτα καφέ!
Extra bonus: Πάντως, καλό είναι να γνωρίζεις πως ένα ποτήρι γρανίτα φράουλα περιέχει 170 θερμίδες, ενώ 1 ποτήρι γρανίτα λεμόνι 150 θερμίδες.
Το σορμπέ
Παρόμοιο με την γρανίτα είναι και το σορμπέ. Μάλιστα λέγεται πως ο πρώτος καταναλωτής σορμπέτου ήταν ο Νέρωνας, ο οποίος απολάμβανε μια κούπα χιόνι ανακατεμένο με μέλι και χυμούς φρούτων. Δυστυχώς όμως δεν έμεινε στην ιστορία το όνομα αυτού που εμπνεύστηκε αυτή τη δροσερή επινόηση η οποία ήταν και η αρχή του σορμπέτο που απολαμβάνουμε μέχρι και σήμερα στην εξέλιξή του. Η λέξη σορμπέ, προέρχεται από το ιταλικό sorbetto, το τουρκικό chorbet, το αραβικό charab. Το σορμπέτο έχει μια στενή συγγένεια λιγότερο απαιτητική και ραφινάτη της γρανίτας. Ποιες όμως είναι οι διαφορές του σορμπέ από την γρανίτα;
Το σορμπέ περιέχει την πούλπα, τη σάρκα δηλαδή των φρούτων, πολτοποιημένη, και περισσότερη ζάχαρη από τη γρανίτα. Συνεπώς έχει πλουσιότερη υφή και γλυκύτερη γεύση. Συχνά προστίθεται σαμπάνια, λικέρ ή πόρτ, μηλίτης ή κάποιο άλλο γλυκό κρασί, βότκα ή αρωματικό απόσταγμα οίνου. Προφανώς στην περίπτωση αυτή το σιρόπι θα πρέπει να είναι πιο ελαφρύ. Μερικοί χρησιμοποιούν ασπράδια αυγών που όμως μειώνουν τη γεύση των φρούτων, η οποία εντείνεται και αποκαλύπτεται με τον χυμό λεμονιού.
Η γρανίτα φτιάχνεται από χυμό φρούτων (δίχως την πούλπα), τσάι, καφέ ή αφεψήματα μαζί με σαφώς αραιότερο σιρόπι. Συνεπώς έχει λεπτότερη υφή, πιο άγλυκη γεύση, μικροσκοπικούς κρυστάλλους που θυμίζουν τις παγέτες του γρανίτη. Οινοπνευματώδη ποτά μπορούν να προστεθούν ή να ενσωματωθούν φρουτάκια που έχουν προηγουμένως εμποτιστεί σε λικέρ. Απαραίτητος πάντα ο χυμός λεμονιού, που έχει το ρόλο του γευστικού καταλύτη. Συνταγές υπάρχουν πολλές και πρωτότυπες και μερικές που συνδυάζουν τη γρανίτα με αλκοόλ, είναι ό,τι πρέπει για τα ζεστά βράδια…
Extra bonus: Να θυμάσαι πως 1 ποτήρι γρανίτα δίνει κατά μέσο όρο 150 θερμίδες, ενώ 1 ποτήρι σορμπέ δίνει κατά μέσο όρο 280 θερμίδες.