Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Οικιακή βοηθός – ληστείες: Γεωργιανή “έγδυνε” ηλικιωμένους
ΕΛΛΑΔΑ

Οικιακή βοηθός – ληστείες: Γεωργιανή “έγδυνε” ηλικιωμένους

Οικιακή βοηθός - ληστείες: Την ώρα που τους πρόσφερε το ρόφημά τους έριχνε μέσα υπνωτικές ουσίες, για να κοιμούνται

Γυναίκα από τη Γεωργία, η οποία παρουσιαζόταν σε σπίτια ηλικιωμένων σαν οικιακή βοηθός, έτοιμη να βοηθήσει και να κάνει καλύτερη τη δύσκολη καθημερινότητά τους, μόλις αποκτούσε την εμπιστοσύνη τους, δεν έχανε ούτε ώρα. Την ώρα που τους πρόσφερε το ρόφημα- τσάι, γάλα, χαμομήλι- έριχνε μέσα υπνωτικές ουσίες, παραδίδοντας τους ηλικιωμένους σε βαθύ ύπνο και στις αγκάλες του… Μορφέα! Ενώ σε άλλες περιπτώσεις παρόμοιας, απάνθρωπης δράσης κατά ατόμων που αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, προκλήθηκαν ακόμη και θάνατοι, η, κατ’ όνομα, οικιακή βοηθός, άρπαζε μετρητά, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας και εξαφανιζόταν.

γράφει ο Πέτρος Καρσιώτης

Ακολουθούσαν οι καταγγελίες των θυμάτων ή συγγενών τους στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, αλλά γινόταν αμέσως αντιληπτό ότι τα στοιχεία που είχε δώσει κατά την πρόσληψή της, ήταν ψευδή. Εν τέλει και λόγω του φόβου ότι αν συνέχιζε ανενόχλητη να ναρκώνει τα θύματα μπορούσε να συμβεί και το μοιραίο σε συνδυασμό με τα προβλήματα υγείας, ανέλαβαν να την εντοπίσουν οι αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής.

Σε τέσσερις περιοχές

Τη συνέλαβαν και από την έως τώρα έρευνα, εξιχνίασαν τέσσερις ληστείες σε βάρος ηλικιωμένων σε Νέα Ερυθραία, Αθήνα, Άγιο Δημήτριο και Πειραιά. Πρόκειται για 47χρονη από τη Γεωργία, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε, όπως ανακοινώθηκε, δικογραφία για ληστείες κατ’ εξακολούθηση και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τους αλλοδαπούς. «Όπως προέκυψε από την έρευνα», πληροφορεί η Αστυνομία «η 47χρονη δρούσε με συγκεκριμένη μεθοδολογία (modus operandi).

Αρχικά, εντόπιζε μέσω ηλεκτρονικών αγγελιών ηλικιωμένους, οι οποίοι ζητούσαν αποκλειστική οικιακή βοηθό και επικοινωνούσε μαζί τους για να κανονίσει συνάντηση. Κατά τις επικοινωνίες συστηνόταν με ψευδή στοιχεία στα υποψήφια θύματα, ενώ στο πλαίσιο των συναντήσεων επεδίωκε να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Στη συνέχεια και αφού αναλάμβανε τα καθήκοντα της οικιακής βοηθού, προέβαινε συνήθως από την πρώτη κιόλας ημέρα, στην ρίψη υπνωτικών ουσιών σε φαγητά και ροφήματα των ηλικιωμένων και ακολούθως αφαιρούσε από την κατοχή τους και τις οικίες χρήματα, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας».

Κοσμήματα, ρολόγια, χάπια

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, και κατασχέθηκαν: διάφορα κοσμήματα και ρολόγια, σακουλάκι με άγνωστη χημική ουσία, πλήθος χαπιών, 105 ευρώ και τραπεζική κάρτα, μαχαίρι, 2 κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim , καθώς και φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής. Η συλληφθείσα, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της, οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Μόλις τον περασμένο Μάρτιο, βαριά ποινή επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας σε άλλη  62χρονη Γεωργιανη, η οποία επίσης εμφανιζόταν σαν οικιακή βοηθός και νάρκωνε τα θύματά της. Η 62χρονη, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών και 8 μηνών, και οδηγήθηκε στις φυλακές, γιατί, κατά την δικαστική απόφαση, ρίχνοντας επί δύο ημέρες υπνωτικό στο γάλα της 79χρονης γυναίκας που φρόντιζε στον Αλμυρό, τη νάρκωσε και τη λήστεψε. Την πρώτη φορά αφαίρεσε χρήματα, ενώ τη δεύτερη φορά ένα πανάκριβο ρολόι, το οποίο δεν βρέθηκε ποτέ.

Σύλληψη στα διόδια

Όταν η 79χρονη συνήλθε και κατήγγειλε την κλοπή, η οικιακή βοηθός έχοντας φύγει με ταξί από τον Αλμυρό για την Αθήνα συνελήφθη, τότε, στα Διόδια Αφιδνών. Η γυναίκα, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, με την Εισαγγελέα της έδρας, όμως, να παρατηρεί ότι «ενώ η 79χρονη ζαλίστηκε από το υπνωτικό η 62χρονη την άφησε αβοήθητη και έφυγε για την Αθήνα».  Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η 62χρονη οικιακή βοηθός, το πρωί της 21ης Αυγούστου 2021, «έριξε εκ νέου απροσδιόριστη ποσότητα άγνωστης υπνωτικής ουσίας στο γάλα (ρόφημα) της 79χρονης εν αγνοία της και εκείνη, ανυποψίαστη, το κατανάλωσε, με αποτέλεσμα να της προκληθεί ζάλη, αίσθημα αστάθειας και υπνηλία που επιβράδυνε την πνευματική λειτουργία της για μία ώρα.

Ακολούθως, αφού έκαμψε με τον ανωτέρω τρόπο οποιαδήποτε σωματική και ψυχική αντίσταση της παθούσας, ώστε να μην μπορεί ν’ αντιδράσει, αφαίρεσε από την κατοχή της ένα γυναικείο ρολόι χειρός εργοστασίου κατασκευής «Rolex» χρυσό, με διαμάντια στην πρόσοψη» -αξίας 10.000 χιλιάδων ευρώ περίπου- «αφού προηγουμένως την προέτρεψε να το βγάλει, με σκοπό να το ιδιοποιηθεί παράνομα».  Το ίδιο έπραξε και το προηγούμενο πρωινό, της 20ής Αυγούστου 2021 και από την «αδύναμη να αντιδράσει» 79χρονη «αφαίρεσε το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ, που βρισκόταν στο εσωτερικό του πορτοφολιού της».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις