Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Σύνοδος ΝΑΤΟ – Τουρκία: «Λευκός καπνός» για Σουηδία και Φινλανδία
ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΝΑΤΟ – Τουρκία: «Λευκός καπνός» για Σουηδία και Φινλανδία

Σύνοδος ΝΑΤΟ - Τουρκία: «Λευκός καπνός» στη Μαδρίτη για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ

Σε συμβιβασμό φαίνεται πως κατέληξαν Σουηδία και Φινλανδία με την Τουρκία, προκειμένου η Άγκυρα να άρει το βέτο για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Στο περιθώριο της Συνόδου στη Μαδρίτη, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, υπήρξε συμβιβασμός με την Άγκυρα. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η τελετή υπογραφής της συμφωνίας με τους αρχηγούς των κρατών Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε τετραμερής συνάντηση, στη οποία μετείχαν ο γ.γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός, Μαγκνταλένα Άντερσον.

Τα δημοσιεύματα έρχονται από το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν επίσης η μεγαλύτερη ημερήσια εφημερίδα της Φινλανδίας, «Helsingin Sanomat», αλλά και η εφημερίδα «Iltalehti», Φινλανδία και Σουηδία θα προετοιμάσουν ένα κοινό μνημόνιο για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Άγκυρας για την ένταξη των δύο χωρών της βόρειας Ευρώπης στο ΝΑΤΟ.

Τι ζήτησε η Τουρκία από Φινλανδία και Σουηδία για να επιτρέψει την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με την τουρκική «Yeni Safak», Ερντογάν και Τσαβούσογλου κατάφεραν να φέρουν τη δέσμευση Φινλανδίας και Σουηδίας για:

Πλήρη συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά του PKK και των θυγατρικών του.

Επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της.

Δέσμευση για μη υποστήριξη PYD/YPG και FETO.

Αποφυγή περιορισμών εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, αύξηση της συνεργασίας.

Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και των πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας αναφορικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία.

Δημιουργία δομημένου μηχανισμού συνεργασίας για την ανταλλαγή πληροφοριών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

Λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την έκδοση εγκληματιών/τρομοκρατών και σύναψη διμερών συμβατικών ρυθμίσεων.

https://twitter.com/NATOpress/status/1541847096533327874?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1541847096533327874%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1259338%2Fsunodos-nato-arsi-tou-veto-apo-tin-tourkia-gia-tin-edaxi-finlandias-kai-souidias%2F

Απαγόρευση των δραστηριοτήτων χρηματοδότησης και στρατολόγησης του PKK και των θυγατρικών του.

Αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.

Υποστήριξη της ευρύτερης συμμετοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους μηχανισμούς ασφαλείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του PESKO (Διαδικασία Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας της ΕΕ).

Δημιουργία Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων Δικαιοσύνης, Πληροφοριών και Ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις