Τη «βαθιά του ανησυχία» για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για το περίφημο «Μητσοτάκης γιοκ» το Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε στον Τούρκο Πρόεδρο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Όπως ανέφερε ο ίδιος με ανάρτησή του στο Twitter «εξέφρασα (σσ στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) τη βαθιά ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
«Οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μόνον ειρηνικά και με αποκλιμάκωση (σσ της έντασης και της επιθετικής ρητορικής). Η διατήρηση ανοικτών των διαύλων επικοινωνίας είναι κρίσιμο», ανέφερε ο κ. Μισέλ. Επιπλέον ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συζήτησε με τον Τούρκο πρόεδρο την στήριξη της Άγκυρας στις προσπάθειες του ΟΗΕ και του Γενικού Γραμματέα του, Αντόνιο Γκουτιέρες, για το ξεμπλοκάρισμα των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών. Ο κ. Μισέλ δεν παρέλειψε να επαναλάβει – στο κείμενο που συνόδευσε την κοινή φωτογραφία του με τον κ. Ερντογάν – πως «η ρωσική στρατιωτική επιθετικότητα και η εισβολή της σε ένα κυρίαρχο κράτος είναι απαράδεκτη».
Discussed Türkiye’s support to @UN and @antonioguterres efforts to unblock grain exports from #Ukraine with President @RTErdogan in Madrid.
Russia’s military aggression and its invasion of a sovereign nation is unacceptable. pic.twitter.com/w2xf3HGMhZ
— Charles Michel (@CharlesMichel) June 29, 2022
Το μήνυμα Μητσοτάκη
Μήνυμα στην Τουρκία έστειλε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τονίζοντας σε σημερινές δηλώσεις του πως «πρυτάνευσε η λογική για το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές». Προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις γεωπολιτικές προκλήσεις και την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας. Έστειλε δε, σαφή μηνύματα στη γειτονική Τουρκία, ιδιαίτερα μετά από την άρση του βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην βορειοατλαντική ένωση.
«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή συνιστά μια τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στο ΝΑΤΟ και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα, ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ», είπε ο πρωθυπουργός.
Η συνέχεια:
«Είμαστε σήμερα αντιμέτωποι με νέες γεωπολιτικές προκλήσεις. Στο νέο στρατηγικό δόγμα, στην εισαγωγή του συμπεριλαμβάνεται η προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας, του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως το αξιακό πλαίσιο της Συμμαχίας». Αναφερόμενος στην επίτευξη συμφωνίας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική για το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952 και αποτελεί σημαντικό πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
«Επενδύουμε άνω του 2% στις αμυντικές δαπάνες, θωρακίζοντας την αποτρεπτική μας δυνατότητας και τις δομές της Συμμαχίας. Ως πυλώνας σταθερότητας έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η προσήλωση της Συμμαχίας πρέπει να είναι αυτή τη στιγμή η κατάσταση στην Ουκρανία, δεν χρειάζεται άλλη αστάθεια εντός της Συμμαχίας και αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας» κατέληξε λέγοντας ο πρωθυπουργός.