Η αλήθεια είναι πως το παγωτό είναι πλούσιο σε θερμίδες, όσο και από πλευρά λιπαρών. Οπότε θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Η ενεργειακή αξία ενός παγωτού κυμαίνεται περίπου από 75 έως 240 kcal ανά 100 γρ. Συγκεκριμένα, το παγωτό ξυλάκι (χωρίς επικάλυψη σοκολάτας) έχει λιγότερες θερμίδες σε σύγκριση με το κυπελάκι, όπως και το παγωτό βανίλιας ή φρούτου σε σχέση με το παγωτό σοκολάτας ή το παρφέ. Εννοείται ότι οι γρανίτες, τα σορμπέ και το παγωτό γιαούρτι αποτελούν μια καλύτερη επιλογή για όσους προσέχουν το βάρος τους, με την προϋπόθεση ότι έχουν ελέγξει την πρόσθετη ζάχαρη.
Μερικά παραδείγματα:
Παρφέ: 245kcal
Σοκολάτα: 235kcal
Βανίλια: 180kcal
Παγωτό φρούτων: 130kcal
Τύπου 0%: 125 kcal
Γρανίτα: 105 kcal
Παρ’ όλα αυτά, η ακριβής περιεκτικότητα κάθε παγωτού σε θερμίδες, εξαρτάται από τα υλικά (ποιοτικά και ποσοτικά) και τη μέθοδο παρασκευής του.
Να επιλέξω σορμπέ παγωτού;
Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώνουν σορμπέ, καθώς για την παρασκευή του δεν χρησιμοποιούνται γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα κύρια υλικά παρασκευής του σορμπέ είναι φρούτα, νερό και ζάχαρη. Είναι μια εναλλακτική και πιο διαιτητική επιλογή, παρ’ όλα αυτά επειδή και αυτό περιέχει αρκετή ζάχαρη, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.
Παγωμένο γιαούρτι;
Είναι αλήθεια ότι το παγωμένο γιαούρτι συχνά έχει λιγότερο λίπος από το παγωτό (είναι φτιαγμένο με γάλα και χωρίς κρέμα), αλλά μπορεί να έχει περισσότερη ζάχαρη, καθώς συχνά συνοδεύεται από σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, μπισκότο, φυστικοβούτυρο κ.ά., που αυξάνουν κατά πολύ το θερμιδικό φορτίο του παγωμένου γιαουρτιού. Προτίμησε γιαούρτι με μειωμένα σε λιπαρά και βάλε το στην κατάψυξη για 2 με 3 ώρες. Ακολούθως, συνόδεψε το με ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα ή μαρμελάδα φρούτου (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) και λίγα αμύγδαλα.