Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Καρέτα – καρέτα Κρήτη: Άφησαν τα αυγά τους σε πολυσύχναστη παραλία κι… έφυγαν!
ΕΛΛΑΔΑ

Καρέτα – καρέτα Κρήτη: Άφησαν τα αυγά τους σε πολυσύχναστη παραλία κι… έφυγαν!

Καρέτα - καρέτα Κρήτη: Ένα ασυνήθιστο θέαμα είχαν την ευκαιρία να αντικρίσουν σήμερα το πρωί κάτοικοι της Σταλίδας

Χελώνες καρέτα – καρέτα άφησαν τα αυγά τους σε πολυσύχναστη παραλία, στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Ένα ασυνήθιστο θέαμα είχαν την ευκαιρία να αντικρίσουν σήμερα το πρωί κάτοικοι της Σταλίδας, σε πολυσύχναστη παραλία της περιοχής, μπροστά από γνωστό ξενοδοχείο.

Περίπου στις 06.00 το πρωί, δύο μεγάλες χελώνες καρέτα – καρέτα βγήκαν από τη θάλασσα, άφησαν δεκάδες αυγά στην άμμο, ανάμεσα στις ξαπλώστρες της παραλίας και ξαναπήραν το δρόμο για τη θάλασσα!

Σύμφωνα με το e-kriti, οι κάτοικοι, μετά την πρώτη έκπληξη, κινητοποιήθηκαν άμεσα προκειμένου να διασφαλίσουν την προστασία των αυγών, από τα οποία σε λίγο διάστημα θα βγουν δεκάδες χελωνάκια.

Έτσι, τοποθέτησαν προστατευτικές κορδέλες και ενημερωτικό σημείωμα στα αγγλικά, στο σημείο όπου θάφτηκαν τα αυγά, ώστε οι λουόμενοι να γνωρίζουν και να μην τα καταστρέψουν άθελά τους.

H χελώνα Caretta-Caretta είναι ένα από τα τρία είδη χελώνας που ζουν ακόμη στη Μεσόγειο

Αυτές οι θαλάσσιες χελώνες μπορούν να φτάσουν σε σημαντικές διαστάσεις ( η μεγαλύτερη ζυγίζει 140 κιλά και έχει μήκος περίπου 120 εκατοστά, ενώ η μικρότερη 80 εκατοστά) αλλά η κίνησή τους παραμένει πολύ γρήγορη. Χάρη στα μεγάλα μπροστινά πτερύγια και στα πίσω που είναι άκαμπτα μπορούν να φτάσουν τα τριάντα χιλιόμετρα την ώρα και έτσι να προστατεύονται από τυχόν κινδύνους. Η Caretta Caretta έχει την ιδιαιτερότητα να γυρνά για να αποθέσει τα αυγά της στην ίδια παραλία όπου γεννήθηκε και επομένως έχει τεράστια σημασία η διατήρηση των συνθηκών για να διασωθούν οι φωλιές, διαφορετικά διακυβεύεται η επιβίωση του είδους.

Η περίοδος επώασης είναι από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο, μήνες κατά τους οποίους τα θηλυκά βγαίνουν στην παραλία για να αποθέσουν τα αυγά. Όταν είναι στη στεριά γίνονται ευάλωτα γιατί, λόγω του εκτοπίσματός τους κινούνται πολύ αργά και, αντίθετα από τις χελώνες της στεριάς, δεν έχουν την ικανότητα να κρύβονται μέσα στο κέλυφός τους για να προστατευθούν. Η θηλυκή χελώνα εξερευνά το έδαφος ελέγχοντας την απόσταση από την θάλασσα, την θερμοκρασία και την ποιότητα της άμμου για να διαλέξει το πιο κατάλληλο μέρος όπου θα αποθέσει τα αυγά της.

Μόλις διαλέξει το σημείο σκάβει με τα πτερύγια μια τρύπα βάθους 50 εκ αποθέτει εκεί τα αυγά, που είναι μικρά και μαλακά ώστε να μη σπάνε πέφτοντας. Γεννάει περίπου 120 αυγά που κάνουν (το 60%) πενήντα περίπου ημέρες για να εκκολαφθούν. Τα νεογνά μόλις βγουν κατευθύνονται προς την θάλασσα ακολουθώντας τον ορίζοντα και το φώς του φεγγαριού που αντανακλάται στο νερό αλλά μόνο ένα μικρό μέρος επιβιώνει γιατί σήμερα υπάρχουν εμπόδια στην παραλία και φώτα από εστιατόρια και πάμπ που αποπροσανατολίζουν τα χελωνάκια. Οταν φτάσουν το νερό οι κίνδυνοι δεν τελειώνουν και μόνο ένα στα χίλια ενηλικιώνεται.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις