Στην αναγκαιότητα ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας, στην ανάγκη να επικεντρωθεί το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και να μην υπάρχει άλλη εστία, αλλά και στο «Turkaegean» εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός απάντησε στο ερώτημα αν θα έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι: «Το “Μητσοτάκης γιοκ” το άκουσα στο παρελθόν, το άκουσα και με άλλα λόγια. Πρέπει να συναντιόμαστε, πρέπει να μιλάμε και να αντιμετωπίζουμε την κατάσταση πολιτισμένα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Κατέστη σαφές σε όλους ότι η προσήλωση όλων στο ΝΑΤΟ είναι στην Ουκρανία. Καμία πολυτέλεια για άλλη συζήτηση και αποσταθεροποίηση σε άλλο μέρος της Ουκρανίας. Στο πεδίο δεν θα έλθουμε».
Σε ό,τι αφορά στο «Turkaegean», ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «η κυβέρνηση θα αντιδράσει». Και πρόσθεσε: «Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες. Οι ευθύνες είναι υπηρεσιακές, κάποιοι εντός της διοίκησης δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Έχουμε δυνατότητες στο οπλοστάσιό μας να διορθώσουμε την εικόνα μας. Αν και βλέποντας τα αποτελέσματα της φετινής σεζόν, αυτή η καμπάνια δεν έχει κανένα ιδιαίτερο αποτέλεσμα».
Η αλλαγή στάσης του Ερντογάν
Σχετικά με την αλλαγή στάσης του Ταγίπ Ερντογάν, το γεγονός δηλαδή ότι το προηγούμενο διάστημα απειλούσε συνεχώς αλλά στο ΝΑΤΟ δεν έθεσε το παραμικρό ζήτημα για τα νησιά και το Αιγαίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης το εξήγησε ως εξής: «Πολλά από όσα λέγονται έχουν αποδέκτες το εσωτερικό ακροατήριο. Θα εξακολουθώ να επιμένω ότι η πόρτα της Ελλάδας σε έναν διάλογο εντός του πλαισίου είναι ανοιχτή. Εκτιμώ ότι τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν είναι σαφή. Όλη η προσήλωση της Συμμαχίας έχει στραφεί στη στήριξη της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει καμία ανοχή για άλλα ενδεχόμενα προβλήματα, ούτε μπορεί να είναι η Συμμαχία πεδίο επίλυσης διμερών διαφορών».
Πρόσθεσε ακόμη: «Η Τουρκία έχει εύλογα δίκαια όταν ανησυχεί για ορισμένες τρομοκρατικές οργανώσεις. Έχει πληρώσει βαρύ τίμημα», είπε αναφερόμενος στις ενστάσεις της Τουρκίας για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, ενώ όσον αφορά στην «κωλοτούμπα» της Άγκυρας είπε ότι «δεν θα προσέφερε όφελος στην Τουρκία το να επιμείνει στο βέτο της».
Σε ό,τι αφορά τα F-16 που ζητά η Τουρκία από τις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός είπε: «Η δουλειά της χώρας μας είναι να ενισχύει τη δική της αποτρεπτική δυνατότητα. Δείτε πού είμαστε τώρα σε σχέση με πριν από τρία χρόνια. Rafale, φρεγάτες κ.λπ. Αυτό είναι το μέλημα της κυβέρνησης. Όλα αυτά τα κάνουμε χωρίς τη στήριξη της αντιπολίτευσης, που από τη μια κόπτεται για την αναβάθμιση των F-16 και από την άλλη δεν στήριξε». Και στη συνέχεια εξήγησε αυτό που και ο ίδιος ο Μπάιντεν είπε στον Ερντογάν, ότι δηλαδή απαιτείται το αίτημα να εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία.« Δεν υπάρχει αναφορά στο θέμα από τον Λευκό Οίκο. Η αγορά είναι μακρά διαδικασία, που δεν απαιτεί μόνο τη βούληση της Τουρκίας αλλά και την έγκριση της Γερουσίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Κατέληξε λέγοντας ότι «δεν είναι προς όφελος της Ελλάδας μια Τουρκία εντελώς απομονωμένη. Δεν θέλουμε μια Τουρκία που δεν συνομιλεί».