«Μαζευτείτε…» είναι το μήνυμα ΝΑΤΟ και ΗΠΑ στην Τουρκία μετά το μπαράζ των απειλών κατά της Ελλάδος. Ο Ερντογάν δεν είπε λέξη για νησιά, δεν απείλησε. Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τη στιγμή που υπάρχει ανοιχτό το μέτωπο της Ουκρανίας η Συμμαχία δεν χρειάζεται καμία άλλη πηγή αστάθειας, «κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι».
Από τον Γιώργο Αυτιά
Φωτογραφίζοντας τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας επεσήμανε ότι η ρωσική εισβολή έχει καταστήσει σαφές πως η αποστολή του ΝΑΤΟ για την υπεράσπιση της ακεραιότητας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου δεν είναι πλέον κενό γράμμα. Επίσης, ζήτησε οι κυρώσεις που αποφασίζονται για τη Ρωσία να εφαρμόζονται από όλα τα μέλη, αναδεικνύοντας τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου, που διαδραματίζει η Άγκυρα όλο αυτό το διάστημα.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο τού έκανε για μια ακόμη φορά σύσταση ότι οι όποιες διαφορές θα πρέπει να επιλύονται ειρηνικά. «Εξέφρασα τη βαθιά μου ανησυχία για τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι διαφορές μπορούν να επιλυθούν μόνο ειρηνικά και με αποκλιμάκωση. Η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας είναι ζωτικής σημασίας», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter.
Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου
«Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. «Ο πρόεδρος Μπάιντεν χαιρέτισε τη σύναψη τριμερούς συμφωνίας από την Τουρκία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, που άνοιξε τον δρόμο στους Συμμάχους να τους καλέσουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Οι ηγέτες συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, όσον αφορά στην άμυνά της κατά της ρωσικής επιθετικότητας, καθώς και τη σημασία της άρσης των ρωσικών εμποδίων στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Μίλησαν επίσης για τη σημασία της διατήρησης της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία. Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές διμερείς σχέσεις και οι ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία συνεχών στενών διαβουλεύσεων μεταξύ των κυβερνήσεών μας» αναφέρθηκε ακόμη.
Τα καρφιά Μητσοτάκη
Κατά την προσέλευση των ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εκτοξεύσει τα «καρφιά» του κατά της Τουρκίας. Αναφερόμενος στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Συμμαχία και στην άρση του βέτο της Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Τελικά, πρυτάνευσαν η κοινή λογική και το καλό της Συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι όποιες καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές».
Οι εξοπλισμοί
Η Ελλάδα, λένε κυβερνητικές πηγές, έχει κάνει όλες τις αναγκαίες κινήσεις κι έχει μάλιστα πετύχει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα των F -35, κάτι, ωστόσο, που δεν σχετίζεται με την τρέχουσα
συγκυρία. Η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο οποιαδήποτε χώρα να απαγορεύσει σε κάποια άλλη την πώληση εξοπλισμών, αλλά παρά ταύτα και σε κάθε περίπτωση έχει θέσει τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας και έχει ενημερώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ιδιαίτερα το Κογκρέσο, που έχει εξαιρετικά βαρύνοντα ρόλο σε ζητήματα εξοπλισμών.
Η τριμερής
Η τριμερής συμφωνία που είχαμε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι θετική για τη θέση της Ευρώπης στη συμμαχία, χωρίς να επηρεάζει τις σχέσεις με την Τουρκία. Η συμφωνία μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας, η οποία δρομολογεί τη διαδικασία για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο NATO, συνιστά ουσιαστικά μια αναδίπλωση της Τουρκίας, η οποία είχε εντείνει τη ρητορική της τους τελευταίους μήνες, χωρίς όμως να αποσπά κάτι ιδιαίτερα θεμιτό από πλευράς της, και δεν θίγει με οποιονδήποτε τρόπο τα συμφέροντα της Ελλάδας, ούτε μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.
Τα κύρια σημεία της συμφωνίας
• Στην παράγραφο 4 επισημαίνεται ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα σταματήσουν να παρέχουν υποστήριξη στις κουρδικές οργανώσεις στη Συρία (YPD/PYG), καθώς και στο κίνημα του Fetullah Gülen. Δεν γίνεται καμία διασύνδεση των εν λόγω κουρδικών οργανώσεων με την τρομοκρατία, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα της Τουρκίας, το οποίο, όμως, δεν βρίσκει ανταπόκριση.
• Στην παράγραφο 5 γίνεται αναφορά στο ΡΚΚ, οργάνωση η οποία έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως τρομοκρατική.
• Στην παράγραφο 8, σημείο 3, γίνεται αναφορά σε δυνατότητα έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από τη Σουηδία και τη Φινλανδία προς την Τουρκία, αλλά υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι αυτές, εφόσον υλοποιηθούν, θα γίνουν μόνο με σεβασμό στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τις εκδόσεις.