Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Γύρω γύρω όλοι
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γύρω γύρω όλοι

Η εικόνα που παρουσιάζει το πολιτικό σύστημα της χώρας

«Γύρω-γύρω όλοι» και στην μέση η ημερομηνία των εκλογών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει τις τελευταίες εβδομάδες το πολιτικό σύστημα της χώρας μετά την δήλωση του πρωθυπουργού ότι η χώρα δεν πρέπει να οδηγηθεί σε μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Γιάννης Ντσούνος
Του Γιάννη Ντσούνου

Με εξαίρεση ίσως μόνο τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί από τη μία δηλώνουν ότι είναι έτοιμοι για τις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, και από την άλλη βάζουν στοιχήματα για τις ημερομηνίες, αλλά και τους μήνες, δηλαδή αν θα είναι Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο. Δηλαδή η χώρα δείχνει όντως να έχει μπει σε αυτήν την περίοδο που θέλει να αποφύγει ο πρωθυπουργός, την μακρά προεκλογική περίοδο.

Δυστυχώς από μια τέτοια στενωπό η πολιτική ζωή του τόπου και επομένως και η πορεία της χώρας εξέρχεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι όντως η προκήρυξη εκλογών και η διεξαγωγή τους μέσα στο φθινόπωρο και ο δεύτερος είναι η λήξη της συζήτησης με μια κατηγορηματική δήλωση ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ανεξάρτητα με την κατάσταση που θα επικρατεί εκείνη την περίοδο στην οικονομία, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην Ευρώπη σε επίπεδο ακρίβειας και ενέργειας. Ακριβώς όμως αυτοί είναι και οι παράμετροι που θα οδηγήσουν ή θα αποτρέψουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επιλογή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Το «ζύγισμα» των παραμέτρων

Ο πρωθυπουργός στην παρούσα φάση και για τις επόμενες εβδομάδες θα «ζυγίζει» πολιτικά όλες αυτές τις παραμέτρους και είναι ο μόνος που θα πάρει την τελική απόφαση. Παράμετρος πρώτη οπωσδήποτε οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ιδιαίτερα μετά τα αποτελέσματα στης συνόδου του ΝΑΤΟ. Η στάση που θα τηρήσει η Τουρκία και προσωπικά ο Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την σταθερότητα στην χώρα μας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκλείεται να βάλει την χώρα σε εκλογικές περιπέτειες όσο η τουρκική προκλητικότητα και οι δηλώσεις αναθεωρητισμού, που φτάνουν έως και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αγγίζουν το μέγιστο.

Επόμενη παράμετρος είναι προφανώς η ακρίβεια τόσο στην ενέργεια, όσο και στις τιμές των καυσίμων, που έχουν συνεχώς αυξητική τάση παρά τις όποιες ενέσεις οικονομικής ενίσχυσης δίνει η κυβέρνηση στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Την ίδια ώρα η κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής θα οδηγήσει σε σίγουρη μείωση των λογαριασμών στην ενέργεια, αλλά το γενικότερο κλίμα στην Ευρώπη κάνει λόγο για τον δυσκολότερο «ενεργειακό χειμώνα» των τελευταίων πενήντα ετών. Όλοι αυτοί οι λόγοι μαζί μπορεί να οδηγήσουν στην απόφαση για εκλογές, μπορεί όμως να είναι οι ίδιοι λόγοι που η χώρα δεν πρέπει να μπει σε περιπέτειες.

Τα επιχειρήματα υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες

Σε πολιτικό επίπεδο τώρα, υπάρχουν αρκετά επιχειρήματα από τους υποστηρικτές της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, που έχουν φτάσει στα αυτιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ένα από αυτά είναι ότι η κυβέρνηση, αλλά και η ΝΔ δεν θα πρέπει να υποστούν άλλη πολιτική φθορά και επομένως μείωση των εκλογικών τους ποσοστών λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης στην ενέργεια και στις τιμές των καυσίμων. Επειδή αυτά τα ζητήματα απασχολούν πρωτίστως τους πολίτες, χάνεται και η ευκαιρία, λένε πολλοί, να αναδειχθεί το όποιο κυβερνητικό μεταρρυθμιστικό έργο παράγεται αυτήν την περίοδο.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ότι αρκετοί υπουργοί δείχνουν να έχουν «κατεβάσει» τα μολύβια και να ασχολούνται μόνο με την επανεκλογή τους. Όσοι υποστηρίζουν αυτό το επιχείρημα σημειώνουν με νόημα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αισθάνθηκε όχι μία, αλλά δύο φορές την ανάγκη να στείλει σαφές μήνυμα προς τους υπουργούς που ασχολούνται με τις εκλογές ότι μπορεί εύκολα να τους απαλλάξει από τα καθήκοντά τους.

Ένα ακόμη επιχείρημα όσων εκτιμούν ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες είναι ότι δημοσκοπικά η ΝΔ διατηρεί την διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι την Κυριακή των εκλογών με απλή αναλογική και αυτήν την διαφορά θα διατηρήσει και θα «ξεμπλέξει» με την απλή αναλογική. Έτσι οι επόμενες εκλογές θα βρουν την ΝΔ σε μικρή απόσταση από την αυτοδυναμία και έτσι θα αποφευχθούν από την μία οι ατέρμονες συζητήσεις για συνεργασίες και από την άλλη ο κίνδυνος για μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση.

Τα επιχειρήματα για εκλογές στο τέλος της τετραετίας

Αντίστοιχη επιχειρηματολογία υπάρχει και από την άλλη πλευρά, αυτών δηλαδή που υποστηρίζουν ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν στο τέλος της τετραετίας, όπως έχει δηλώσει πολλάκις ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης, η ανάπτυξη στο τέλος του έτους, η έξοδος από την κρίση ακρίβειας, η ανάκτηση από την χώρα μας της επενδυτικής βαθμίδας και η ισορροπία στις σχέσεις μας με την Τουρκία μπορούν να αποτελέσουν τα όπλα της κυβέρνησης και της ΝΔ στις εκλογές που θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας. Το σκηνικό, λοιπόν, αυτών των εβδομάδων, αλλά και των επόμενων θα είναι ακριβώς αυτό: Όλοι θα παίζουν το «γύρω-γύρω όλοι» και θα προσπαθούν να εκμαιεύσουν από τον πρωθυπουργό μισή κουβέντα για τον χρόνο των εκλογών. Ωστόσο, όλοι αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές και μέχρι να διεξαχθούν η χώρα πρέπει να έχει κυβέρνηση!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις